5. Sınıf Ata Sosyal Bilgiler 7. Ünite Sonu Değerlendirme Cevapları

5. Sınıf Ata Sosyal Bilgiler 7. Ünite Sonu Değerlendirme Cevapları

5. Sınıf Ata Yayıncılık Sosyal Bilgiler 7. Ünite Sonu Değerlendirme Sayfa 180, 181 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

7. ÜNİTE SONU DEĞERLENDİRME

A. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Turizm, iç ve dış turizm olarak ikiye ayrılır. Bireylerin kendi ülkesi içerisinde yaptığı gezilere iç turizm, başka ülkelere yaptığı gezilere ise dış turizm adı verilir.
Buna göre, aşağıdaki faaliyetlerden hangisi dış turizmdir?

A) Kanada’da yaşayan Sarah’ın Adıyaman’daki Nemrut Dağı’nı gezmesi
B) Mardin’de yaşayan Mehmet’in Çanakkale Şehitleri Abidesi’ni görmeye gitmesi
C) İzmir’de yaşayan Sezen’in Kars’taki Ani Harabeleri’ni gezmesi
D) Çorum’da yaşayan Rafet’in Kapadokya’yı gezmesi
Cevap: A

2. Ülkemizde üretilen ticaret malları İstanbul, İzmir ve İskenderun gibi limanlardan diğer ülkelere gönderilir.
• Her yıl milyonlarca turist Antalya Havalimanı’ndan ülkemize giriş yapmaktadır.
• İstanbul Boğazı’nda yer alan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü Asya ile Avrupa kıtalarını birbirine bağlar.
Buna göre ülkemizin;
I. Kara yolu II. Hava yolu III. Demir yolu IV. Deniz yolu
ulaşım imkânlarından hangilerinin uluslararası ekonomik ilişkilere katkısı vurgulanmıştır?

A) I ve II. B) II ve III. C) I, II ve IV. D) I, II, III ve IV.
Cevap: C

3. Turizm sayesinde farklı ülke toplumları birbirlerini daha yakından tanır. Farklı kültürler arasındaki etkileşimler ekonomik ilişkileri de olumlu etkiler.
Buna göre,
I. Yurt dışından gelen insanların ilk kez tadına baktıkları Maraş dondurmasının dünyanın birçok ülkesine ihraç edilmesi
II. Ülkemize gelen yabancı turistlerin konaklama, beslenme, ulaşım gibi hizmetleri almak için harcama yapmaları
III. Yabancı turistlerden onların dillerinin, yaşam biçimlerinin ve dünyaya bakış açılarının öğrenilmeye çalışılması
faaliyetlerinden hangileri turizmin ekonomiye olan katkısına örnek verilebilir?

A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III
Cevap: A

4. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünyadaki ortak miras eserlerini belirler ve koruma altına alır. UNESCO insanlığın ortak mirası olan kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, insanlarda ortak mirasa sahip çıkma bilinci oluşturmak ve ortak mirasın yaşatılması için çalışmalar yapar.
Bu bilgilere göre,
I. Ortak miras tek bir millete değil, tüm insanlığa aittir.
II. Ortak mirası korumak ve yaşatmak tüm insanlığın görevidir.
III. Dünyadaki tüm insanlar ortak miras değerlerini gezme, görme ve tanıma hakkına sahiptir. yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A) I ve II. B) I ve III. C) II ve III. D) I, II ve III.

Cevap: D

Yandaki tabloda bazı şehirlerimizin 2018 yılına ait ihracat ve ithalat rakamları verilmiştir.

B. Aşağıdaki soruları tabloya göre cevaplayınız.

1. Verilen şehirlerin ihracat oranlarına göre düşükten yükseğe doğru sıralaması nasıldır?
Cevap: Yozgat, Sivas, Kayseri.

2. Hangi şehirlerimizin ihracat rakamı ithalat rakamından fazladır?
Cevap: Kayseri ve Sivas.

3. Verilen bu bilgilere göre şehirlerimizden ihraç edilen ürünleri öğrenebilir miyiz? Neden?
Cevap: Hayır öğrenemeyiz. Çünkü sadece rakamlar vardır.

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Ülkeler arası ticaretin gelişmesinde etkili olan unsurlar nelerdir?
Cevap: İletişim, ulaşım, yaşamsal ihtiyaçlar, karşılıklı güven.

2. Ortak mirasa ait değerlerin korunması neden önemlidir?
Cevap: Çünkü geleceğe bırakılacak en değerli en önemli kültür öğeleri bunlardır.

3. “İcat ve buluşların temelinde ihtiyaçlar vardır.” sözünü örnek vererek açıklayınız.
Cevap: Mesela insanlar bir yerden bir yere giderken hem zamandan hem de enerjiden tasarruf etme ihtiyacı duymuşlardır. Böylece mucitler tekerleği icat etmişler zamanla da tekerlek sayesinde arabalar uçaklar yapılmıştır.

4. UNESCO hangi alanlarda faaliyet gösterir?
Cevap: UNESCO, dilimize Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu şeklinde geçmiştir. Amacı, milletlerarasında eğitim, bilim, kültür alanlarında işbirliğini gerçekleştirip, yakınlaşmayı sağlamaktır.

5. Turizmin ekonomik faaliyetler üzerindeki etkilerini örnek vererek açıklayınız.

  • Bölge halkına öğrenilmesi kolay, yeni ve çeşitli işler sağlar, istihdam yaratacağından İşsizlik azalır.
  • Turizmin gelişmesine paralel olarak, gelir etkisinin artması, tarım sektöründe üretim kalitesinin artmasına, standardizasyonun sağlanmasına ve kaliteli ürünün değerini bulmasına neden olur.
  •  Bir yörede turistik hareket ve yatırımların artması, hizmet sektörünün önem kazanmasına ve gelişmesine neden olur.
  • Bölgenin altyapısını güçlendirir.
  • Ülkenin kalkınması İçin gerek duyulan döviz girdisini sağlar. Ülkelerin dış ödemeler dengesini etkiler.
  • Turizm, ülkelerin dışalımları nedeniyle doğan ödemeler dengesi açıklarını kapatmayı kolaylaştırır.
  • Uluslararası turizm hareketlerinin gelişmesi, gelişmiş ülkelerden az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere doğru bir gelir akımını doğurur.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
290
12
40
9
25
22
36
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.