2022 YKS (TYT-AYT) soruları nasıldı

2022 YKS (TYT-AYT) soruları nasıldı
2022 YKS (TYT-AYT) soruları nasıldı, zor muydu, kolay mıydı, öğrencilerden twitter soru yorumlarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

AYT soru yorumları, 19 Haziran Pazar günü sınava giren yüz binlerce öğrencinin sınav sonrası bir numaralı gündemi oldu. AYT soruları zor muydu kolay mıydı sorularını hem yakın arkadaşlarına hem de sosyal medyaya yöneltecek olan pek çok öğrenci, sayısal ve sözel alanda diğer öğrencilerin görüşlerini öğrenmek istiyor. İşte, 2022 YKS AYT soru yorumları için detaylı bilgiler

2022 AYT yorumları

AYT yorumları, sınavın bitiminin akabinde öğrencilerden gelmeye başladı.
"AYT’da sayılsal kısmım pek iyi değildi. Matematikten sadece 5 soru yapabildim, sözelde zorlanmadım. Birazdan YDT’ye gireceğim özel olarak bir hazırlığım olmadı ancak yabancı dil bilgime güveniyorum. Kendi seviyemi görmek için bir fırsat olarak görüyorum. AYT’den beklediğim puanı alamazsam dil alanında ilerleyebilirim."
"Sayısalcı girdim ama eşit ağırlıkçı olarak çıktım. Fen kolaydı ama matematik zorladı. Sosyal de o kadar zorlamadı."
"Matematik ortaydı yani zor hazırlamışlardı. Biyoloji ve kimyada zorlandım. Ama genel olarak iyiydi güzel bir sonuç gelir umarım."
Güzeldi kolay bir sınavdı önceki yıllara göre. Fende birkaç soru çok zorladı. Matematik basitti. YDT sonrası tatili iple çekiyorum. Stresliydim ama az stresli olsaydım bir şey yapamazdım."
"Geçen seneye göre kolaydı. ilk 60 binde olmak istiyorum. Diş hekimliği ya da mimarlık istiyorum. TYT ‘de kitapçıkta bir şeyi yanlış işaretlemiş olabilirim sınavım geçersiz sayılabilir."
@Bernaaldemiir 3 saatimi kitapçıkla bakışarak geçirdim #ayt2022
@aysessgzel Aslı git telefonunu değiştir Allah aşkına #ayt2022 #matematik
@pikamodu Neden kendi kapağıni kapatmak varken farklı kapakları tencereye kapatma olasiklarini hesaplıyoruz bir açıkla bunu #yks2022 #ayt2022
@p3nguenn Sayısalcı olarak sos ve edebiyattan 34 tane çözdüm ama mat ve fen toplasan 20 yoktur #yks2022 #ayt2022
@degisebilirm cikan sayisalcilar diyor ki ben esit agirlikciymisim meger
@bryzkl Bu matematik neydi böyle inanılmaz zor #ayt2022
@thekingtann__ Kazıktı #ayt2022
@alikemalirsa Tek bildiğim kimya bilmediğimdir. #ayt2022 #yks2022

Önceki gün gerçekleşen TYT sonrasında ise gelen yorumlar şu şekilde oldu;

Geçen yıla göre daha kolay sorular yer aldı
2022 TYT sınavında Matematik sorularında müfredat dışı soru olmayıp, beklediğimiz konulardan geldi. Sorular, bilgiyi yorumlama, analiz, mantıksal çıkarımlara dayalı sorulardan oluştu. Okuduğunu anlama ve denklem kurma yeteneğini ölçen tarzda sorular olup, ‘Sayılar’ konusundaki soru sayılarında artış gözlemledik. Soru tipi ezberlemeyen, analitik düşünme yöntemlerini kavramış, okuduğunu hızlı anlayan öğrencilerin başarılı olduğu bir sınav gerçekleşmişti. Geometri sorularında ise, yeni nesil sorulara yer verildiği ve bu sorular geçen yıla göre daha kolay sorulardan oluştuğu öğrenciler tarafından ifade edildi. Genel olarak bu yılki TYT sınavı geçen yıla göre daha kolay sorulardan oluştuğunu söylemek mümkün.

Fizik belirleyici nitelikte
Fizik soruları beklendiği gibi 9 ve 10’uncu sınıf Fizik dersi müfredatından seçildi. Ancak soru sayısının azlığı nedeniyle her konudan (Fizik Bilimine Giriş, Hareket, İş-Güç Enerji, Genleşme, Sıvıların kaldırma kuvveti ve Elektrik akımı) sorunun yer alamadığını gördük. Beklediğimiz gibi sorular temel fizik bilgileri kullanılarak günlük hayat problemleri ve bunların yorumlanması üzerine kurgulandı. Öğrencilerden alınan bilgilere göre sorularda bilimsel herhangi bir çelişki bulunmuyor. Sınavın Fen Bilimleri bölümünde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Fizik dersinin belirleyici nitelikte olacağını tahmin ediyoruz. 2022 TYT Fizik bölümünde Elektrostatik ve 2021’de olduğu gibi optik sorusunun Türkiye genelinde zorlayıcı ve belirleyici nitelikte olacağını tahmin ediyoruz.

Çözülebilir düzeyde sorulardan oluşuyor
Kimya sınavında çıkan sorular 9 ve 10’uncu sınıfların Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kazanımlarına uygun olarak hazırlandı. 2021 TYT sınavı ile benzer zorlukta bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Düzenli çalışan ve kazanım eksiği olmayan öğrenciler için çözülebilir düzeyde sorulardan oluşmuştu.

Yeni nesil soru tipleri yer almadı
Biyoloji sorularının sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri tarafından rahatlıkla çözüldüğünü tespit ettik. Sınavın, temel bilgileri ölçen sorulardan oluştuğunu gözlemledik. 9 ve 10’uncu sınıf müfredatının her 3 ünitesinden de birer soru soruldu. Sınav klasik soru tiplerini içermekte olup, yeni nesil soru tipleri bu sınavda yer almadı. Geçen seneye göre soruların zorluk derecelerinin benzer olduğunu söyleyebiliriz.

Anlam bilgisi soruları belirleyici bir öneme sahip
Türkçe testinde dil bilgisi sorularının çok zor olmadığı; ses bilgisi, cümle türleri ve anlatım bozukluğu dışındaki konuların tarandığı bir sınav olduğunu gördük. Anlam bilgisi konularıyla ilgili soruların çok uzun paragraflardan oluşmadığı, ancak çeldiricilerin güçlü olduğu, bundan dolayı birkaç orta düzey soru dışında, sınavın üst düzey zorlukta olduğu saptadık. Genel olarak değerlendirildiğinde Türkçe sorularının orta seviyenin üstünde zorluğa sahip olduğu tespit ettik. Sonuç olarak anlam bilgisi sorularının daha belirleyici öneme sahip olduğunu bir kez daha vurgulamaktayız.

Soruların çoğu yoruma dayalıydı
Tarih testinde bu yıl sınavda çıkan 5 tarih sorusundan 3’ü yoruma dayalıydı, 2 soru Tarih bilgisinin yanı sıra kavram ve coğrafya bilgisi içeriyordu. Soru dağılımı, geçen yıllarda olduğu gibi yine bu yıl da 9’uncu sınıftan 2, 10’uncu sınıftan 1 ve 12’nci sınıftan 2 soru şeklinde geldi. Özellikle kavram ve coğrafya bilgisi gerektiren soruların belirleyici olduğu görüyoruz.

1
0
1
0
2
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.