11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 214 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 214 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 214 Kendini Geliştir Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

KENDİNİ GELİŞTİR

Mercan resifleri besince fakir sularda bulunmalarına karşın zengin bir balık çeşitliliğine sahiptir. Yapılan çalışmalarda mercan resiflerindeki bu çeşitliliği besleyen ana kaynağın dipte saklanan (kriptobentik) minik resif balıklar olduğu görülmüştür. Bu minik balık türleri mercan resiflerinde besin olarak tüketilen balıkların yaklaşık %60’ını oluşturur. Birkaç farklı türü içeren bu kriptobentik balıkların çoğu yumurtadan çıktıktan kısa süre sonra resiflerde yaşayan diğer balıklar tarafından hızla tüketilir. Buna karşın bu küçük balıkların oluşturduğu popülasyonlar yok olmak yerine hızlı yaşam döngüleri sayesinde popülasyonlarını sürekli yeniler. Çoğu balık türünün larvaları açık denize dağıldığında çok azı hayatta kalırken kriptobentik resif balıklarının larvaları ebeveynlerinin yaşadığı resiflere yakın yerlerde kalır. Yavruların hayatta kalma oranı diğer türlere göre çok daha yüksektir. Yetişkin kriptobentik resif balıkları diğer balıklara yem olurken larvalar hızla büyüyerek yetişkinlerin yerini alır.

1. Kriptobentik balıklar yok olsaydı mercan resifleri yine de zengin bir balık çeşitliliğine sahip olur muydu? Nedenini açıklayınız.
Cevap
: Kriptobentik balıklar yok olsaydı, mercan resifleri muhtemelen zengin balık çeşitliliğini koruyamazdı. Bu minik balıklar, besin zincirinin temel halkasını oluşturur ve diğer balıkların ana besin kaynağıdır. Onların yokluğu, diğer balıkların beslenmesini olumsuz etkilerdi.

2. Kriptobentik balıklar mercan resiflerindeki kilit taşı türler olarak nitelendirilebilir mi? Nedenini açıklayınız.
Cevap
: Evet, kriptobentik balıklar mercan resiflerinde kilit taşı türler olarak nitelendirilebilir. Çünkü bu balıkların popülasyonları, resif ekosisteminin sağlığını sürdürmek ve dengelemek için önemlidir. Ayrıca diğer balıkların hayatta kalmasına ve resiflerin sürdürülebilirliğine katkıda bulunurlar.

3. Bir ekosistem içinde yer alan komünite örneklerini araştırarak komünitedeki baskın tür, kilit taşı tür, gösterge tür ve istilacı türleri örneklendiriniz. Elde ettiğiniz bilgileri kullanarak hazırlayacağınız infografiği EBA portfolyoda paylaşınız.

Komünite örnekleri:

  • Baskın tür: Orman ekosistemlerinde meşe ağacı.
  • Kilit taşı tür: Mercan resiflerinde kriptobentik balıklar.
  • Gösterge tür: Su kirliliğinin göstergesi olarak sudaki yosunlar.
  • İstilacı tür: Avustralya’dan diğer bölgelere taşınan tavşanlar.

Bu örneklerle hazırlanan infografiği paylaşmak mümkün değil, ancak bu örnekleri kullanarak kendi infografinizi oluşturabilirsiniz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.