11. Sınıf Meb Coğrafya 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

11. Sınıf Meb Coğrafya 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevapları
11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 36, 37, 38, 39, 40 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 36, 37, 38, 39, 40 Cevapları

1. BÖLÜM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME CEVAPLARI

A) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcük veya sözcükleri yazınız.

1. ekvatoral 2. habitat 3. madde döngüsü 4. üreticiler 5. mercan

1. Sıcaklık ve nem koşullarının yüksek olduğu ekvatoral iklim bölgesinde biyoçeşitlilik oldukça fazladır.
2. Bir ekosistem içinde bitki ve hayvanların doğal olarak bulunduğu, yetişebildiği ve yaşamını sürdürdüğü alana habitat denir.
3. İnorganik maddelerin sürekli olarak cansız ortamdan canlılara aktarıldıktan sonra tekrar cansız ortama verilmesi sürecine madde döngüsü denir.
4. Güneş'ten aldığı enerjiyi karbondioksit ve su yardımıyla organik maddelere dönüştüren ve besin zincirinin önemli bir halkasını oluşturan canlılara üreticiler denir.
5. Tropikal bölgede sıcak ve sığ sularda yaşayan mercan adlı deniz canlısına ait kireçli iskeletin birikmesiyle oluşan kayalıklar, diğer canlılar için hem beslenme hem de barınak alanı oluşturur.

B) Aşağıdaki tabloda verilen biyomlar ile bu biyomlarda görülen hayvan türlerini ve bu biyomların dünyada görülebileceği yerleri örnekteki gibi eşleştiriniz.

6. a- Tropikal yağmur ormanları biyomu - goril-jaguar-Endonezya,
b- Yaprak döken ormanlar biyomu - bozayı-karaca-Batı Avrupa,
c- İğne yapraklı ormanlar biyomu - vaşakvizon-Sibirya,
ç- Çalı biyomu - yaban keçisi-çakal-Mora Yarımadası,
d- Savan biyomu - zürafa-leopar-Doğu Afrika,
e- Çöl biyomu - çöl tilkisi-akrep-Büyük Sahra,
f- Ilıman çayırlar biyomu - emu-kanguru- Avustralya,
g- Dağ biyomu - kartal-tibet öküzü-Kayalık Dağları,
ğ- Tundra biyomu - ren geyiği-misk öküzü-İzlanda,
h- Kutup biyomu - penguen-fok-Grönland,

C) Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını soruların altında yer alan boşluklara yazınız
Yukarıdaki görselden ve ön bilgilerinizden yararlanarak aşağıda yer alan 7, 8 ve 9. soruları cevaplayınız.

7. Yukarıdaki görselin ait olduğu biyomu ve bu biyomun hangi bitki ve hayvan türlerinden oluştuğunu belirtiniz.
Savan biyomudur. Bu biyomun başlıca hayvan türleri; zürafa, zebra, fil, aslan, çita, leopar, timsah, antilop, sırtlan ve çakaldır.

8.Bu biyomda yaşayan bazı hayvanların mevsimsel göç hareketine katılmasının nedenlerini açıklayınız.
Kış mevsiminin kurak geçmesi otların sararmasına neden olmakta ve yeşil ot arayan hayvanların göçüne neden olmaktadır.

9.Bu biyomun dünyada görüldüğü bölgeleri belirtiniz
Doğu Afrika’da, Güney Amerika’da, Hindistan’ın iç kesimlerinde ve Avustralya’nın kuzeyinde görülmektedir.

Anız Yakan Geleceğini Yakar
Ülkemizde hububat ekimi yapılan 13,1 milyon hektar arazinin yaklaşık %30’unda 6 milyon tondan fazla köklü hububat sapının (anız) yakıldığı tahmin edilmekte ve bu rakam her geçen gün endişe verici şekilde artmaktadır. Hasat sonrası tarlada kalan anız yeni ekim dönemi öncesinde temizlenmelidir. Ancak bu temizleme işleminin yakılarak yapılması; topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar vermektedir. Tarladaki anız kesinlikle yakılarak temizlenmemelidir. Bu yöntem yasa dışı olduğu gibi başta toprak olmak üzere doğal varlıklara zarar vermekte, ekonomik kayıplara neden olmaktadır. TEMA Vakfı, anız yakılmadığı takdirde toprağın daha verimli olacağına ve bir sonraki yıl daha fazla ürün alınacağına dikkat çekerek çiftçilere “Anız yakmayın, geleceğinizi yakmayın.” çağrısında bulunmaktadır. (www.tema.org.tr)
Yukarıdaki metin, görseller ve ön bilgilerinizden yararlanarak 10, 11 ve 12. soruları cevaplayınız.

10.Anız yakılmasının toprakta yaşayan canlılar üzerindeki olumsuz etkileri neler olabilir?
Anızın yakılmasıyla birlikte toprağın havalanmasında da önemli yeri olan hayvanlar ölmekte ve ekosistemin canlı unsuru yok olmaktadır.

11.Anız yakılmasını önlemek amacıyla neler yapılabilir?
Anız yakılmasını önlemek amacıyla anız yakmanın zararları konusunda ve anızın toprak verimine katkısı konusunda çiftçiler eğitilmelidir.

