3. Sınıf Hayat Bilgisi Ülkemize Katkıda Bulunmuş Kişiler

3. Sınıf Hayat Bilgisi Ülkemize Katkıda Bulunmuş Kişiler
3. Sınıf Hayat Bilgisi Ülkemize Katkıda Bulunmuş Kişiler konu anlatımını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Ülkemizde; bilim, sanat, spor, edebiyat, teknoloji, sağlık vb. alanlarda yaptıkları çalışmalarla toplumumuza katkı sağlamış kişiler bulunmaktadır. Bu kişilerin bireysel özellikleri onların başarılı olmalarına etki etmiştir. İşte ülkemize katkıda bulunmuş kişilerle ilgili bilgiler:

Mehmet Âkif Ersoy, ortaokul eğitimi sırasında Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri almıştır. Veterinerlik fakültesini birincilikle bitirmiştir. Mehmet Âkif Ersoy, İstiklâl Marşı’mızı yazmıştır. İstiklâl Marşı’mız Mecliste büyük bir coşku içerisinde ayakta dinlenmiş ve millî marşımız olarak kabul edilmiştir.

Nene Hatun, Erzurum’da doğmuştur. 93 Harbi denilen savaş sırasında Erzurum’un savunulmasında kahramanca mücadele etmiştir. Bu savaşta çok sayıda insan şehit olmuş, çok sayıda insan yaralanmıştır. Nene Hatun da yaralananlar arasındadır. Fakat yarasına aldırmamış, diğer yaralıların yaralarını sarmak için uğraşmıştır. Cephane taşımış, yemek pişirmiştir.

Ziraat mühendisi olan Zihni Derin, Türkiye’de çay tarımının gelişmesine önderlik etmiştir. Rize ve çevresinde yaptığı bir gezide, yöre halkının Batum’dan getirip diktiği çay fidanlarını görmüştür. Batum’dan çay tohumu ve fidanı getirtmiştir. Zihni Derin’in özel gayretleriyle Doğu Karadeniz bölgesinde çay tarımı yaygınlaşmıştır.

Nuri Demirağ, Türk ekonomi tarihi açısından ilkleri başarmış bir girişimci olmasıyla tanınır. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kuruluşu, ilk yerli paraşüt üretimi gibi ilkleri gerçekleştiren kişidir.

Vecihi Hürkuş, Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir. Kurtuluş Savaşı sırasında çok başarılı keşif ve destek uçuşları yapmıştır. Bu başarıları nedeniyle İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Vecihi Hürkuş, kendi adını taşıyan uçakları üreten ilk Türk uçak tasarımcısıdır. İlk Türk tipi uçağı Vecihi K-6’yı imal etmiştir. Türkiye’deki ilk uçuş okulunu kurmuş, ilk kadın pilotu eğitmiş ve ilk Türk sivil havacılık okulunun kurucusu olmuştur.

Mehmet Ali Kâğıtçı, Kâğıt Mühendisliği Yüksek Okulundan sınıf birincisi olarak mezun olmuştur. Türk kâğıt sanayisini kurmayı ideal olarak görmüştür. Makaleler, broşürler, kitaplar yayınlamıştır. Kâğıt sanayisindeki buluşlarından dolayı yurt içi ve yurt dışında çeşitli ödüller almıştır.

Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olan Jale İnan, arkeoloji alanında ülkemizde çeşitli çalışmalar yapmıştır. Kazı yapma, müze kurma, tarihî eser kaçakçılığı ile mücadele gibi alanlarda verdiği hizmetlerle tanınmıştır.

Engin Arık, Fizik-Matematik Bölümünden mezun olmuştur. İngiltere’de çeşitli araştırmalarda bulunmuştur. Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezinde bir çok deney ekibinde yer almıştır. Ayrıca çeşitli deneylerde Türk Grubu liderliğini yürütmüştür. Alanıyla ilgili çeşitli makaleler yayınlamıştır.

Naim Süleymanoğlu, haltere 9 yaşındayken başlamıştır. 15 yaşında Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda iki altın madalya alarak şampiyon olmuştur. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon olmuştur. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni unvanını almıştır. Üç Olimpiyat altın madalyası, yedi Dünya Şampiyonluğu ve altı Avrupa Şampiyonluğu vardır. Tam 46 kez dünya rekoru kırmıştır.

174
1114
194
18
21
25
28
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.