11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Meb Yayınları

11. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Meb Yayınları
11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 101 Tartışalım-Yazalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Tartışalım

J. J. Rousseau’nun “İnsan özgür doğar oysa her yerde zincire vurulmuştur.” sözünden hareketle özgürlük problemini tartışınız. Tartışmaya yönelik notlarınızı aşağıda verilen boşluklara yazınız.

Rousseau'nun "İnsan özgür doğar oysa her yerde zincire vurulmuştur." sözü, özgürlük problemini tartışmamıza olanak sağlar. Doğuştan getirilen özgürlüğün, toplumsal yapılar tarafından nasıl sınırlanabileceği ve bu sınırlamaların insanın doğal özgürlüğüne ne kadar uygun olduğu gibi konular üzerinde durabiliriz. Rousseau'nun perspektifinden yola çıkarak, insanın özgürlük arayışıyla toplumsal yapıların kontrolü arasındaki dinamiği değerlendirebiliriz.

Günlük hayatta kullanılan bilgilerde aklın ve deneyin rolüne ilişkin olay ve problemlerden hareketle felsefi deneme türüne uygun özgün bir metin yazınız. Daha sonra aşağıdaki Tablo 4.2’yi doldurup çalışmanızı sınıfta paylaşarak değerlendiriniz.
Tablo 4.2: Özgün Metin Yazımı Sonrası îstenenler

Başlık: Bilgi ve Deneyin Günlük Hayattaki Rolü: Bir Market Alışverişi Örneği

Problemin Felsefedeki Yeri: Günlük hayatta, insanlar sürekli olarak çeşitli kararlar verirken akıllarını ve deneyimlerini kullanırlar. Bu metin, bir market alışverişi sırasında yaşanan deneyim üzerinden akıl ve deneyin rolünü tartışarak, bilgi edinme ve karar verme süreçlerinde felsefenin nasıl etkili olduğunu ele alacak.

Probleme Yönelik Fikirler: Bir market alışverişi sırasında karşılaşılan pek çok durum, bilgi ve deneyim ile şekillenir. Örneğin, bir ürünü seçerken fiyat, kalite, marka gibi faktörler akıl yürütme sürecimizi etkiler. Aynı zamanda daha önce deneyimlediğimiz ürünlerin kalitesi veya markası hakkındaki bilgiler de kararımızı şekillendirir. Ancak bazen deneyimlerimizle çelişen yeni bilgilerle karşılaşabiliriz, bu da bizi düşünmeye iter. Örneğin, bir ürün hakkında olumsuz yorumlar duyduğumuzda, daha önceki olumlu deneyimlerimize rağmen o ürünü tercih etmekten vazgeçebiliriz. Bu süreçte felsefi düşünce, bilgi ve deneyim arasındaki ilişkiyi sorgulayarak, hangisinin daha önemli olduğunu ve nasıl etkileşimde bulunduklarını irdeleyebilir.

Kaynakça:

  • Russell, Bertrand. "The Problems of Philosophy." Oxford University Press, 1912.
  • Sartre, Jean-Paul. "Existentialism Is a Humanism." Yale University Press, 2007.
  • Plato. "The Republic." Penguin Classics, 2007.

1
0
0
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.