12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları Meb Yayınları

12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları Meb Yayınları
12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 95 Ara Değerlendirme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

2.7. ARA DEĞERLENDİRME

1. Yukarıdaki tabloda ulaşım türlerine göre Türkiye’nin elde ettiği ihracat gelirlerine (milyar dolar) yer verilmiştir. Söz konusu verilerden hareketle Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracatta hangi ulaşım sistemleri daha çok kullanılmaktadır? Nedenini açıklayınız.
Cevap: Türkiye’nin ihracatında deniz yolu ve kara yolu ulaşım sistemleri daha çok kullanılmaktadır; çünkü deniz yolu büyük miktarda yükün uzun mesafelere maliyet etkin bir şekilde taşınmasına olanak tanırken, kara yolu ise Türkiye’nin kara komşularına ve iç pazarlara erişimde hız ve esneklik sağlar.

2. Türkiye’de gerçekleştirilen ihracatta demir yollarının kullanımını artırmak için neler yapılabilir?
Cevap
: Türkiye’de ihracatta demir yollarının kullanımını artırmak için, demiryolu altyapısını modernize etmek ve lojistik merkezlerle entegre etmek, ayrıca yük taşımacılığına yönelik teşvikler ve indirimli tarifeler sunmak etkili olabilir.

3. Aşağıdaki tabloda verilen ifadelerin hangi ulaşım sistemine ait olduğunu ilgili kutuları işaretleyerek belirtiniz.

İfadelerKara YoluDemir YoluDeniz YoluHava YoluBoru Hattı
Hız ve konfor yönünden daha fazla tercih edilmektedir.
Türkiye’de 1926 yılında çıkarılan Kabotaj Kanunu ile gelişmeye başlamıştır.
Başlangıç ve varış noktaları arasında çok fazla aktarma gerektirmemektedir.
Türkiye’de özellikle 1923-1950 arasında gelişme gösteren ulaşım türüdür.
Taşınan mamullerin sınırlı tutulduğu ulaşım çeşididir

4. Ulaşım sistemlerindeki gelişmelerin Türkiye’nin kalkınma sürecine etkileri nelerdir?
Cevap
: Ulaşım sistemlerindeki gelişmeler, Türkiye’nin kalkınma sürecine, ürünlerin ve hizmetlerin daha hızlı ve verimli bir şekilde taşınmasını sağlayarak ekonomik büyümeyi destekler ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltarak sosyal ve ekonomik entegrasyonu güçlendirir.

79
76
78
77
78
77
77
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.