11. Sınıf Meb Psikoloji 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

11. Sınıf Meb Psikoloji 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevapları
11. Sınıf Meb Yayınları Psikoloji 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 29, 30, 31, 32 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARININ CEVAPLARI

A. Boşluk doldurma sorularının cevapları

1. Bireyin bir durum ya da olay karşısında ne hissettiğini, ne düşündüğünü anlatmaya dayalı öznel yönteme içe bakış denir.
2. Bağımsız değişkene bağlı olarak ortaya çıkan sonuç konumundaki değişken bağımlı değişkendir.
3. “Bütün, parçaların toplamından fazladır.” ilkesi Gestalt yaklaşımının tezidir.

B. Açık uçlu soruların cevapları

4. Yemekten önce çikolata yemek isteyen çocuğa annesi izin vermediğinde çocuk ağlarsa ve buna dayanamayan anne çocuğa çikolata verirse ağlama davranışı sürekli hâle gelir.
Yukarıdaki örnekte çocuğun ağlama davranışının sürekli hâle gelmesi hangi yaklaşımın bakış açısına uygundur?
Davranışçı yaklaşım

5. Davranış bozuklukları ve ruhsal rahatsızlıkların tanı ve tedavisinin yapıldığı alandır. Psikolojinin tıbba uygulanmasıdır. İlaç tedavisi uygulanmasını gerektiren durumlarda psikiyatrlarla birlikte çalışır.
Yukarıdaki bilgi notu uygulamalı psikolojinin hangi alanı ile ilgilidir?
Klinik psikoloji

6. I. Yeteri kadar teknik uygulanmadan genelleme yapılmamalı.
II. Kişisel bilgilerin gizliliği konusunda gerekli özen gösterilmeli.
III. Katılımcılar, yapılacak deneyle ilgili bilgilendirilmeli.
IV. Sadece insanlar üzerinde yapılan deneylerde etik ilkelere dikkat edilmeli.
V. Hayvanlar üzerinde yapılacak deneylerin sorumlu veteriner hekim gözetiminde yapılması sağlanmalı.

Öncüllerden hangisi ya da hangileri psikolojideki etik ilkelerdendir?

1,2,3 ve 5. maddeler etik ilkelerdendir. “Sadece insanlar üzerinde yapılacak çalışmalarda etik ilkelere dikkat edilmeli.” ifadesinden dolayı 4. madde etik ilke olarak kabul edilemez.

7. Psikoloji biliminin amaçları nelerdir? Bu amaçlardan en az üç tanesini yazınız.
Psikoloji bilimin amaçları insan davranışlarını tanımlamak, anlamak ve açıklamak, önceden kestirebilmek, etkilemek ve kontrol etmektir.

8. Psikoloji öğrenmek yaşamınızda ne gibi değişiklikler sağlar? En az dört madde yazınız.
Psikolojiyi bilen kişiler insan davranışlarını değerlendirirken davranışların altında yatan nedenlerin sorgulanması
gerektiğini bilir çünkü davranışlar tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmaz. Bireylerin duygu, düşünce ve davranışları doğuştan getirilen ya da sonradan kazanılan özelliklerle ve toplumsal yaşantıların etkisi ile
oluşur. Davranışların nedenleri bunlara bağlı olarak değerlendirilir.

9. Kanser hastalarının yaşadığı psikolojik sorunları tespit etmek için hangi araştırma yöntemleri kullanılabilir? Nedenini en az bir cümleyle açıklayınız.
Sağlık psikologları kanser hastalarının yaşayacağı olumsuzlukları ortadan kaldırmak, yaşam kalitelerini yükseltmek, hastalıkla baş edebilmelerini kolaylaştırmak için çalışırlar. Hastadaki psikolojik kaygı ve acıyı azaltmak, duyguların ifadesine yardımcı olmak, mücadeleyi ve yaşam gücünü artırmak, yanlış algıları düzeltmek sağlık psikologlarının çalışma alanına giren konulardır.

10. Psikolog ile psikiyatr arasındaki farklar nelerdir? Bu farklardan en az üç tanesini yazınız.
Psikologlar, dört yıllık lisans eğitiminin ardından uzman olarak çalışmaya başlarlar. Psikologların ilaç yazma yetkileri yoktur. Psikologlar genellikle psikoloji danışma merkezleri, çocuk yuvaları, engelli eğitim okulları, hapishaneler, huzurevleri ve iyileştirme merkezlerinde çalışırlar. Psikiyatristler tıp fakültesinde eğitim aldıktan sonra dört yıl uzmanlık eğitimi alıp psikiyatri alanında uzman olurlar. İlaç verme yetkileri vardır. Hastanelerde klinik psikologlarla birlikte çalışırlar.

11. Aşağıdaki tabloda verilen ifadeler psikolojideki hangi yaklaşıma aittir? Tabloda boş bırakılan yerlere yaklaşımın adını yazınız.

a) Varoluşçu yaklaşım b) Yapısalcı yaklaşım c) Fonksiyonalizm d) Psikanalitik yaklaşım

12. Bu deneyde bağımsız değişken dışında deneyin sonucunu etkileyebilecek tüm değişkenler kontrol altına alınmazsa ne olur? En az üç madde yazınız.
Araştırılacak konuyla ilgili sonuçlar hata içerebilir. Yanlış genellemeler oluşur. Olumsuz sonuçlara neden olabilecek
uygulamalara neden olabilir.

13. Psikolojide her konuda deney yapmak ve yapılan deneylerde sonucu etkileyebilecek tüm değişkenleri kontrol altına almak mümkün müdür? Neden?

Psikoloji alanında her konuda deney yapmak ve yapılacak deneylerin sonucunu etkileyecek değişkenleri kontrol altına almak mümkün değildir. İnsan davranışları uyarıcılara faklı tepkiler verebileceğinden sonuçlar farklı olabilir.

C. Çoktan seçmeli soruların cevapları

14. C 15. B 16. A 17. C 18. D 19. A 20. D 21. E 22.B 23.C 24.A

112
153
204
0
1
3
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.