18 Mart Çanakkale Zaferi şiirleri ve kompozisyon

18 Mart Çanakkale Zaferi şiirleri ve kompozisyon
18 Mart Çanakkale Zaferi şiirleri 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili resimler Çanakkale Zaferi ile ilgili yazılar haberimizde... Çanakkale Zaferi kompozisyon yazıları ve şiirleri burada...

18 Mart Çanakkale Zaferi şiirleri 18 Mart Çanakkale Zaferi ile ilgili resimler Çanakkale Zaferi ile ilgili yazılar haberimizde... Çanakkale Zaferi kompozisyon yazıları ve şiirleri burada...

Çanakkale Zaferi ile ilgili kompozisyon;

Balkan savaşlarından sonra mustafa Kemal 27 Ekim 1913'de Sofya ateşemiliterliğine atandı. Daha sonra 20 Ocak 1915 tarihinde Tekirdağ'da bulunan 19.Tümen Komutnalığında görevlendirildi.

28 Temmuz 1914'de başlayan 1.Dünya Savaşı'na bir süre sonra, Alamnya müttefiklerini yanında Osmanlı Devleti de dahil olmuştu. Bu gelişme üzerine ingiltere ve Fransa Osmanlı Devleti'ni sacaş dışı bırakmak ve müttefikleri olan Rusya'ya ekonomik ve askeri açıdan yardım etmek amacıyla büyük bir donanma ile Çanakkale önlerine geldi

İtilaf devletleri donanmasıbüyük bir dirençle karşılaştı.Ordumuz Çanakkale Boğazı'nın iki yakasında top istikhamları yerleştirirken Nusret Mayın Gemisi de bir gecede Boğaz'a mayın döşemişti.Bu mayınlara çarpan itilaf devletlerine ait gemilerin önemli bir bölümü battı. İtilaf Donanması şiddetli direnme sonucunda geri çekilmek zorunda kaldı.(18 Mart 1915)

Çanakkale Boğazının denizden geçilemeyeceğinin anlaşılması üzerine karadan yapılacak bir harekatla Gelibolu Yarımadasını ele geçirme planları yapan İtilaf Devletleri yeni bir saldırı düzenledi..İtilah Devletlerine ait ordu önce kıyıları ele geçirerek türk ordusunu geri çekilmeye zorladı.

Düşman birlikleri,karadan saldırılarına devam ederken Mustafa Kemal,Anafartalar grup konutanlığına atandı. Mustafa Kemal düşman birlikerinin ilk önce Conkbayırı hattını aşarak ilerleyeceğini tahmin ediyordu. Bu nedenle buradaki mevzilerin güçlendirilmesi için çalışmalr başlattı.
Mustafa Kemal Arıburnu Conkbayırı Anafartalar da itilaf devletleri birliklerinin ilerleyişini durdurdu ve bu birlikeri yenilgiye uğrattı.Türk ordusu aylarca süren savaş sonucu Çanakkaleni geçilmeyeceğini gösterdi.
Mustafa Kemal Çanakkale zaferinin elde edilmesinde önemli görevler üstlendi.Bu başarılarından dolayı kendisine Albay rütbesi verildi...

Çanakkale Savaşı Şiirleri;

Zafer Türküsü
Yaşamaz ölümü göze almayan,
Zafer, göz yummadan koşana gider.
Bayrağa kanının al1 çalmayan,
Gözyaşı boşana boşana gider!
Kazanmak istersen sen de zaferi,
Gürleyen sesinle doldur gökleri,
Zafer dedikleri kahraman peri,
Susandan kaçar da coşana qider.
Bu yolda herkes bir, ey delikanlı,
Diriler şerefli, ölüler şanlı!
Yurt için dövüşen başı dumanlı,
Her zaman bu şandan, o şana gider.
Faruk Nafiz ÇAMLIBEL

245
43
114
133
133
133
650
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.