11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 46 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 46 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yönerge: Aşağıdaki metinden yararlanarak etkinlik sorularını cevaplayınız. Bireysel ya da grup çalışması olarak planlanan etkinliği gerçekleştiriniz.

Bir bebeğin büyümesi sırasında geçirdiği sayısız değişimler vardır. Örneğin önceleri sadece yatabilen bebeklerin sonraları oturabilmesi, emekleyebilmesi, yürüyebilmesi, çevresiyle iletişim kurabilmesi, gülümseyebilmesi ve konuşabilmesi vücudundaki birçok sistemin değişip gelişmesi ile bağlantılıdır. Bu değişimlerin başında diğer sistemleri de doğrudan etkileyen sinir sistemi gelmektedir. Bebeklikten itibaren sinir sistemimiz gelişmeye, sinir hücrelerimiz yeni bağlantılar kurmaya devam eder. Bu bağlantıların kurulmasında sinir sistemimizin sağlıklı kalması önemlidir. Sinir sistemi hastalıklarıyla ilgili özellikle son yıllarda gelişen teknolojiye de paralel olarak çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Araştırmalar Parkinson, Alzheimer gibi birçok sinir sistemi hastalığının oluşmasında genlerin ve çevresel faktörlerin etkisi olduğunu göstermektedir. Örneğin beynimiz orantısal olarak vücudumuzun küçük bir bölümü olsa da enerji ihtiyacı oldukça fazladır. Bu yüzden yeterli ve dengeli beslenmek sinir sisteminin gelişiminde ve sağlığında önemli yer tutar. Alkollü içecek, tütün gibi zararlı maddelerin kullanımı, stres, hareketsiz yaşam sinir sistemimiz üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Ayrıca yapılan çalışmalar öğrenilen bilgilerin tekrar edilmesinin bilginin daha kolay hatırlanmasında önemli bir rol üstlendiğini göstermektedir.

1. Alkollü içecek tüketiminin en fazla zarar verdiği organlardan biri beyindir. Size göre alkolün sinir sistemi üzerindeki etkileri nelerdir? Açıklayınız.
Alkol, sinir sistemi üzerinde çeşitli olumsuz etkilere sahiptir. Kısa vadede, koordinasyon bozukluğu, düşünce bulanıklığı, konuşma güçlüğü gibi sorunlara neden olabilir. Uzun vadede ise kronik alkol kullanımı sinir hücrelerine zarar verebilir, nörotransmitter dengesini bozabilir ve sinir hücrelerinin ölümüne yol açabilir. Ayrıca, alkolün zehirli etkisi, sinir sistemi hastalıklarının riskini artırabilir.

2. Düzenli zihinsel ve bedensel egzersiz yapmanın sinir sistemi üzerindeki etkileri nelerdir? Tartışınız.
Düzenli zihinsel ve bedensel egzersizler, sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Zihinsel egzersizler, beyin fonksiyonlarını teşvik edebilir, öğrenmeyi kolaylaştırabilir ve bilişsel gerilemeyi önleyebilir. Bedensel egzersizler ise kan akışını artırarak beyne daha fazla oksijen ve besin maddesi taşıyabilir, sinir hücrelerinin yeniden bağlantı kurmasını teşvik edebilir ve stresi azaltabilir.

3. Alzheimer hastalığından korunmak için neler yapılabilir? Tartışınız.
Alzheimer hastalığından korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Bu, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, sigara ve alkolden kaçınmak, zihinsel aktivitelerde bulunmak ve sosyal etkileşimde bulunmak gibi faktörleri içerir. Ayrıca, folik asit alımının artırılması da Alzheimer riskini azaltabilir.

4. Doktorların bazı durumlarda hamilelik döneminde anne adaylarına folik asit önermesinin nedenini ve folik asitin hangi besinlerde bulunduğunu araştırınız. Araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri kullanarak bir e-içerik hazırlayıp EBA portfolyoda paylaşınız.
Doktorların hamilelik döneminde anne adaylarına folik asit önermesinin nedeni, folik asidin fetal nöral tüp defektlerinin riskini azaltmada etkili olmasıdır. Folik asit, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, mercimek, portakal suyu gibi besinlerde bulunur.

5. Dengeli ve yeterli beslenmenin sinir sistemi sağlığını koruma üzerine etkilerini araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri kullanarak bir poster ya da infografik hazırlayıp sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
Dengeli ve yeterli beslenme, sinir sistemi sağlığını korumada önemlidir. Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, B vitaminleri ve magnezyum gibi besin maddeleri, sinir hücrelerinin sağlıklı işleyişini destekleyebilir. Ayrıca, şeker ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere karşı koruyabilir. Bu bilgileri içeren bir poster hazırlayarak sınıf arkadaşlarımla paylaşacağım.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.