Aynalarda cisimlerin görüntüsünün oluşmasını sağlayan olay nedir

Aynalarda cisimlerin görüntüsünün oluşmasını sağlayan olay nedir
Aynalarda cisimlerin görüntüsünün oluşmasını sağlayan olay nedir, Aynalar kullanılarak bir cismin olduğundan büyük, olduğundan küçük ve ters görüntülerini elde edebilir miyiz

1. Günlük hayatta aynaların kullanıldığı yerlere örnekler veriniz.

Günlük hayatta aynalar otomobilin dikiz aynalarında, tıpta kulak, burun, boğaz boşluklarının incelenmesinde, mağaza ve metrolarda güvenlik için kullanılmaktadır. Ayrıca mağazalarda, diş hastanelerinde ve kuaförlerde kullanılmaktadır.

2. Aynalarda cisimlerin görüntüsünün oluşmasını sağlayan olay nedir?

Aynalarda cisimlerin görüntüsünün oluşmasını sağlayan olay düzgün yansıma olayıdır. Işığın çarptığı yüzey pürüzsüz ise düzgün yansıma gerçekleşir. Yüzeye gelen ışınlar paralel olarak yansır. Düzgün yansımada cisimlerin görüntüsü oluşur. Cisimler aynı şekil ve büyüklükte görünür.

3. Aynalar kullanılarak bir cismin olduğundan büyük, olduğundan küçük ve ters görüntülerini elde edebilir miyiz?

Evet aynalar kullanılarak cismin büyük, küçük ve ters görüntülerini elde edebiliriz. Çukur aynada cismin aynaya olan mesafesine göre görüntü özellikleri değişir.

1. Cisim odak noktası ve ayna arasında ise
Görüntü cisme göre düz ve simetriktir.
Görüntünün boyu cismin boyundan büyüktür.
Görüntü aynanın arkasında oluşur. (sanaldır)

2. Cisim merkez noktadan uzakta ise
Görüntü cisme göre terstir.
Görüntünün boyu cismin boyundan büyük, küçük veya eşit olabilir.
Görüntü gerçektir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.