11. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı Sayfa 15 Cevapları

11. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı Sayfa 15 Cevapları
11. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı 1, Ünite Hazırlık Çalışmaları Sayfa 15 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

11. Sınıf Meb Peygamberimizin Hayatı 1, Ünite Hazırlık Çalışmaları Sayfa 15 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hz. Peygamber’in tebliğ sürecinde karşılaştığı zorluklar hakkında neler biliyorsunuz?

Peygamber efendimiz (s.a.v) İslam dinini tebliğ sırasında birçok zorlukla karşılaşmıştır. Kendi kavminden olan müşriklerin sözleri efendimizi son derece üzmüştür. Efendimizin deli, büyücü, kahin olduğunu söyleyenler bile olmuştur. Tebliğ süreci içinde çok sayıda suikast girişimde bulunmuşlardır fakat hiçbirinde başarılı olamamışlardır. Başta Hz.Bilal (r.a.) olmak üzere Yasir (r.a.), Sümeyye (r.a.), Ammar (r.a.) Müslümanlara kızgın kumlarda dayanılmaz işkenceler yapmışlardır. Hz.Yasir (r.a.) daha fazla dayanamayıp şehit düşmüştür Hz.Sümeyye ise bütün işkencelere karşı rabbini inkar etmeyinde Ebu Cehil'in mızrak darbesi ile şehit düşmüştür Ammar da Lat ve Uzza'nın ( Mekke'nin büyük putları) adını söyleyince serbest bırakılmıştır.

2. Hicret deyince ne anlıyorsunuz?

Sözlükte, “terk etmek, ayrılmak, ilgisini kesmek” anlamına gelen hicret “kişinin herhangi bir şeyden bedenen, lisanen veya kalben ayrılıp uzaklaşması” demektir. Ancak bu kelime daha çok “bir yerin terk edilerek başka bir yere göç edilmesi” anlamında kullanılır.

Terim olarak genelde gayri Müslim ülkeden İslam ülkesine göç etmeyi, özelde ise Hazreti Peygamberin ve Mekke’li Müslümanların Medine’ye göçünü ifade eder. Medine’ye göç eden Müslümanlara “Muhacir”, Rasülü Ekrem’e ve muhacirlere yardım eden Medineli Müslümanlara da “Ensar” unvanı verilmiştir.

3. “O vakit Allah’tan bir rahmet ile onlara yumuşak davrandın! Şayet sen kaba ve katı yürekli olsaydın hiç şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi.” (Âli-İmrân suresi 159. ayet.) Bu ayet size neler düşündürmektedir?

Kaba ve katı kalpli bir kimse –başka bazı erdemlere sahip olsa da– muhataplarında nefret uyandırır; insanlar böyle bir kimseyi dinlemek istemezler veya onun arkadaşlığına katlanamazlar. İslâm gibi evrensel bir mesaj getiren, âlemlere rahmet olarak gönderilmiş olan ve yüce bir ahlâk üzere bulunduğu bildirilen bir Peygamber’in bu kötü vasıfları taşıması düşünülemez. İbn Atıyye’nin kaydettiğine göre semavî kitaplarda Hz. Peygamber’in özellikleri anlatılırken bu kötü sıfatları taşımadığı da vurgulanmıştır. Burada görüldüğü gibi Kur’ân-ı Kerîm de aynı vurguyu yapmakta ve Hz. Peygamber’in uygulamalarının bunun kanıtı olduğunu ifade buyurmaktadır.

4. İslam davetinin başarılı olmasında Hz. Peygamber’in şahsi özelliklerinin etkisi sizce nasıl olmuştur?

İslam davetinin başarılı olmasında Efendimizin şahsi özellikleri etkili olmuştur. Efendimiz'in güvenilir ve doğru sözlü oluşu insanların ona inanmalarını kolaylaştırmıştır. Bunun yanında Efendimizin, zorluklara karşı sabırlı olması, samimi olması, barışçıl olması, akıllı ve zeki olması ve kararlılığı İslam'ın kısa sürede yayılmasını sağlamıştır.

5. Anadolu’da bazı sahabe kabirlerinin bulunması, İslam’a davet ile ilgili nasıl bir önem arz etmektedir?

  • Kişiler dönem dönem sahabe kabirlerine gidip, dualar ederler.
  • Kişiler sahabe kabirlerine giderken, saçlarını kapatır, temiz ve güzel şekilde, kapalı şekilde giyinir, abdest alır ve bu şekilde gider. Bu sayede kişi İslam dinine yaklaşır. Çünkü tüm bu özellikler İslam dininde vardır.
  • Sahabe kabirlerinde dua etmek, o ortamın havasını solumak, kişiyi Allah'a yakınlaştırır ve dua etme isteği oluşturur.
  • Sahabe kabirlerinde dua ettikten sonra kişide bir huzur oluşur ve bu huzur kişiyi İslam dinine daha da yaklaştırır.

1
1
210
0
1
2
104
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.