12.Anız yakılması sonucu atmosferde artan karbon miktarı, küresel ısınma ve biyoçeşitlilik üzerinde ne gibi olumsuzluklara neden olmaktadır?
Anızın yakılmasıyla birlikte canlılar zarar görmekte, topraktaki minareller azalmakta ve atmosfere fazla miktarda karbon salınımı gerçekleşmekte olup bu durum küresel ısınmayı hızlandırmaktadır.

Hatay'da bulunan 75 bin dönümlük Amik Gölü, çevresindeki insanlara başta su kaynaklarından yararlanma olmak üzere kara avcılığı, balıkçılık, tarım, hayvancılık, saz ve kamış kesimi ile ekoturizm gibi sosyoekonomik imkânlar sunmaktaydı. Gölün suyu, büyük bir tarihsel hata sonucu 1968’de açılan dört drenaj kanalı ile Asi Nehri’ne boşaltıldı. Altı yıl süren ıslah çalışmalarıyla göl kurutuldu ve bu alanda tarım yapılmaya başlandı. Ancak gölden elde edilen alan çevresine göre altı metre daha aşağıda kaldı. Bu alan, drenaj kanallarının tıkanması nedeniyle en küçük bir yağmurda dolarak neredeyse eski hâline dönmektedir. Böylece her yıl on binlerce dönümlük ekili alan sular altında kalarak heba olmaktadır. Bununla birlikte Amik Gölü’nün kurutulması sonucu yöre iklimi değişti. Örneğin yağış rejiminin düzensizleşmesi sonucu sellerin sayısı arttı. Bir zamanlar ülkemizin en önemli sulak alanlarından olan Amik Gölü'nün kurutulduğu alana yapılan havaalanı, yağışlarla gölün tekrardan oluşması sonucu sular altında kalmaktadır. Yine bu havaalanı ile Anadolu- Afrika kuş göç yolunun geçtiği Belen Boğazı birbirine çok yakın olduğundan yılın 140 gününde çok yüksek, 60 gününde ise yüksek derecede uçak-kuş çarpışma riski mevcuttur. Ayrıca ülkemizde sadece bu alanda yaşayan yılanboyun kuşunun nesli gölün kurutulmasıyla yok olmuştur. (www.tema.org.tr)

Yukarıdaki metinden ve ön bilgilerinizden yararlanarak 13, 14, 15 ve 16. soruları cevaplayınız.

13. Kurutulmadan önce düzenli bir ekosisteme sahip olan Amik Gölü çevresinde kuruma sonucu ne gibi değişiklikler ortaya çıkmıştır?
Gölde ve göl çevresinde yaşayan kuşlar, balıklar ve diğer canlıların nesli tükendi, saz ve kamış gibi bitkiler ortadan kalktı.

14.Amik Gölü ve çevresindeki sulak alanlar, Afrika’dan başlayıp kuzeye doğru uzanan kıtalar arası kuş göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu durumda kuluçkaya yatma, barınma ve beslenme gibi imkânlara kavuşabilen kuşlar, gölün kurutulması sonucu yaşam şartları açısından ne gibi değişiklikler yaşamış olabilir?
Kış mevsimini burada geçiren veya göç esnasında konaklayan kuşların sayısında önemli azalmalar oldu.

15. Gölün kurutularak tarım alanlarına dönüştürülmesi sonucu olumlu bir beklenti hâkimken ne gibi olumsuzluklar yaşanmıştır?
Göl çanağında tarımın yapılması zaman zaman tarım ürünlerinin sular altında kalmasına ve ekonomik açıdan zarara neden olmuştur.

16. Drenaj kanalları kapatılarak gölün tekrardan oluşturulması durumunda göl ekosistemi eski özelliğine kavuşabilir mi? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.
Gölün tekrardan oluşması durumunda zaman içerisinde göl çevresinde tekrardan sulak alan ekosistemi oluşacaktır ve kuşların konakladığı bir alan durumuna tekrardan gelecektir. Ancak bazı nesli tükenen türlerin tekrardan oluşması son derece zordur.

Erzurum'da iki kişi, öldürdükleri bir Anadolu vaşağıyla fotoğraf çektirip sosyal medya sitesinden paylaştı. Nesli tükenmekte olan ve koruma altındaki yabani hayvanlar sınıfında yer alan vaşağın ölüsüyle poz veren gençlere tepki yağdı. Ayrıca fotoğrafın sosyal medyada yayılması üzerine olayla ilgili Millî Parklar Şube Müdürlüğü soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda her iki kaçak avcıya dokuz yüz dokuzar lira idari yaptırım cezası ile toplam 7 bin lira tazminat cezası kesildi. (Basından)

17. Yukarıdaki metinden hareketle biyoçeşitliliğin korunması adına bireylere düşen sorumluluklar nelerdir?
Ekosisteme ait dengenin bozulması ilk etapta besin zincirinden başlayarak daha sonra diğer ekosistemleri de etkileyebilmektedir. Anadolu vaşağının neslinin tükenmesi durumunda bu canlı ile etkileşim halinde olan diğer canlıların sayıları değişecek ve bu yüzden ekosistemdeki denge bozulacaktır.

Ç) Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

18. E 19. D 20. B 21. D 22. E 23. E 24. E 25. A 26. D 27. C 28. A 29. E 30. E

1717
116
480
80
94
105
247
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.