1. HABERLER

  2. TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

  3. 11. Sınıf Ekoyay Türk Dili ve Edebiyatı Mülakat Röportaj Ünite Sonu Ölçme ve Değerlendirme Cevapları
11. Sınıf Ekoyay Türk Dili ve Edebiyatı Mülakat Röportaj Ünite Sonu Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

11. Sınıf Ekoyay Türk Dili ve Edebiyatı Mülakat Röportaj Ünite Sonu Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ekoyay Yayınları 9. Mülakat Röportaj Sayfa 282, 283 Ünite Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ÜNİTE SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME CEVAPLARI

A) Aşağıdaki cümlelerin başına yargılar doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
(D) 1. Mülakat, alanında yetkin bir kişiden izin alınarak belli kurallar çerçevesinde yapılan bir türdür.
(Y) 2. Edebiyatımızda mülakat türünün ilk örnekleri divan edebiyatında verilmiş, Tanzimat’la da türün önemli örnekleri verilmeye başlanmıştır.
(Y) 3. Mülakat yapılırken akla gelen soruları mülakat yapan kişiye sormak, mülakata samimi bir hava katar.
(D) 4. Mülakat yapılacak kişi ve konuyla ilgili detaylı bir araştırmanın yapılması gerekir.

B) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, verilen kelimelerle doğru biçimde doldurunuz.
(Kırgız, Ruşen Eşref Ünaydın, eleştiri, mülakat)
1. Herhangi bir konu üzerinde, ünlü veya uzman kişiyle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüne MÜLAKAT denir.
2. RUŞEN EŞREF ÜNAYDIN, edebiyatımızda mülakat türünün ilk örneklerini veren bir sanatçımızdır.
3. Cengiz Aytmatov, KIRGIZ edebiyatının dünya çapında tanınan bir romancısıdır.

C) Aşağıda verilenleri doğru biçimde eşleştiriniz.
a) mülakat
b) Ruşen Eşref Unaydın
c) Ya şar Nabi Nayır ç) romancı
d) Türk dili ve edebiyatı profesörü

) Diyorlar ki
Ç ) Cengiz Aytmatov
(X) betimleme
(D ) İsmail Parlatır
(C) Edebiyatçılarımız Konuşuyor
(A) söyleşmeye dayalı anlatım türü

Ç) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Mülakat türünde en çok tercih edilen anlatım biçimi hakkında kısa bilgi veriniz.

Cevap: Soru-cevap anlatım biçimi tercih edilmektedir.

2. Mülakat türünün beş özelliğini kısaca yazınız.

Cevap:1. Bu metinler öğretici niteliktedir.2. Anlatımın sade ve açık olmasına dikkat edilir.

3. Kişinin konuşmaları değiştirilmeden ve yorumlanmadan olduğu gibi aktarılır.

4. Söyleşmeye bağlı anlatım türünden yararlanılır.

5. Sorulacak sorulan daha önce belirlenir.

3. Mülakat yapılacak kişiden randevu almanın önemini belirten kısa bir yazı yazınız.

Cevap: Yapılacak olan görüşmenin konusu ve konuşulacak kişiye sorulacak mülakat soruları hazırlanır. Sorular büyük bir özenle belirlenmelidir. Mülakatı başarıya ulaştıracak en önemli etken doğru soruların konuşmacıya yöneltilebilmesine bağlıdır. Bunun için de randevu alınmalı ve ona göre hazırlıklar tamamlanarak mülakata gidilmelidir.

4. Söyleşmeye dayalı anlatım, hangi edebî türlerde sıklıkla kullanılmaktadır? Açıklayınız.

a- Mülakat
b- Röportaj
c-  Sohbet
d- Forum
e- Açık Oturum
f-   Münazara
g- Panel

5. Röportaj türünün temel üç özelliğini defterinize yazınız.

Cevap:Sorulacak sorulan daha önce belirlenir.Üzerinde konuşulan konu toplumu ilgilendiren, toplumun ilgisini çekecek türde olur.

Üzerinde konuşulacak olan konunun uzmanlarıyla mülakat yapılır.

D) Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi mülakat hazırlanırken uyulması gereken aşamalardan değildir?
A) Görsel tasarımdan yararlanma
B) Mülakatı cihazlarla kayıt altına alma
C) Mülakattan önce soruları hazırlama
D) Mülakat yapılacak kişi ve konuyla ilgili araştırma yapma
E) Mülakat yapılacak kişiyle, soruları birlikte oluşturma

Cevap: E

2. (I) Mülakat, yazıya aktarılırken mülakatın ses kayıtları esas alınır. (II) Mülakat, televizyon ya da radyo programı için hazırlanıyorsa yazıya aktarma değil, montaj ve kurgu söz konusudur. (III) Kimi durumlarda gazete, dergi, radyo ya da televizyonda bir mülakat için ayrılan zaman, mülakatın tümünü yayımlamaya yetmezse mülakatı yapan kişi, mülakatın özüne dokunmayacak biçimde mülakatın bazı bölümlerini yayımlamayabilir. (IV) Mülakatın bazı bölümlerinin yayınlamaması durumunda mülakatı yapan kişi tarafından metinlerde değişim yapılamaz. (V) Mülakatta alınan cevapların olduğu gibi yayımlanması, mülakatın önemli özelliğidir.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

Cevap: D

3. Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisi yanlış yazılmıştır?
A) Köye yanlız geldiği için biraz korkmuş.
B) Televizyonun sesini kısmak için benden izin istedi.
C) Kar yağışı, bütün bölgede ulaşımı olumsuz etkiledi.
D) Ders çalışmak için iki günde bir kütüphaneye gidiyordu.
E) Yaralı hayvanı kurtarmak için itfaiyeyi çağırdılar.

Cevap: A

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı vardır?
A) Savunduklarınıza karşı çıkmaya kim cesaret edebilir ki?
B) Gelecek nesillere doğruluğu, iyiliği, bilgili olmayı aşılamak istiyorum.
C) Roman yazmayı düşünüyorum; fakat şu an öyküyle uğraşıyorum.
D) Roman; öykü, gezi yazısı, anı gibi kısa bir tür olmadığından bizde romana ilgi azdır.
E) Türk edebiyatında, dünya edebiyatında şaheser sayabileceğimiz birçok kitap var.

Cevap: C

E) Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.
1. Bir yer, eşya ve insanla ilgili araştırmaya dayalı metin türü. (RÖPORTAJ)
2. Mustafa Kemal Atatürk’le mülakat yapan sanatçımız. (RUŞEN EŞREF ÜNAYDIN)
3. Edebiyatçılarımız Konuşuyor kitabının sahibi olan yazarımız. (YAŞAR NABİ NAYIR)
4. Mülakat hazırlayan kişinin uyması gereken temel niteliklerden biri. (TARAFSIZLIK)
5. Türk dili ve edebiyatı alanında önemli hizmetlerde bulunmuş bir akademisyenimiz. (İSMAİL PARLATIR)
6. Bugün de Diyorlar ki adlı eserin sahibi olan sanatçımız. (HİKMET FERİDUN ES)
7. Sözlü ve yazılı anlatımın kurallarına göre alanında yetkin veya ünlü kişilerle yapılan görüşme. (MÜLAKAT)
8. Selvi Boylum Al Yazmalım romanının yazarı olan Türk dünyasının ünlü romancısı. (CENGİZ AYTMATOV)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.