6. Sınıf Eksen Türkçe Kaynatılmış Tohum Cevapları

6. Sınıf Eksen Türkçe Kaynatılmış Tohum Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık 1. Tema Erdemler Sayfa 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 Kaynatılmış Tohum Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Eksen Yayıncılık 1. Tema Erdemler Sayfa 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 Kaynatılmış Tohum Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

KAYNATILMIŞ TOHUM

1. ETKİNLİK 

6. Sınıf Eksen Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı

Aşağıdaki özdeyişlerle ilgili duygu ve düşüncelerini açıklayınız.

Cevap: İnsan hangi koşullarda ve ortamda olursa olsun her zaman dürüstlüğünden vazgeçmemelidir. Çünkü insanın güvenirliliğini sağlayan en önemli karakteri dürüstlüğüdür. İnsanların birbirlerine yapacakları en kötü şey yalan söylemeleridir. Bu yüzden bir çok kavga ve sorun ortaya çıkmaktadır. Bizler de bu düşünceler doğrultusunda kaybeden taraf olacaksak bile dürüstlükten vazgeçmemeliyiz. Çünkü büyüklük bizde kalacaksa bunun ilk adımı bize saygı duyulmasıdır. Saygı duyulması için de en büyük adım dürüst olmaktır.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

• Sizce dürüst bir insanın diğer özellikleri nelerdir?

Cevap: Ahlaklıdır, yalan söylemez, çıkarcı değildir, namusludur, vicdanlıdır, saygılıdır, sevgi doludur.

• Dürüstçe davranışlara hangi örnekleri verebilirsiniz?

Cevap: Yalan söylememek, samimi olmak, çıkarcı olmamak, vicdanlı olmak.

• Dürüstlük insana neler kazandırır, insanın hayatını nasıl etkiler?

Cevap: Her zaman insanların saygısını ve sevgisini kazandırır. Bir esnaf ise güvenilir bir esnaf olarak anılır. Bunun yanında her zaman insanlığıyla ön plana çıkarılır.

3. ETKİNLİK 

Metnin görsellerine bakınız ve başlığını okuyunuz. Görsellerin ve başlığından hareketle metinde ne anlatılıyor olabileceğini tahmin ediniz.

Cevap: Çin yazılarının altında oturan saygın bir adamın toplanan insanlara bir şey anlattığı görülmektedir. Sonraki resimlerde ise elinde bir tas tutan bir çocuğun yanındaki saygın kişiyle hikayenin konusunu oluşturan tohumlarla yan yana olduğu görülmektedir.

a. Akıcı Okuma
“Kaynatılmış Tohum” adlı metni, özetleyerek okuma yöntemiyle okuyunuz. Bunun için metni sessiz okuyunuz ve okuma sırasında aşağıda yer alan soruların cevaplarını defterinize yazınız.

• Metinde anlatılan olay nedir?

Cevap: Bir imparatorun yerine geçecek kişiyi veliaht olarak seçme yöntemi ve dürüst davranan bir çocuğun kazançlı çıkması.

• Metinde hangi şahıslara yer verilmiştir?

Cevap: İmparator, çocuk Ling, Ling’in annesi, o ülkedeki diğer çocuklar.

• Metinde “zaman” kavramıyla ilgili hangi bilgilere yer verilmiştir?

Cevap: Geçmiş zaman olduğu belirtilmiştir.

• Metinde “yer” kavramıyla ilgili hangi bilgilere yer verilmiştir?

Cevap: Yer olarak Uzak Asya’dan Çin verilmiştir.

• Metnin serim bölümünde ne anlatılmaktadır?

Cevap: imparatorun her çocuğa vermiş olduğu önceden kaynatılmış tohumları bir yıl sonra kendisine yalan söyleyerek güzel ağaçlar çiçekler olarak geri getirenlere karşın Ling’in boş bir saksı ve boş hayallerle uğraşlarla dönmesi anlatılmıştır.

• Metnin düğüm bölümünde ne anlatılmaktadır?

Cevap: Ling’in saksısının boş olması, bundan utanması,  imparatorun onu görünce çağırması herhalde ben öldürecek çünkü başarısız oldum diye düşünmesi.

• Metnin çözüm bölümünde ne anlatılmaktadır?

Cevap: İmparatorun diğer tüm gençlere kendisini kandırdıklarını kendisine karşı dürüst olmadıklarını söyleyerek sadece Ling’in dürüst davrandığını bundan dolayı da yeni imparatorun Ling olacağını söylemesi.

• Metnin serim bölümüyle çözüm bölümü arasında hangi değişiklikler meydana gelmektedir?

Cevap: Serim bölümünde Ling çok üzüntülüdür, sanki başarısız olmuş gibi sunulur ama sonuç kısmında aslında dürüst davrandığı için en başarılı kişi seçildiğini görürüz. Bir diğer yön de iki kısımda da Ling üzerinden dürüstlüğün öneminin vurgulanmasıdır.

