7. Sınıf Özgün Türkçe 8. Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

7. Sınıf Özgün Türkçe 8. Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

7. Sınıf Özgün Yayıncılık Türkçe Bilim ve Teknoloji 8. Tema Sonu Değerlendirme Sayfa 263, 264, 265 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

8. Tema Bilim ve Teknoloji Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 

Mesaj gönderme makinelerinin 19. yüzyılda icadından önce, haberleşme çok zor ve yavaştı. İnsanların haber iletme yöntemleri, ulaklarla mektup gönderme ya da tamtam, duman, ateş ve yansıtıcı aynalarla işaret göndermeden ibaretti. Bunlardan çoğu yalnızca kısa mesafelerde işliyor, uzak mesafeler arasındaki mektuplaşmaysa çok uzun sürüyordu. Buharlı gemilerin icadından sonra bile Avrupa’dan gönderilen bir mektubun Avustralya’ya ulaşması aylar alıyordu. Claude Chappe (Kılod Çappe) adlı Fransız, “uzaktan yazma” anlamına gelen telgraf (elektriksiz) adında bir sistem ortaya attı. Tepelerin üzerine kurulmuş kulelerden bir ağ oluşturdu. Her kulenin üzerinde 49 değişik konuma ayarlanabilen iki uzun oka sahip makineler kurdu. Her konum, bir harfe ya da rakama karşılık geliyordu. Operatörler böylece bir kuleden öbürüne mesajlar gönderebiliyorlardı. Bu sistem çok başarılı oldu. 19. yüzyılın ortalarına gelindiğinde Fransa’daki kule ağı 4828 km’lik bir mesafeyi kaplar duruma geldi.

B. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Mesaj gönderme makineleri ne zaman icat edilmiş?

Cevap: Mesaj gönderme makineleri 19. yüzyılda icat edilmiş

2. Mesaj gönderme makinelerinin icadından önce insanların haber iletme yöntemleri nelermiş?

Cevap: Mesaj gönderme makinelerinin icadından önce insanların haber iletme yöntemleri, ulaklarla mektup gönderme ya da tamtam, duman, ateş ve yansıtıcı aynalarla işaret göndermeden ibaretmiş.

3. Elektriksiz telgraf sistemini ortaya atan kimmiş?

Cevap: Elektriksiz telgraf sistemini ortaya atan Claude Chappe’ymiş

4. Elektriksiz telgraf sisteminin çalışma yöntemi nasılmış?

Cevap: Tepelerin üzerine kurulmuş kulelerden bir ağ oluşturulmuş. Her kulenin üzerinde 49 değişik konuma ayarlanabilen iki uzun oka sahip makineler kurulmuş. Her konum, bir harfe ya da rakama karşılık geliyormuş.

5. Metnin anlatımında kullanılan düşünceyi geliştirme yolları hangileridir?

Cevap: Metnin anlatımında karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma yollarına başvurulmuştur.

6. Metnin konusu nedir?

Cevap: Mesaj gönderme teknolojisinin ilk zamanlar nasıl bir durumda olduğu ve nasıl gerçekleştirildiği.

C. Aşağıdaki cümlelerden karşılaştırma anlamı taşıyanların başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

1. Son yıllarda sosyal medyayı kullananların sayısı daha da arttı. (x)
2. Bilim insanlarının en belirgin özelliği meraklı olmalarıdır. (x)
3- Girişimci insanlar, araştırmayı ve sorgulamayı sever. ()
4. Cep telefonları, aile içi iletişimi olumsuz etkilemektedir. ()
5. Günümüzdeki ulaşım araçları, eski ulaşım araçlarına göre zamandan tasarruf etmemizi sağlıyor. (x)
6. İnsanlar, teknolojik gelişmelere ayak uyduramıyor. ()

Ç. Aşağıdaki cümleleri, uygun noktalama işaretlerinin adlarını yazarak tamamlayınız.

  • Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için nokta konur.
  • Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için virgül kullanılır.
  • Kendisiyle ilgili açıklama verilecek cümlenin sonunda iki nokta.
  • Dizeler yan yana yazıldıklarında aralarına eğik çizgi konur.
  • Özel olarak vurgulanmak istenen sözleri belirtmek için tırnak işareti kullanılır. 
  • Anlatım olarak tamamlanmamış cümlelerin sonuna üç nokta kullanılır.

