12. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 52-53 Cevapları

12. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 52-53 Cevapları
12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi I. Ünite Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları Sayfa 52, 53 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

I. Ünite Sonu Ölçme ve Değerlendirme Soruları

1-2. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1. Arapların I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti yerine İngilizlerle iş birliği yapması milliyetçilik düşüncesinin ve İslamcılık akımının Araplara etkisi bakımından nasıl değerlendirilebilir?

I. Dünya Savaşı sürecinde Osmanlı Devleti karşısında bulunan Itilaf güçleri Osmanlı'yı savaşarak yıkamayacaklarını anladıklarında farklı yollara başvurmuşlardır. Bu doğrultuda Arap yarımadasının sahip olduğu petrol rezervleri açısından Osmanlı'dan koparılması onlar için elzemdir.

I. Dünya Savaşı döneminde etkileri gözlenen milliyetçilik, ulus devlet akımı doğrultusunda Arapların da kendi devletlerini kurmaları gerektiğini savunan Ingilizler, Arapları Osmanlı'dan kopararak yönetme derdi içerisine girmişlerdir. Bu doğrultuda Osmanlıcılık ve Islam birliği olan Islamcılık akımlarının milliyetçilik akımına karşı Araplar açısından yenik düştüğü kanısına varılabilecektir. Araplar, bu savaş doğrultusunda Osmanlı'ya karşı savaşmış, kendi bağımsızlıklarını almak istemişlerdir.

2. İngilizlerin Filistin konusunda önce Araplara özel yönetim vaad etmesi ardından da bunu bir “Haçlı Seferi” olarak adlandırması İngilizlerin Orta Doğu politikası hakkında ne gibi ipuçları vermektedir?

İngilizler her zaman sadece kendi menfaatlerini düşünürler. Filistinlileri önce kandırıp kendi planları için kullanmış  sona da Filistinlilerle işleri bitince onları ortada bırakmış asıl niyetlerini ortaya koymuşlardır.

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

3. I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin İttifak Devletleri’nin yanında savaşa katılmasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.

Birinci Dünya Savaşı, 1914 – 1918 yılları arasında küresel çapta gerçekleşen bir savaştır. İtilaf Devletleri ve İttifak Devletleri arasında gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti bir alman kurnazlığı ve İttihat ve Terakki2nin arzusuyla savaşa girmek zorunda kalmıştır.

Osmanlı Devleti’nin geniş coğrafyası üzerinde birçok cephe açılmıştır. Askeri lojistik, iktisadi sorunlar, siyasi istikrarsızlık, idari bozulmalar savaşın gidişatını kötü etkilese de Osmanlı Devleti toprak kaybetmesine rağmen bazı cephelerde üstünlük sağlayıp zafer elde etmiştir.

İttihat ve Terakki’nin savaşı Almanya’nın yanında yer alarak sürdürmek istemesi, savaşı Almanya’nın kazanacağından emin olunması sebebiyle Osmanlı Devleti İttifak Devletleri arasında savaşa katılmıştır.

İttifak Devletleri: Osmanlı Devleti, Alman İmparatorluğu, Avusturya – Macaristan İmparatorluğu ve Bulgaristan Krallığı’dır.

4. Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Cephesi’ndeki başarısının I. Dünya Savaşı’nın gidişatı üzerindeki etkileri nelerdir?

1. Dünya Savaşının Türkler açısından en başarılı, fakat bir o kadar da eğitimli insanlarının çoğunu kaybettiği savaştır. 
1. Dünya Savaşını en kanlı savaşıdır.  İtlaf Devletlerinin amacı Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını ele geçirmek müttefikleri Ruslara yardım etmekti.

Çanakkale savaşını kaybeden İtlaf Devletleri Rusya'da Bolşevik İhtilalin, önleyemedi. Rus Çarlığı yıkıldı. Yerine Sovyetler Birliği kuruldu. Sovyetler Birliği savaştan çekildi.
Çanakkale Savaşını kazanılması savaşın yaklaşık 2 yıl uzamasına neden olmuştur. 

Türkler açısından yüzyıllardır kaybettikleri savaşlardan sonra ilk defa kendilerinde kat be kat üstün İtilaf Devletleri orduların yenmeyi başarmıştır. Bu Türkler arasındaki umutsuzluğu kırınca diğer cephelerde savaşma isteği ve direnç artmıştır. Bu umutla daha sonra Anadolu'da kurtuluş için savaş başlatmıştır.
Çanakkale Savaşından sonra Bulgaristan İttifak Devletleri yanında  savaşa girdi. 

Çanakkale ve İstanbul Boğazını ele geçiremeyen İtilaf Devletleri Osmanlı İmparatorluğunu diğer cephelerde yenmek için saldırı ve baskılarını arttırdı. 

