11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 211 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 211 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 211 Kendini Geliştir Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kendini Geliştir

Marmara Denizi diğer denizlerle bağlantısı kısıtlı bir iç denizdir. Marmara bölgesinin artan nüfus yoğunluğu, kontrolsüz evsel ve endüstriyel atıklara maruz kalması, iklim değişikliğinden kaynaklı deniz suyu sıcaklığının artması, aşırı ve kontrolsüz avlanma gibi nedenler canlıların değişen ortam koşullarına tepki göstermesine sebep olur. Özellikle denize azot ve fosfor bakımından zengin besinlerin girişi, tek hücreli canlıların sayısını ve hücre içi salgısını aşırı artırır. Böylece müsilaj ortaya çıkar. Sümüksü kaygan bir yapı olan müsilaj, deniz salyası olarak da bilinir. Müsilaj yüzeyden başlayarak 25-30 metre derinliğe kadar inebilir. Denizin derinlerinde müsilaj yoğunluğu artar. Müsilajın olduğu sularda çözünmüş oksijen miktarında azalma olur. Müsilaj ayrıca diğer canlıların yaşama alanlarını örterek ya da dibe çökerek ekolojik tahribatlara sebep olur.

1. Müsilajın deniz canlılarına verdiği zararlar nelerdir? Araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap
: Müsilaj deniz canlılarına zarar vererek su altındaki yaşam alanlarını kapatarak oksijen eksikliği yaratır. Ayrıca deniz canlılarının besin kaynaklarına ulaşmasını engelleyebilir ve deniz canlılarının tür çeşitliliğini azaltabilir.

2. Müsilajın oluşmaması için alınacak önlemler nelerdir? Araştırınız. Elde ettiğiniz bilgilerden yararlanarak bir elektronik sunu hazırlayıp arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap
: Müsilajın oluşmaması için alınabilecek önlemler arasında deniz suyunun kirliliğinin azaltılması, atık suların arıtılması, aşırı avlanmanın kontrol edilmesi, deniz çevresinin korunması ve bilinçlendirme kampanyaları yer alabilir. Bu önlemler deniz ekosistemlerinin sağlığını koruyarak müsilajın oluşmasını engellemeye yardımcı olabilir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.