Metni bir kez daha sessiz okuma yöntemiyle okuyunuz. Okumanız tamamlanınca yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevaplardan da yararlanarak metnin özetini defterlerinize yazınız. Ardından özetlerinizi sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

Çin ülkesinde İmparatorun yerini bırakacağı veliahtı seçme yöntemi o ülkedeki gençleri toplayarak onlara birer tohum vermek ve bu tohumu büyüterek bir yıl sonra kendisini getirmeleridir. Aralarında Ling diye bir çocuk da vardır. Bir yıl sonra herkes büyük ağaçlar güzel çiçekler büyütürken Ling’in saksısı boştur. Herkes onunla alay ederken imparator gerçeği açıklar ve Ling’i imparator seçer. Çünkü dağıttığı tohumlar kaynatılmıştır, asla filizlenmeyeceklerdir ve sadece Ling dürüst davranarak boş saksıyı getirmiştir.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Eksen Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 24 Cevabı

“Kaynatılmış Tohum” adlı metni, bir kez de dramatize ederek okuyunuz. Bunun için önce aşağıdaki soruları cevaplayınız:

a. Sizce bu metnin türü nedir?

Cevap: Bizce bu metin bir hikayedir.

b. Sizce bu metin, canlandırılmaya uygun bir metin midir? Açıklayınız.

Cevap: Kesinlikle canlandırmaya uygundur. Çünkü hem fazla mekan ve kahraman yok hem de insanların meraklarını canlı tutabilen bir yapıya sahiptir.

Ardından metindeki kişi sayısı kadar arkadaşınızın bulunduğu gruplar oluşturunuz ve aranızda rol dağılımı yapınız. Metinde size düşen bölümleri vurgu ve tonlamaya dikkat etmek ve verilmek istenen duyguları yansıtmaya çalışmak koşuluyla canlandırarak okuyunuz. Bütün gruplar canlandırmalarını bitirdiğinde en iyi canlandırmayı yapan grubu, sınıfın tamamının katıldığı bir oylamayla belirleyiniz.

5. ETKİNLİK 

a. Aşağıda, “Kaynatılmış Tohum” adlı metinden bazı kelimelerin bazı harfleri yazılmamıştır. Verilen anlamlardan hareketle bu kelimeleri bulunuz ve eksik harfleri yazınız.

Cevap: tohum / itina / saksı / kanaat getirmek / hükümdar/ kalabalık / veliaht / huzura çağırmak /

b. Yazdığınız harfleri anahtar cümledeki sırasına yerleştirerek anahtar cümleyi bulunuz.

CevapDÜRÜST OL KAZAN

6. ETKİNLİK 

Aşağıda, “Kaynatılmış Tohum” adlı metinden cümleler yer almaktadır. Bu cümlelerdeki altı çizili kelimelerin cümlenin anlamında yaptığı değişikliği açıklayınız.

a. Üç hafta sonra, Ling’in mahallesindeki gençlerden bazıları tohumların nasıl açtığını, bitkilerin nasıl büyümeye başladığını anlatmaya başladı. Ling bu sözleri duyduktan sonra her defasında eve gidip kendi tohumunu kontrol ediyor ancak saksının içinde büyüyen hiçbir şey görünmüyordu. ANCAK kelimesi burada önceden anlatılan durumun aksi yönündeki bir açıklamayı beraberinde getirecektir.
b. 
Ling’in sıkıntıdan karnı bile ağrıdı ama annesinin haklı olduğunu bildiğinden dolayı sözünü tuttu.  AMA kelimesi burada önceden anlatılan olumsuz duruma karşın olumlu bir düşünceyi aktarmak için kullanılmıştır.

c. İçinizden sadece Ling, kendisine verdiğim tohumun olduğu saksıyı bana getirme cesaretini ve dürüstlüğünü gösterebildi. Bu yüzden yeni imparatorunuz o olacak. BU YÜZDEN burada bir sebebi açıklamak için kullanılmıştır.

7. ETKİNLİK 

Cevap: Bu kısım sözlü olarak cevaplandırılacaktır.

8. ETKİNLİK 

Cevap: Bu kısım sözlü olarak cevaplandırılacaktır.

9. ETKİNLİK 

Metnin içeriğine uygun bir başlık belirlemek için aşağıdaki soruları cevaplayınız.
• Sizce yazar, okuduğunuz metin için niçin “Kaynatılmış Tohum” başlığını kullanmış olabilir?

Cevap: Çünkü anlatılan hikaye bu kaynatılmış tohum üzerine kuruludur. Ve metnin can damarını oluşturmaktadır.

• Sizce bu başlık, metinde anlatılanlarla uyumlu, metne uygun mu? Açıklayınız.

Cevap: Bence uyumlu. Çünkü olayı çözen kısımda en önemli şey tohumların kaynatılmış olduğu ve filiz vermeyecek oluşlarıdır.

• Metnin yazarı siz olsaydınız metin için hangi başlığı kullanırdınız?

CevapDÜRÜSTLÜK HER ZAMAN KAZANDIRIR

10. ETKİNLİK 

Cevap: Bu tartışmayı sınıflarınızda ders sırasında kendi aranızda yapmalısınız.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum