11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 60 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yönerge: Aşağıdaki metinden yararlanarak etkinlik sorularını cevaplayınız. Bireysel çalışma ya da grup çalışması olarak planlanan etkinliği gerçekleştiriniz.

İşitme engelli küçük bir kız çocuğu, ailesiyle yeni bir şehre taşınır. Yeni komşuları küçük kızın mahalledeki diğer çocuklara gösterilen ilgiden mahrum kalmaması, kendini yalnız hissetmemesi için bir sosyal dayanışma örneği gösterir. Gencinden yaşlısına birçok komşu küçük kızla iletişim kurabilmek için işaret dili kursuna katılır. Bu durum onlara artık küçük kızı gördüklerinde ona “Günaydın” diyebilme, hatrını sorabilme, o gün ne kadar tatlı olduğunu söyleyebilme imkânını sağlar. Gazete haberlerine yansıyan bu olayda olduğu gibi işaret dili öğrenmek, işitme engelli bireylerle iletişim kurmanın en temel yöntemlerinden biridir. Bu tür kurslar Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde tüm vatandaşların katılımına açıktır. Bunun yanında işitme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak adına işletmeler tarafından birçok uygulama sunulmaktadır. Örneğin bazı kurumların müşteri hizmetleri, işitme engelli müşterilerine yardımcı olmak adına görüntülü iletişim uygulamaları sunmaktadır. Engelli bireylere belirlenen kriterlere göre sağlık hizmetleri uygulamaları kapsamında biyonik kulak yöntemi sunulmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 2005 yılında kabul edilen 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ile engelli bireylerin hakları anayasal düzende koruma altına alınmıştır.

1. İşitme engelli bireylerin sosyal yaşantılarında karşılaştıkları güçlükler nelerdir? Sınıfta arkadaşlarınızla tartışınız.
İşitme engelli bireylerin sosyal yaşantıları zorlaşabilir. İletişim sorunları ve toplumsal dışlanma gibi güçlükler yaşayabilirler.

  • İletişim zorlukları: İşitme engelli bireyler, işitme kaybı nedeniyle konuşma ve duyma sorunları yaşarlar, bu da iletişimlerini kısıtlayabilir.
  • Toplumsal dışlanma: İşitme engelli bireyler, işitme düzeltilmediğinde toplumsal dışlanma ve ayrımcılık gibi sorunlarla karşılaşabilirler.
  • Eğitim ve iş fırsatlarının kısıtlılığı: İşitme engelli bireyler, işitme kaybı nedeniyle eğitim ve iş fırsatlarına erişimde sınırlılıklarla karşılaşabilirler.

2. İşitme cihazı ile biyonik kulak arasındaki farkları araştırınız. İşitme engellilerle ilgili güncel tedavi yöntemleri hakkında bir sunu hazırlayıp EBA'da paylaşınız.
İşitme cihazı işitme yeteneğini iyileştirmeye çalışırken, biyonik kulak (koklear implant) işitme kaybını daha ciddi olan kişiler için işitme yeteneği sağlamaya çalışır.

  • İşitme cihazı, işitme kaybı olan kişinin mevcut işitme düzeyini artırmak için kullanılır ve dış kulak yolu üzerine takılır. İşitme cihazı sesleri yükseltir ve işitme yeteneğini iyileştirmeye çalışır.
  • Biyonik kulak (koklear implant), iç kulakta yer alan işitme sinirine doğrudan elektrotlar yerleştirerek işitme yeteneğini geri kazandırmaya çalışır. Bu, işitme kaybı daha ciddi olan kişiler için bir seçenek olabilir.

3. Diğer duyu organları rahatsızlıklarının tedavisiyle ilgili teknolojik gelişmeleri araştırıp bir sunu hazırlayınız. Hazırladığınız sunuyu EBA portfolyoda paylaşınız.
Diğer duyu organları rahatsızlıklarının tedavisi için yapılan gelişmeler, görme engelliler için göz protezleri ve retina implantları, dokunma kaybı için yapay deri ve protez dokunma cihazları gibi çeşitli teknolojik yöntemleri içerir.

  • Görme engelliler için göz protezleri ve retina implantları gibi tedavi yöntemleri geliştirilmektedir.
  • Dokunma ve hissetme kaybı yaşayan bireyler için yapay deri ve protez dokunma cihazları gibi gelişmeler mevcuttur.
  • Koku ve tat kaybı olan kişiler için elektronik burun ve dil implantları gibi çalışmalar yapılmaktadır.

4. Çevrenizdeki işitme engelli bireylerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek, sosyal farkındalık oluşturmak amacıyla arkadaşlarınızla grup çalışması yaparak proje, kamu spotu, broşür vb. hazırlayınız. Bunları okul, mahalle gibi yakın çevrenizde; uygun alanlarda ve sosyal medyada paylaşınız.
İşitme engelli bireylerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla sosyal farkındalık oluşturmak için hazırlanan projeleri, kamu spotlarını, broşürleri vb. çevremizde ve sosyal medyada paylaşarak farkındalık yaratabiliriz.

42
22
56
12
4
26
24
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.