10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 87 Cevapları

10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 87 Cevapları
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Felsefe Kitabı Sayfa 87 Uygulayalım Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Uygulayalım

Aşağıda verilen metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. Cevapları boş bırakılan yerlere yazınız.

Bertrand Russell (1872-1970), felsefenin yanısıra matematik ve mantıkla ilgili önemli çalışmalarda bulunmuş bir İngiliz düşünürüdür. 1950 Nobel Edebiyat ödülünün de sahibi olan Russell her zaman savaşlara karşı çıkmıştır. Bilimsel gelişmeler sonucu ortaya çıkan atom silahının yıkıcı etkilerine dikkat çekmiştir. Bu yaklaşımı her platformda dile getiren Russell nükleer silahlanmaya son vermek amacıyla arkadaşları ile birlikte 1955 yılında yayımlanan bildiride şöyle der; "Bilgelikle birleştiğinde bilimin sağladığı kudret tüm insanlığa büyük ölçüde refah ve mutluluk getirebilir, tek başına ise yalnız yıkıntıya yol açar."

Sorular
1. Bilim, bilgelikle birleştiğinde insanlığın refah ve mutluluğunu nasıl artırır?

Bilim tek başına kontrolsüz bir ilerlemedir ve sonuçları oldukça yıkıcı olabilir. Örneğin atom bombası bilimin karanlık yüzüdür. Oysa bugühastalıkları iyileştiren, sakatlıkları yokeden, insana refah getirirkende doğaya ve dünyamızın zarar vermeyen teknolojiler bilimin ahlakla ve bilgelikle birleşmesiyle oluşmuştur. Yani bu yenilikleri getirenler sadece bilimin gelişmesini değil dünyaya ve insanlığa faydası olmasını aksi takdirede zararlı oılabilceğini ancak bilgelikle elde edebilir.

2. Bilimin yıkıntıya yol açmaması B. Russell'e göre nasıl mümkün olur?

Bilim bilgelikle birleşirse yıkıntıya yol açmaz. Tek başına yıkıntıya yol açar.

Aşağıda iki tez verilmiştir. Sınıfta iki grup oluşturarak tezleri destekleyen argümanlar oluşturunuz.
Birinci tez:
"Bilim, kitlesel ölümlere yol açan atom bombasını ürettiği için zararlıdır."
İkinci tez: "Bilim, yaşam konforunu artıran elektrik enerjisini üreten nükleer santralleri oluşturduğu için yararlıdır."

Birinci tez: Bilim, insanların öldürülmesine yönelik bir etkinlik değildir. Ancak, bilim insanların yaptığı yanlış kullanım ve yönetimler sonucu yıkıcı sonuçlar doğurabilir.

Atom bombasının üretiminde bilimin yaptığı bilgi payı oldukça azdır. Önemli olan bu bilgiyi nasıl kullanılacağıdır.

Atom bombası gibi insanları öldüren silahların üretiminde bilimin katkısı olmamalıdır. Ancak, bilimin yarattığı diğer teknolojiler insan yaşamını kolaylaştıran ve insanların refahını arttıran etkinliklerdir.

İkinci tez: “Bilim, yaşam konforunu artıran elektrik enerjisini üreten nükleer santralleri oluşturduğu için yararlıdır.”

Birinci tez: Nükleer santraller, doğal yöntemlerle üretilen elektrik enerjisinin iki katı kadar elektrik üretebilirler. Bu sayede enerji ihtiyacının karşılanması konusunda bilimin katkısı büyüktür.

Nükleer santraller, çevre açısından daha az zararlıdır. Örneğin, kömür santrallerine göre daha az karbon emisyonu yaparlar.

149
827
144
67
45
32
774
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.