3 Aralık Dünya Engelliler Günü

3 Aralık Dünya Engelliler Günü
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i, yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli yeti yitimi (Engellilik) durumuna sahiptir. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.

Engellilik doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetmiş, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır. Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla 3 Aralık tarihini Uluslararası Engelliler Günü olarak kutlanmasına karar vermiş ve her yıl çeşitli etkinlikler ile üye ülkeler tarafından kutlanmaktadır.

Uluslararası Engelliler Günü (İngilizce : Uluslararası Özürlüler Günü) 1992 yılı bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Bu Günü dünya çapında organizasyonlar düzenleyin. Bu aktiviteler ücretsiz olarak, gönüllülüğe dayanmaktadır. Hükümet bağış ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu gün kutlanması çeşitlilik gerçekleştirir. Onun bu yıl için bir tema edinilmektedir.

Halkımızın sağlık düzeyini yükseltmek ve geliştirmek için bedensel, zihinsel, sosyal ya da ekonomik koşulları nedeniyle özel ihtiyacı olan insanların (yaşlı, engelli, aile içi şiddete maruz kalan kişiler, sokak çocukları vb.) korunması ve kendi ihtiyaçlarına uygun sağlık hizmetlerine kolay erişilebilirliğin artırılmasına yönelik faaliyetlerimiz yer almaktadır.

Engelliliğin önlenmesi:

  • Yeni doğan işitme taraması
  • Fenilketonüri, Biyotidinaz ve Hipotiroidi Taraması,
  • Gelişimsel Kalça Çıkığı erken tanı ve tedavisi
  • Hemoglobinopati taramaları yapılmakta,
  • Erken yaş taramalarının yaygınlaştırılması hazırlıkları yapılmaktadır.

Engeller aşılmak için var

Görmez ya da duymaz
Ne fark eder sonuçta
Onlar da bir insan, var bunu anlayan?
Üzülmeyin dostlar, zorluklar yenmek için var.

Sakat, özürlü belki de deli,
Aman bunları söylememeli,
Onların da kalbi bir yüreği var,
Üzülmeyin canlar, hüzünler mutluluklar için var.

O da sever bir gün belki,
Biz de onları sevmeli,
Kim bilir o kalbi, taşıyor kimilerini,
Üzülmeyin kardeşlerim, engeller aşılmak engelliler sevilmek için var.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.