11. Sınıf Anadol Biyoloji Sayfa 101 Cevapları

11. Sınıf Anadol Biyoloji Sayfa 101 Cevapları
11. Sınıf Anadol Yayıncılık Biyoloji Sayfa 101 Ne Öğrendik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sıra Sizde

Asitli içecekler tüketmenin ve hazır gıdalarla beslenmenin sindirim sistemi üzerindeki etkileri hakkındaki düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.

Sindirim sistemi, besinlerin ağız yoluyla alınır ardından mideye ve bağırsaklara iletilmesi, atıkların boşaltılması ve yararlı maddelerin geri emilmesi ile süregelen bir süreçtir. Bu süreçte besinlerin oldukça önemli bir yeri vardır. Sindirim sisteminde yer alan tüm organlar, alınan besinden etkilenmektedir. Özellikle asitli besinler ve içecekler büyük önem taşırlar. Bu konuda sağlıklı bir şekilde sistemin işleyişinin devam etmesine engel olurlar. Çünkü sağlıklı beslenme ile sağlıklı bir sistem oluşur. Bu durumda da direk olarak sindirim organları etkilenir. Asitli besinler en çok mide üzerinde etkinlik gösterir. Çünkü mide, yapısı gereği kimyasal parçalanmayı sağlar. Bu durumun gerçekleşmesi için de asit bakımından zengindir. Asitli içecek mide asidini normalden fazla bir şekilde arttırır ve midenin delinmesine kadar geçen bir sürecin yaşanmasına neden olur.

Midenin yanı sıra dişlerde asitli içeceklerden olumsuz etkilenmektedir. Bu durum asitin dışında bir de dışarıda sıklıkla tüketilen fastfood tarafından oluşur. Bu gibi hazır gıdalar, içerisinde bulunan yağdan dolayı mide ve bağırsak sistemini olumsuz etkilemektedir. Özellikle de bağırsaklar, yağların emilim noktası olduğundan dolayı en fazla etkilenen sindirim organıdır. Bu sindirim organı, günlük yaşantının dışında çıkıldığında olumsuz etkilenir ve bozulur. İshal dediğimiz durum yaşandığı gibi sıklıkla kabızlık gibi problemlere de neden olmaktadır. Bu yüzden bu gibi alışkanlıkların mümkün oldukça az hayata geçirilmesi kişinin sağlığı açısından önem arz eder.

Ne Öğrendik

Öğrendiklerinizi pekiştirmek için aşağıda verilen hormonları ve sindirim sistemi ile ilgili yapıların görevlerini; karşılarında belirtilen yapı ve görevlerle uygun şekilde eşleştiriniz.

1. Enterogastron hormonları (ç- Onikiparmak bağırsağı)
2. Gastrin hormonu (c- Mide öz suyu salgılatır)
3. Sekretin hormonu (a- Pankreastan bikarbonat iyonlarını salgılatır.)
4. Kolesistokinin hormonu (b- Pankreas öz sularını salgılatır)
5. Yağların mekanik sindirimini sağlayan salgıyı depo eder. (ğ- Safra kesesi)
6. Protein, karbonhidrat ve yağların sindiriminde görev alan enzimleri üretir. (d- Pankreas)
7. Proteinler polipeptitlere dönüştürülür. (g- Mide)
8. Peristaltik hareketlerle besini mideye iletir. (h- Yemek borusu)
9. Pişmiş nişastanın sindiriminde görevli amilaz enzimini üretir. (f- Tükürük bezi)
10. Sindirim tamamlanır ve emilim gerçekleşir. (e- İnce bağırsak)

2
3
4
1
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.