12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Meb Yayınları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Meb Yayınları
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 80 Ara Değerlendirme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Cevabı Sende

Gelişen teknolojinin ulaşım sistemleri ve yerleşmelerin gelişimini ne yönde etkilediğini örneklerle açıklayınız.
Cevap
: Gelişen teknoloji, yüksek hızlı trenler ve elektrikli otomobiller gibi daha hızlı ve verimli ulaşım seçeneklerini mümkün kılarak yerleşimlerin birbirine daha sıkı bağlanmasına ve böylece kentsel yayılmanın artmasına yol açmıştır. Ayrıca, internet ve telekomünikasyon teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde uzaktan çalışma yaygınlaşmış ve bu da insanların işe ulaşım ihtiyacını azaltarak yerleşimlerin daha dağınık ve geniş alanlara yayılmasını teşvik etmiştir.

2.5. ARA DEĞERLENDİRME

1. Tabloda ulaşımla ilgili verilen ifadelerin ulaşımı etkileyen hangi faktörle ilişkili olduğunu belirtilen boşluklara yazınız.

İfadelerUlaşımı Etkileyen Faktör
Ulaşım güzergâhları belirlenirken maden bölgelerinin dikkate alınmasıEkonomik faaliyetler
Türkiye’de ulaşım sistemlerinin genellikle doğu-batı doğrultusunda gelişmesiYeryüzü şekilleri
Ankara-Konya arası mesafenin demir yolu ulaşımı ile yaklaşık 1 saat 50 dakikaya düşmesiTeknolojik gelişmeler
D-100 Kara Yolu’nun Bolu Dağı geçişinde şiddetli kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanmasıİklim
Büyük şehirlerde ulaşım sistemlerinin çeşitlenmesine rağmen trafikte
yoğunluk yaşanması
Nüfus yoğunluğu

2. Yeryüzü şekillerinin ulaşım faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için hangi çalışmalar yapılmaktadır? Örnekler vererek açıklayınız.
Cevap
: Yeryüzü şekillerinin olumsuz etkisini azaltmak için tüneller, köprüler ve viyadükler gibi altyapı projeleri hayata geçirilmektedir, böylece dağlık, engebeli ya da suyla bölünmüş alanlarda bile kesintisiz ulaşım sağlanmaktadır. Örneğin, Norveç’te fiyortları aşmak için yapılan devasa köprüler ve tüneller, hem karayolu hem de demiryolu ulaşımını kolaylaştırmakta ve seyahat sürelerini önemli ölçüde kısaltmaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.