Bir kaç cephede savaş kazanmasına rağmen Osmanlı İmparatorluğu İtilaf Devletleri ile Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzaladı.

İngiliz sömürgeleri kendilerinin de özgür olabileceği fikrine inanmaya başladılar.

5. İngiltere’nin Irak Cephesi’ni açarak ulaşmak istediği hedefler nelerdir?

Birinci Dünya Savaşı öncesi İngilizler petrolün önemini iyi bildiklerinde dolayı petrol olduğunu bildikleri Irak Cephesini açtılar. 
İkincii amaçları Denizden geçemedikleri Çanakkale Boğazı yerine Irak üzerinden karadan Ruslar'a yardım götürmek.
Bütün bunları sağlamak için sömürgelerden getirdikleri askerleri kullanarak Irak Cephesini açtılar. Önce Basra'yı ele geçirdiler.

Türkler hem İngilizler hem milliyetçi Araplarla savaşıyordu. En büyük desteği de yerel halk ve Kürtler veriyordu.

İngilizler casusları sayesinde Irak'taki petrol bölgelerinin yerlerini öğrenmişler ilk hedefleri  petrol bölgeleri olmuştur. 

Mondros ateşkes antlaşması imzalanmasına rağmen İngiliz birlikleri Musul'u işgal etmiştir. Bu da amaçlarını en iyi şekilde açıklar.
Musul sorunu Kurtuluş Savaşından sonra devam etmiştir. Misakı Milil sınırları içinde kalan Musul daha sonra Irak'a bırakılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için daha önce cevapladığımız soruların cevaplarına aşağıdaki linklerden bakabilirsiniz.

6. I. Dünya Savaşı’nda Mustafa Kemal’in savaştığı cepheleri yazınız.

1) Çanakkale Cephesi
2) Kafkas Cephesi
3) Suriye-Filistin Cephesi

7. Paris Barış Konferansı’nda İtilaf Devletleri arasında hangi konularda anlaşmazlıklar yaşanmıştır?

Paris Barış Konferansı'nda yaşanan anlaşmazlıklar, İtilaf Devletlerinin İzmir'i önce İtalyanlara vermeyi vaat edip sonra Yunanlara vermesinden kaynaklanmıştır. 
Paris Barış Konferansı, 18 Ocak 1919'da başladı. Konferansı yapılma amaçları şöyleydi: 

1. İttifak Devletleri ile yapılacak antlaşmaların maddelerini belirlemek
2. İttifak Devletlerinin topraklarını bölüşmek
3. Aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek
4. Wilson İlkeleri'ne uyarak Milletler Cemiyeti'ni kurmak. 
Toplantı sırasında, İngilizlerin İzmir'i güçlenen ve bağımsızlaşan İtalya'dan aldı, çünkü İtalya, Akdeniz'de bir tehdit olarak algılanıyordu. Bu yüzden İzmir, daha zayıf ve kontrol etmesi kolay olan Yunanistan'a vermesi sonucunda  anlaşmazlıklar yaşandı ve İtilaf Devletleri arasındaki ilk ayrılıklar başladı. 
 
8. Yukarıda verilen kararlardan hangileri Türk milleti lehinedir?
9. Wilson Prensipleri’nin 12. Maddesi ile Paris Barış Konferansı kararı birbiriyle neden çelişmektedir?

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

10. E Yanıtınız yanlış ise “Trablusgarp Savaşı” konusunu gözden geçiriniz.
11. C Yanıtınız yanlış ise “Cephelerde Osmanlı Devleti” konusunu gözden geçiriniz.
12. B Yanıtınız yanlış ise “I. Dünya Savaşı’nın Nedenleri ve Savaşın Gelişimi” konusunu gözden geçiriniz.
13. B Yanıtınız yanlış ise “Barışa son veren barış” konusunu gözden geçiriniz.
14. C Yanıtınız yanlış ise “Balkan Savaşları” konularını gözden geçiriniz.
15. B Yanıtınız yanlış ise “Savaş sona ererken” konusunu gözden geçiriniz.
16. D Yanıtınız yanlış ise “Barışa Son Veren Barış” konusunu gözden geçiriniz.
17. C Yanıtınız yanlış ise “Hicaz-Yemen Cephesi” konusunu gözden geçiriniz.
18. C Yanıtınız yanlış ise “Yeni Bir Dünya Hayali” konusunu gözden geçiriniz.
19. D Yanıtınız yanlış ise “I. Dünya Savaşı’nın Nedenleri ve Savaşın Gelişimi” konusunu gözden geçiriniz.
20. C Yanıtınız yanlış ise “I. Dünya Savaşı’nın Nedenleri ve Savaşın Gelişimi” konusunu gözden geçiriniz.

Kaynak:Eğitim Sistem

12
1
3
0
2
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.