11. Sınıf Meb Tarih Osmanlı Devletin’de Çözülmeye Karşı Önlemler Cevapları

11. Sınıf Meb Tarih Osmanlı Devletin’de Çözülmeye Karşı Önlemler Cevapları
11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Değişim Çağında Avrupa ve Osmanlı Sayfa 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 Osmanlı Devletin’de Çözülmeye Karşı Önlemler Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Osmanlı Devletin’de Çözülmeye Karşı Önlemler

11. Sınıf MEB Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı

Medrese eğitimi alan suhtelerin isyanlara katılma nedenleri size göre nelerdir?

Cevap: Duraklama ve gerileme dönemlerinde Rumeli’de yenilgiler yüzünden Türk kitlelerinin gerilere doğru göç etmesi ve böylece İstanbul ve başka kentlerde sağlıksız, düzensiz bir nüfus yoğunluğu oluşması, bu kişilerin medreselerde de barındırılması yüzünden bunların hayır kurumları haline dönüşmesi. Çünkü buradan yetişen müritler Osmanlıya isyan edebiliyordu.

11. Sınıf MEB Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı

Ekber ve Erşed Sistemi Osmanlı şehzadelerinin yetişme tarzlarını nasıl etkilemiştir?

Cevap: Ekber ve erşed sistemiyle birlikte kafes usulü gelmiştir. Kafes usulünün olumsuz yönü ise şehzadeler sarayda yetişmeye başlamışlardır bu da şehzadelerin tecrübe kazanmalarına engel olmuştur. Kafes usulü ile yetişip tahta geçen padişahlar diğer padişahlara göre askeri ve siyasi olaylarda daha bilgisiz ve yeteneksiz olmuşlardır. Bu durum da devlet yönetimi için tehdit arz ediyordu.

Lalenin, 1718’de Avusturya ve müttefiki Venedik ile imzalanan Pasarofça Antlaşması’nın ardından başlayan ve 1730’da Patrona Halil İsyanı ile sona eren döneme etkileri nelerdir?

Cevap: Lale Devri, "Zevk ve sefâ" devri olarak bilinir. Adını, o dönemde İstanbul'da yetiştirilen ve zamanla ünü dünyaya yayılan lale çiçeklerinden alması, çok sonradan olmuştur. Bu dönem Osmanlı İmparatorluğunun hiçbir devrinde Lale Devri olarak anılmamıştır.

11. Sınıf MEB Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

Lale Devri’nde Osmanlı toplumunun yaşam tarzında hangi değişiklikler olmuştur?
Cevap:

11. Sınıf MEB Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı

Matbaanın Osmanlı Devleti’ne getirildiği ilk yıllarda yaygın olarak kullanılmamasının sebepleri sizce neler olabilir?

Cevap: Osmanlı Devleti’nde Türk matbaacılığının ortaya çıkmasında önemli şahsiyetlerden biri İbrahim Müteferrika’dır. 1719 yılından itibaren matbaacılıkla il­gilenen İbrahim Müteferrika, 1726 yılında Matba­anın Gerekleri adlı bir dilekçeyle dönemin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile şeyhülis­lama başvurdu. Ancak sadece din dışı kitapların basımı için izin alabildi. 1727 yılında da Sait Efen­di ile birlikte ilk Osmanlı matbaasını kurdu.

Matbaanın Osmanlı Devleti’ne yaygın kullanılmamasının nedenleri;
1. Dinî tutuculuk,
2. Teknik nedenler,
3. Toplumun hazır olmaması,
4. Hattatlık mesleğinin yaygın ve geleneksel bir uğraş olarak etkin olmasıdır.

11. Sınıf MEB Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eserinde hangi konular yer almaktadır?

Cevap: I. Cilt: İstanbul ve civarı Eserin birinci cildinde İstanbul'un târihi, kuşatmaları ve fethi, İstanbul'daki mübârek makamlar, câmiler, Sultan Süleyman Kânunnâmesi, Anadolu ve Rumeli'nin mülkî taksimâtı, çeşitli kimselerin yaptırdığı câmi, medrese, mescit, türbe, tekke, imaret, hastane, konak, kervansaray, sebilhane, hamamlar... Fatih Sultan Mehmed zamânından îtibâren yetişen vezirler, âlimler, nişancılar, İstanbul esnâfı ve sanatkârları yer almaktadır.
II. Cilt: Nisan 1640'ta yaptığı Buca, Batum, Trabzon, Kafkasya, Girit seferi, 1645'te Erzurum, Azerbaycan ve Gürcistan. Osmanlı Devletinin kuruluşu, İstanbul'un fethinden önceki Osmanlı sultanları, Bursa'nın âlimleri, vezirleri ve şâirleri.
III. Cilt: Şam-Suriye, Filistin-Urmiye, Sivas, El-Cezire, Ermenistan, Rumeli (Bulgaristan ve Dobruca)
IV. Cilt: İstanbul'dan Van'a kadar yol üzerindeki bütün şehir ve kasabalar, Evliyâ Çelebi'nin elçi olarak İran'a gidişi, İran ve Irak hakkında bilgiler.
V. Cilt: Van, Basra seyahatinin sonu, Oçakov seyahati, Rakoçzi'ye karşı sefer, Rusya seferi, Anadolu asilerine karşı hareket, Çanakkale yolu ile Bursa'ya avdet, Boğdan'a gidiş, Transilvanya seyahati, Bosna'ya gidiş, Dalmaçya seferi, Sofya'ya avdet.
VI. Cilt: Transilvanya seferi, Arnavutluk'a gidiş, İstanbul'a avdet. Macar seferi, Uyvar'ın muhasarası, müellifin 40.000 Tatarla, Avusturya, Almanya, Flemenk'e ve Baltık Denizine kadar gitmesi. Uyvar'ın zaptı, Belgrad'a avdet. Hersek'e gönderilmesi, Raguza seyahati, Karadağ seferi, Kanija seferi ve Kanizsa-Hırvat memleketi.
VII. Cilt: Avusturya, Kırım, Dağıstan, Deşt-i Kıpçak, Esterhan.
VIII. Cilt: Kırım, Girit, Selanik, Rumeli.
X. Cilt: Garbi Anadolu, Suriye, Mekke ve Medine seyahati.
X. Cilt: Mısır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.