11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 119 Kendini Geliştir Cevaplarını yazımızın devamından okuyabiliirsiniz.

KENDİNİ GELİŞTİR

SA düğüm nöronlardakine benzer impuls üretir. Oluşan impuls kalp dokusunda hızla yayılır. Bu uyarılar vücut sıvıları aracılığıyla deriye de iletilir. Bu elektriksel aktivite bir elektrokardiyografi (EKG) ile deri üzerine yerleştirilen elektrotlarla kaydedilebilir. EKG sayesinde bu akımın zamana karşı çizilmiş grafiği elde edilir. EKG kalp problemlerinin tespiti için önemli bir araçtır. Örneğin EKG’den kalp atım hızı kolayca belirlenebilir. Kalbin dakikada 60’tan daha az atım hızına sahip olmasına bradikardi, 100’den fazla olmasına ise taşikardi denir.

1. Aşağıdaki elektrokardiyogram örneğinde I ve II ile gösterilen bölümlerde kişinin kalp ritimleri hakkında ne söylenebilir? Açıklayınız.
Cevap: I normal II anormal.

2. Elektrokardiyogram hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır? Araştırarak bir elektrodiyagram üzerindeki sinüs çizgilerinin ne anlama geldiğini kalbin kasılma mekanizmasıyla birlikte gösteren bir infografik hazırlayınız.
Cevap
: EKG, aritmiler, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp krizi, elektrolit dengesizlikleri ve kalp anatomisi/değişikliklerinin teşhisinde kullanılır.

Elektrokardiyogram (EKG veya ECG), bir dizi hastalığın teşhisinde kullanılır:

  1. Aritmiler: Kalp ritim bozuklukları.
  2. Kalp Krizi: Kalp kasının kan akışının kesilmesi sonucu oluşan hasar.
  3. Kalp Yetmezliği: Kalp, yeterli kanı pompalayamama durumu.
  4. Kalp Kası Hastalıkları: Miyokardit, kardiyomiyopati gibi durumlar.
  5. Elektrolit Dengesizlikleri: Potasyum, kalsiyum gibi elektrolit seviyelerindeki bozukluklar.
  6. Doğuştan Gelen Kalp Anomalileri: Kalple ilgili doğuştan gelen yapısal sorunlar.

Sinüs ritmi, EKG'de kalbin normal ritmini ifade eder. P dalgası, QRS kompleksi ve T dalga birbirini takip eder, bu durum kalbin düzenli ve etkili kasılmasını gösterir. Oluşturulan infografikte bu ilişkiyi vurgulamak, sinüs ritminin normal elektriksel aktiviteyi temsil ettiğini açıklayabilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.