7. Sınıf Ekare Yayıncılık Temel Dini Bilgiler Sayfa 81-82 Cevapları

7. Sınıf Ekare Yayıncılık Temel Dini Bilgiler Sayfa 81-82 Cevapları
7. Sınıf Ekare Yayıncılık Temel Dini Bilgiler 3. Ünite Sonu Değerlendirme Sayfa 81, 82 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

3. Ünite Sonu Değerlendirme Soruları

A) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Müminlerin özelliklerinden beş tanesini söyleyiniz.

  • İnsanlar arasında adaletle hükmederler.
  • Allah’a asla şirk koşmazlar.
  • Boz şeylerden tümüyle yüz çevirirler.
  • Anne babalarına “öf” bile demezler.
  • Namazlarını huşu içinde ve doğru kılarlar.

2. Müminler yoksulun hakkını nasıl gözetirler? Anlatınız.
Cevap
: Müminler yoksulun haklarını gözetir. Onlara saygı duyar bazı hakları ve öncelikleri onlara tanır. Aslında bu vicdani bir sorumluluktur. Ayrıca bu görev ve haklarını gözetme konusunda Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu konuda ; müminlerin kardeş olduğunu, birbirlerinin koruması gerektiğini buyurmuştur.

3. “Emr-i bi’l-ma’ruf nehy-i ani’l-münker” ne demektir? Açıklayınız.
Cevap: Emr-i bi’l ma’rûf ve nehy-i anil münker (Arapça: الأمر بالمعروف و النهي عن المنكر), “İyiliği emretmek ve kötülükten menetmek” anlamına gelen bir Kur’an kökenli bir Arapça ifade. Kur’an’da çeşitli ayetlerde geçen bu ifade bugün bir deyiş gibi günlük yaşamda da kullanılmaktadır. İslami bir anlamı olan ve İslam dininin kutsal kitabı Kur’an temeli bir ifade olan emr-i bi’l ma’ruf ve nehy-i anil münker, insanlara iyiliği emretmek ve insanları kötülükten sakındırmak, menetmek anlamındadır.

4. İsraf ile ilgili bir ayet meali söyleyiniz.
Cevap
: Bu konuyla ilgili en açık ayet ise Araf Suresi 31. ayette geçen ”Ey Âdemoğulları! Her mescitte ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” uyarısıdır.

B) Aşağıdaki soruları okuyunuz. Doğru seçeneği bulup işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi müminlerin özelliklerinden değildir?
A) Özü ve sözü doğru kimselerdir.
B) Namazlarını huşu içinde kılarlar.
C) İyiliği emreder, kötülüğü engellerler.
D) İsraf olmaması için mallarını kimseyle paylaşmazlar.
Cevap: D

2. Aşağıdaki ayetlerden hangisi israftan ve cimrilikten sakınmakla ilgili değildir?
A) “Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.” Furkan suresi, 67. ayet.
B) “Onlar gayba inanırlar, namaz kılarlar, kendilerine verdiğimiz mallardan Allah yolunda harcarlar.” Bakara suresi, 3. ayet.
C) “Allah’ın kendilerine lütfundan verdiği nimetlerde cimrilik edenler, bunun, kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Hayır! O kendileri için bir şerdir. Cimrilik ettikleri şey kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” Âi-i İmrân suresi, 180. ayet.
D) Bu, doğrulara, doğruluklarının fayda vereceği gündür. Onlara, içinde ebedî kalacakları, zemininden ırmaklar akan cennetler vardır. Allah onlardan razı olmuştur, onlar da O’ndan razı olmuşlardır. İşte büyük kurtuluş ve kazanç budur.” Mâide suresi, 119. ayet.
Cevap: D

3. Aşağıda verilen Yüce Allah’ın esmâ-i hüsnalarından hangisi “güzel davranan, bağışlayan, ikram eden, iyilik eden” anlamındadır?
A) el-Muhsin B) el-Mâni C) el-Bâsit D) el-Vedûd
Cevap: A

C) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına ise (Y) koyunuz. Yanlış olan cümlelerin doğrusunu verilen satırlara yazınız.

1. (D) Namazı özenli kılmak müminlerin en önemli özelliklerinden biridir.
2. (Y) Doğruluk insanı mutsuz eder.
3. (Y) Yüce Allah’ın “el-Mâni” ismi, “dilediğine bolluk veren, genişleten” anlamındadır.
4. (D) Yoksulun hakkını gözetmek önemli bir dinî görevdir.
5. (D) Müminler israf ve cimriliği önemli birer ahlaki zayıflık olarak görürler.

Ç) Aşağıdaki bulmacada, ünitemizde geçen bazı kelime ve kavramlar gizlenmiştir. Bunları bulup işaretleyiniz. Bu kelime ve kavramlarla ilgili neler öğrendiğinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

7-sinif-temel-dini-bilgiler-sayfa-102.jpg

11
7
182
10
12
36
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.