10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 52 Cevapları

10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 52 Cevapları
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Felsefe Kitabı Sayfa 52 Uygulayalım Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Filozofumuz Diyor ki

Varlık tümel, hareketsiz, değişmez, bölünmez ve maddidir. Onun üstünde de hiçbir şey yoktur. Çokluk, hareket, boş mekân ve zaman birer görünüştür, hayaldir. Değişmeyi bir prensip olarak düşünmek bir şeyin önce belirli bir şey sonra da başka bir şey olduğunu kabul etmek demektir ki bu bir çelişmedir. Bir şey, hem var hem yok olamaz. Değişme, çelişmesiz düşünülemez. Dolayısıyla değişme yoktur. Öyle ise hareket de çokluk da yoktur. Şu hâlde var olan durucudur, değişmez ve daima kendi kendinin aynıdır. Parmenides

Sorular
1. Yukarıdaki metinleri bir görüş ve argümanı sorgularken izlenecek adımları takip ederek değerlendiriniz.

Uygulayalım

Çocuklar için felsefe kitapları yazarı olan felsefeci Brigitte Labbé ile yapılan bir röportajı konu edinen haberi dikkatlice okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız.

Neden Gençler ve Çocuklar?

Çünkü tam da sorgulama yaşındalar. Amacım, "armut piş ağzıma düş" şeklindeki hazır cevaplarla onların sorgulama süreçlerini sekteye uğratmadan düşüncelerine yol vermek, cevaplara gidecek yönleri onlarla birlikte bulmak... Tabii bunun için öncelikle, genellikle hep yaptığımızın tam aksine cesaret etmemiz gerekiyor.

Neye Cesaret Edeceğiz?

"Bilmiyorum" demeye. Çocukların sorularına, her şeyi bilen yetişkinler gibi yaklaşmamaya ve bize giydirilmiş bu rolden bir an önce kurtulmaya... Bilmeyen ve merak eden yetişkinlere dönüşüp çocuklarla birlikte başka maceralara atılmaya... "Haydi, birlikte öğrenelim" diyebilmeye... Her neyse, anlayacağınız, zihnimi kurcalayan soruları yaşam-ölüm, adalet-haksızlık, iyilik-kötülük gibi zıt kavramlar üzerine en çok soru soran kitleye, yani çocuklara sormaya karar verdim. Onlara bir "cevaplar kataloğu" sunmak yerine sorularına destek olacak bir "alet çantası" ürettim. Sorularını ve düşüncelerini adım adım ilerletmelerinde; kendilerini özgür, eleştirel, zihinleri açık bireyler olarak inşa etmelerinde yardımcı olmaya çalıştım.

Çocukların Tepkileri ve Yetişkinlerin Tepkileri Nasıldı?

Sanırım, felsefe, çocukları da yetişkinleri de büyülüyor, çünkü ufuklarını açıyor, yaşadıkları hayatın bir kereliğine ve göre dönüşsüz bir şekilde planlanmadığını, tam tersine her şeyin durmaksızın değişip dönüştüğünü gösteriyor.

Lütfen Yeniden Bir Çocuk Olduğunuzu Düşünerek Yanıtlayın: Bir Çocuğu En Çok Mutlu Eden Şey Nedir?

Saygı ve sevgi. Çocuğa saygı duyabilmek için yetişkin bireyin kendisini çocuğun yerine koyabilmesi gerekir. Onunla tam aynı yere. Çok uzağında ya da fazla yakınında durmaktan söz etmiyorum. Sevmekse... Ah, asıl mesele hep o değil mi zaten?

Sorular

1. Metinde savunulan felsefi görüşü belirleyiniz.
Cevap
: Metinde savunulan felsefi görüş, çocukların düşüncelerine ve sorularına saygı gösterilmesi gerektiğidir.

2. Bu fikrin temellendirilmesinde kullanılan argümanları belirleyiniz
Cevap
: Bu fikrin temellendirilmesinde kullanılan argümanlar: çocukların sorgulama yaşında olduğu, “armut piş ağzıma düş” şeklindeki hazır cevaplarla sorgulama süreçlerini sekteye uğratılmaması, “bilmiyorum” demeyi öğrenmenin önemini, çocuklarla birlikte maceralara atılmayı ve “birlikte öğrenme”yi teşvik etmenin önemini ve çocukların kendilerini özgür, eleştirel, zihinleri açık bireyler olarak inşa etmelerine yardımcı olunmasını vurgular.

3. Argümanların güçlü ve zayıf yönlerini tartışınız.
Cevap: Brigitte Labbe’nin çocukların felsefi sorulara nasıl cevap verdiği konusunda verdiği örnek: Çocukların cevapları, yaşam-ölüm, adalet-haksızlık, iyilik-kötülük gibi zıt kavramlar üzerineydi. Brigitte Labbe’nin, çocukların felsefi sorulara verdiği cevaplarını nasıl değerlendirdiği: Çocukların cevapları, onların zihinlerini açık bireyler olarak inşa etmeleri…

35
1159
30
157
50
29
1707
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.