2015 Üniversiteye Sınavsız Geçişle ilgili Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

2015 Üniversiteye Sınavsız Geçişle ilgili Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
2015 Üniversiteye Sınavsız Geçişle ilgili Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Şarları neler?

SINAVSIZ  GEÇİŞLE  İLGİLİ  TERCİHLERİNİZİ  YAPARKEN  GÖZ  ÖNÜNDE  TUTACAĞINIZ
YERLEŞTİRME ESASLARI
Mesleki  ve  teknik  ortaöğretim  kurumlarından  mezun  olan  öğrenciler,  istedikleri  takdirde  bitirdikleri  programın  devamı niteliğinde  veya  buna  en  yakın  programların uygulandığı, öncelikle  kendi  Mesleki  ve  Teknik  Eğitim  Bölgesi  (METEB) içindeki,  daha  sonra  da  bölgesi  dışındaki  meslek  yüksekokulu  ve  açık öğretim  ön  lisans  programlarına  sınavsız  olarak yerleştirilecektir.  Türkiye  ve  KKTC  dışında  bulunan  bir  ülkedeki  mesleki  ve  teknik  ortaöğretim  kurumunu  bitiren T.C. uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Millî Eğitim Bakanlığınca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınacaktır.  METEB,  bir  veya  daha  fazla  meslek  yüksekokulu  ile  öğretim  programları  bütünlüğü  ve  devamlılığı  içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim
bölgesi bulunmaktadır. Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da Sınavsız Geçiş için tercih yapabilirler.
Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.
1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.  
Mesleki açık lise mezunu adayların METEB ili, MEB e-okuldan alınan bilgiler doğrultusunda adayın yüz yüze eğitim aldığı son il olacaktır.

Bu yazı ÖSYM tercih kılavuzundan alımıştır. Sayfa 5

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.