10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 85 Cevapları

10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 85 Cevapları
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Felsefe Kitabı Sayfa 85 Düşünelim Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Düşünelim

Francis Bacon'ın aşağıdaki sözlerini okuyarak soruları cevaplayınız.

Filozofumuz Diyor ki

Doğruyu aramanın ve bulmanın yalnızca iki yolu vardır. Biri doğrudan en genel aksiyomlara uçar sonra doğruluğu söz götürmez sayılar bu ilkelerden alt düzey genellemelere iner. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de moda olan yöntem budur. Diğeri, duyu verilerinden, tikel olguların gözleminden yola çıkar; düzenli adımlarla üst düzey genellemelere ulaşır. Doğru olan yöntem budur ama henüz yeterince denendiği söylenemez. Francis Bacon

Sorular

1. Betimleme, açıklama ve öndeyi kavramlarından ne anladığınızı açıklayınız.
Cevap
: Betimleme, bir olgu veya olayın özelliklerini ve önemli öğelerini anlatmak anlamına gelir. Açıklama ise, bir olgu veya olayı nedenlerini ve sonuçlarını anlatmak anlamına gelir. Önde ise, bir olgu veya olayın ileride meydana gelebilecekleri hakkında öngörüler yapmak anlamına gelir.

2. Bilimde ilerleme için öndeyi gerekli midir?
Cevap
: Bilimde ilerleme için önde yapılması gerekli bir unsurdur. Öngörüler sayesinde bilim insanları, mevcut bilgi ve teoriler üzerine yeni hipotezler üretebilir ve bu hipotezleri test ederek bilgi birikimine katkıda bulunabilirler. Önde yapılması sayesinde bilim insanları, gelecekte ne gibi olguların ortaya çıkabileceğini tahmin edebilir ve bunlar üzerine çalışmalar yaparak ilerleme kaydedebilirler.

3. Bacon hangi yöntemleri açıklamaktadır?
Cevap
: Bacon, birincisi olarak “doğrudan en genel aksiyomlara uçup sonra doğruluğu söz götürmez sayılar bu ilkelerden alt düzey genellemelere inme” olarak açıkladığı yöntemi ve ikincisi olarak “duyu verilerinden, tikel olguların gözleminden yola çıkar; düzenli adımlarla üst düzey genellemelere ulaşma” olarak açıkladığı yöntemleri anlatmaktadır.

25
98
78
14
10
7
141
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.