11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 20 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 20 Kendini Geliştir Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

KENDİNİ GELİŞTİR

Clostridium botulinum (Klostridiyum botulinum) bakterisi tarafından sentezlenen botulinum toksini (botulin ya da botoks) endositozla hücre zarından sitoplazmaya alınır ve asetilkolin taşıyan veziküllerin ekzositozunda görev alan polipeptitleri parçalar. Böylece asetilkolin salgılanamaz ve impuls iletimindeki görevini yerine getiremez. Bu nedenle estetik amaçlı botoks uygulaması sonrası bazı kişiler mimik kaslarını hareket ettiremez.

1. Nöronlardaki sinyal iletimi hangi durumlarda engellenebilir? Açıklayınız.

Nöronlardaki sinyal iletimi, çeşitli durumlarda engellenebilir. Bu durumlar şunları içerebilir:

  • Botoks gibi nörotoksinlerin nöronların iletişimini engellemesi, bu toksinlerin sinir hücre zarlarını etkileyerek asetilkolin salgısını azaltması veya engellemesi sonucu olabilir.
  • İlaçlar veya kimyasal maddelerin nöronların hücre zarlarını etkileyerek impuls iletimini bozması.
  • Sinir hücresinin zarının hasar görmesi veya bağlantılarının kesilmesi.

2. Botoksun nöronlar üzerindeki etkisinde olduğu gibi nöronlardaki impuls iletimini engelleyen maddelerin hangi alanlarda kullanıldığını ve bu maddelerin etki mekanizmalarını araştırıp örnekler veriniz.

Nöronlardaki impuls iletimini engelleyen maddeler, farklı alanlarda kullanılabilir:

  • Anestezi: Anestezi ilaçları, sinirlerin iletimini geçici olarak engelleyerek ağrıyı ve hissi azaltır.
  • Antikonvülsanlar: Epilepsi tedavisinde kullanılan antikonvülsan ilaçlar, anormal nöron aktivitesini kontrol altına alarak nöbetleri önler.
  • Antipsikotikler: Şizofreni gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçlar, nöronlar arasındaki dopamin iletimini etkileyerek semptomları kontrol altına alır.
  • Antidepresanlar: Depresyon tedavisinde kullanılan antidepresanlar, nöronların serotonin veya norepinefrin gibi nörotransmitterlerini etkileyerek duygusal durumu düzeltebilir.

Bu maddelerin etki mekanizmaları, nöronların iletişimini ya da nörotransmitterlerin seviyelerini düzenlemeye yönelik olabilir. Bu şekilde, nöronlar arası iletişimi etkileyerek çeşitli sağlık sorunlarının tedavisine katkı sağlarlar.

2
0
1
0
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.