D. Aşağıda yer alan cümlelerdeki anlatım bozukluklarını nedenleri ile eşleştiriniz.

1. Toplantı daha henüz başlamadı. Gereksiz sözcük kullanımı 
2. Okula geldiğini bana kimse söylemedi. Anlam belirsizliği
3. Kesinlikle İzmir’e bir daha gelmeyi düşünmeyebilir. Anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması 
4. Konuşulanları dikkatle yarım kulak dinliyordu. Deyim ve atasözlerinin yanlış kullanılması 
5. Editörümüzün çalışmaları yüzünden kitabımız daha güzel oldu. Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması 
6. Sıra arkadaşım, sınıf arkadaşlarımıza beklenmedik sürprizler yapar. Gereksiz sözcük kullanımı 

E. Aşağıdaki “biyografi” cümlelerini “otobiyografi” cümlelerine çeviriniz.
• Kendi zamanından önceki bilim çalışmalarını dikkatle inceledi.
• Yalnız tıp alanında değil başka pek çok alanda da eserler verdi.

Şu şekilde çevirebiliriz. 

Kendi zamanımdan önceki bilim çalışmalarını dikkatle inceledim.
• Yalnız tıp alanında değil başka pek çok alanda da eserler verdim

F. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zaman zarfı yoktur?
A) Çalışanların birçoğu öğle tatilinde evine gidiyor.
B) Sunucu, programın başında çok uzun konuştu.
C) Çantamı sabahleyin arabanın bagajına koyar mısın?
D) Parkta oyun oynayan çocuklar çok eğleniyorlardı.

CevapD

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil farklı bir görevde kullanılmıştır?
A) Şu ana kadar böyle güzel bir film izlememiştim.
B) Sana verilen görevleri vaktinde yerine getirmeliydin.
C) Çalışmak, başarının en sağlam ve güvenilir anahtarıdır.
D) İnterneti güvenilir bir şekilde kullanmak için neler yapılması gerektiğini biliyormuş.

Cevap: C

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir anlam ilişkisi vardır?
A) Bilimin ışığında ilerlersek tüm karanlıklar aydınlanır.
B) Hayatını havacılığa adadığı için yaşamı havada geçmiştir.
C) Gökyüzünde kara bulutlar göründüğünde yağmur yağmaya başlar.
D) Sokak lambaları hava kararmaya başlarsa yanar.

Cevap: B

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?
A) Yeşil renkli meyveler diğer meyvelere göre daha lezzetli oluyor.
B) Anlayışlı olduğunuzda dostluklarınızın uzun ömürlü olduğunu göreceksiniz.
C) Yolcular, üç saat süren yolculuktan sonra ihtiyaç molası verilmesini istedi.
D) Kitap yapraklarına yeni insanlar tanımanın hoşnutluğuyla bakardık.

CevapC

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili fiil, dilek kipiyle çekimlenmiştir?
A) Boş boş oturmayı bırakıp biraz çalışalım.
B) O, hiçbir zaman tek başına dışarıya çıkmaz.
C) Siz de bütün insanlara fayda sağlayacak bir icat yapacaksınız.
D) Sonunda anladım her işin belirli bir planla yapılabileceğini.

CevapA

G. Defterinize, “Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir.” sözünü açıklayan bir yazı yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa yanlışlarınızı düzelterek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Başarılı olmak, hedefine ulaşmak isteyen kişi başaracağına öncelikle kendisi inanmalıdır. Sonraki aşamada kararlılık, azim ve sabırla çalıştığında amaçlarını gerçekleştirmesi zor olmayacak, er geç hedefine ulaşacaktır. Yeter ki kişi yılmadan, pes etmeden istikrarlı şekilde çalışmaya devam etsin.Taşı delmek demek, başarıya ulaşmak demek. Bir başka deyişle o çok istediğin üniversiteye, hayale, işe veya bölüme ulaşman için engelleri aşıp sürekliliği sağlaman ve bunun sonucunda da başarıya ulaşman demek. Bunu da; yenilip dursan da, birçok kez başarısızlıkla karşılaşsan da denemekten asla vazgeçmeyerek başarabilirsin. Unutma güçlü olan değil pes etmeyen ve sürekli olan kazanır.

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
1
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum