11. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 49 Cevapları

11. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 49 Cevapları
11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 49 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 49 Cevabı

Hay: Düşünce, düşünmek, nasıl düşünüyorum ben? Görüyorum, duyuyorum. Nasıl görüp nasıl duyduğumu biliyorum. Ama nasıl düşündüğümü bilemiyorum. Bu konuda bildiğim tek şey düşündüğüm. Ben düşünüyorum. Canlıları yaşatan şey de düşünce gibi bir şey olamaz mı peki? Düşünce belki de en önemli şey bu, düşünce.

Bir gün bir ördek yumurtasını alıp baykuş yuvasına koymuştu. Sonucu merakla beklemişti günlerce. Yuvadan ayrılan yavru ördek doğruca suya koşmuş ve yüzmek konusunda da hiç acemilik çekmemişti. Hâlbuki Hay, yüzebilmek için günlerce uğraşmıştı.

Hay: Ben yaptığım her şeyi sonradan öğreniyorum. Onlarsa yapacakları her şeyi öğrenmiş olarak doğuyorlar. Birisi ne yapmaları gerektiğini onların içine koyuyor. Evet, başka biri! Hay: Bütün bu etrafımda gördüğüm her şey kendi kendine, kendiliğinden olamaz. Bunların bir sahibi ve bir yöneteni olmalı. Bana ellerimi veren, içime sevgiyi koyan biri mutlaka olmalı. Ama onunla karşılaşamıyorum. Onu bulamıyorum. O nerede? Bütün hayvanlara ne yapacaklarını öğreten onun içine kendisini bulduracak bir ipucu koymuş olamaz mıydı? Belkide düşüncede gizliydi, düşüncede. Hay yiyecek toplayacağı sırada ansızın Absal’la karşılaştı. Hay ile Absal’ın dost olmaları fazla uzun sürmedi. Hay, ona anne ceylandan başlayarak başından geçen her şeyi anlattı. Absal da ona kendi hikayesini. Geldiği adada yaşanan hak dini, o dinin peygamberlerini ve kurallarını anlattığında buna Hay’ın cevabı şöyle oldu.

Hay: Benim yıllar süren düşüncelerim sonunda ulaştıklarımla senin bana anlattıkların aynı şeyler.

1. Hay, yaratıcının olduğu düşüncesine hangi delilleri kullanarak ulaşmıştır?

Cevap: Ördeklerin doğar doğmaz hemen suya gitmeleri ve hiç acemilik çekmeden yüzebilmelerinden ötürü bunların tesadüf eseri değil ancak bir yaratıcının gücüyle olacağına karar vermiştir. Düşünceleri onu bu yola sevk etmiştir.

2. Hay adada tek başınayken davranışlarından sorumlu mudur? Değerlendiriniz

Cevap: Yine de sorumludur. Çünkü sonuçta insan sadece kendisi yaşasa bile davranışlarından kendisi adına kendi varlığından dolayı sorumludur.

17
5
8
7
2
4
41
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.