2019 DGS'de 0.5 ham puan kuralı kalkmadı

2019 DGS'de 0.5 ham puan kuralı kalkmadı
2019 DGS: 0.5 ham puan kuralı kalkmadı. Ön lisans mezunlarının lisans programlarına devam etmek için girdikleri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvuruları başladı. Başvurular 26 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

Başvuru ücreti olarak adaylar 120 TL ödeyecek. Sınava belirtilen süre içinde başvuramayanlar ise 21 Mayıs’ta başvuru işlemlerini gerçekleştirebilecek. Ancak 180 TL ödeyecek. Sınav ise 30 Haziran’da yapılacak.

2019 DGS: 0.5 HAM PUAN KURALI KALKMADI

Bu yıl DGS’ye girecek adayların en çok merak ettiği konu geçen yıl ilk kez uygulanan 0.5 ham puan kuralının kalkıp kalkmayacağı oldu. Sayısal ve sözel olmak üzere 2 bölümden oluşan DGS’de iki testten de 0.5 ham puan çıkaramayan yani yarım net alamayan adayların puanları hesaplanmıyor. Geçen yıl 357 bin 150 adayın girdiği sınavda 94 bin 426 “sıfırcı” çıktı. Bu adaylar her iki testten de 0.5 ham puan almadıkları için puanları hesaplanmadı. Yani 0 almış kabul edildi.

HER İKİ TESTTEN DE YARIMŞAR NET İSTENİYOR

Her iki testten de en az 0.5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacak.. Her iki testten de en az 0.5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacak.

4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRECEK

Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacak.

İPTAL EDİLEN SORULAR DEĞERLENDİRME DIŞI

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak.

SINAV SORULARI NASIL OLACAK?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak. Sınavda çoktan seçmeli 120 soru yer alacak. Sınav süresi 150 dakika olacak. Sınav saat 10.15’de başlayacak. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlıyor. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacak. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacak.

DGS’YE KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Meslek yüksekokulları ile Açıköğretim ön lisans programları mezunları DGS’ye başvurabiliyor.

O yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan adaylar da başvurabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen adaylar da DGS’ye başvurabilirler.

Meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları, kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezî sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak istiyorlarsa DGS’ye girmek zorunda. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş de bu kılavuzdaki esaslara göre merkezî olarak yapılır. 

Açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramazlar.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Kılavuza ve başvuru formuna ÖSYM sitesinden ulaşabilirsiniz. Başvurular, elektronik ortamda yapılacak. ÖSYM sisteminde geçerli fotoğrafı (50 ay) olan ve eğitim bilgileri de geçerli olan adaylar başvurularına bireysel olarak internetten yapabilirler. Aksi halde başvuru merkezine gitmeleri gerekiyor.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.