Akıllı Evlat Cevapları

Akıllı Evlat Cevapları
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Erdemler Sayfa 126, 127, 128, 129 Akıllı Evlat Metni Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

AKILLI EVLAT

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Masalların dünyası ile yaşadığınız dünyayı karşılaştırınız.

Masallar, olağanüstü olayların olağanüstü yer, zaman ve kahramanlarla anlatıldığı olaylar olarak bilinmektedir. Dünya ile masal dünyası arasında gerçeklik farkı bulunmaktadır. Masal dünyası bir hayal dünyasıdır ve yaşadığımız dünyadan bu yönüyle tamamen ayrılır. Gerçekte öyle şeyler olur insanların hayallerine bile gelmediği için masal dünyasında olmaz.

• Bir masal kahramanı olsaydınız hangi masal kahramanı olmak isterdiniz? Neden?

Cevap: Masallar, olağanüstü özelliklerle bazı manevi ve milli kültür ve değerlerin aktarılmasını ve öğretilmesini sağlar. Olağanüstü olayların olağanüstü kişiler yoluyla anlatılması masalların en büyük özellikleridir. Masallar iyiyi, güzeli, doğruyu, merhameti, adaleti, insafı öğretmek için bir araç olarak kullanılmaktadır. Bir masal kahramanı olmak istediğim keloğlan olmak isterdim. Zekası, çevikliği, kurnazlığı, çalışkan olması, merhametli olması, insaflı ve vicdanlı olması onun örnek bir kahraman olmasında etkili olmaktadır. Bu nedenler her çocuk onun gibi olmak ve kötülerle mücadele edip adalet için çalışmak ister. Masal dinlemek ve masal kahramanlarına özenmek her çocuğun hayatındadır.

• Sahip olduklarınız mı yoksa sahip olduklarınızla yaptıklarınız mı önemlidir? Neden?

Cevap: Bir şeye sahip olmak onu mülk edinmekle ilgili olduğu gibi o mülkün üzerindeki tasarruf hakkıyla da ilgilidir. Yani bir şeye sahip olunması sadece sahip olmakla ilgili değil sahip olunan şeyle ne yapıldığına bağlıdır. Hayatta her şeyin bir anlamı ve değeri vardır. Bu da eşyanın işlevselliği ile ilgilidir. Sahip olduklarımızdan çok sahip olduklarımızla ne yaptığımız daha önemlidir. Bir kaleminiz olabilir. Fakat yazı yazmıyor ve üretmiyorsanız kalem artık bir işe yaramaz ve işlevsel olmaktan çıkar. Bunun gibi bir şeye sahip olmak o şeyi yerli yerinde ve zamanında kullanmakla doğrudan ilgilidir.

1. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Türkçe Sayfa 127 Cevabı

Metni dinlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.
Cevap
: Anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde zengin adamın oğullarının birer kese altınla yaptıkları hakkındaki görüşlerinizi aşağıya yazınız.

Büyük Oğlan
Bir kese altınla bir yerden, babasının vereceği malları koruması için kırk adam almış. Bundan büyük oğlanın, babasının mallarının hepsini ona vereceğinden emin olduğunu anlıyoruz. Büyük oğlanın para ile yaptıkları bencilliktir.

Ortanca Oğlan
Bir kese altınla yüz deve almış. Her birini burada satıp zengin olacağını düşünmüş. Ortanca oğlanın “fazla mal göz çıkarmaz ya…” sözünden babasının mallarının hepsini ona vereceğinden emin olduğunu anlıyoruz. Ortanca oğlanın para ile yaptıkları bencilliktir ve açgözlülüktür.

Küçük Oğlan
Gittiği yerdeki tehlikeli su yatağını tehlikesiz hale getirmek için ustalar getirmiş, parasını da ustalara vermiş. Oradaki yetim çocukları alıp getirmiş. Babası malları kime verirse, yetimlere de onun bakacağını planlamış. Hem iyilik yapıp hem de memlekete faydalı insanlar yetiştirmeye vesile olacağını düşünmüş. Küçük oğlanın para ile yaptıkları iyilikseverlik, ileri görüşlülük, merhamet ve alçakgönüllülüktür.

3. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Türkçe Sayfa 128 Cevabı

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Zengin adam, oğullarım yanına neden çağırmıştır?
Cevap
: Mirasını paylaştırmak için çağırmıştır.

2. Baba, oğullarına birer kese altın verip onlardan ne yapmalarını istiyor?
Cevap
: Oradan gitmelerini, 3 yıl sonra gelmelerini, bu süre boyunca verdiği paralar ile iş yapmalarını ve geri dönmelerini istiyor.

3. Zengin adam, büyük ve ortanca oğlunun yaptıklarını nasıl değerlendiriyor? Açıklayınız.
Cevap
: Zengin adam bir değerlendirmede bulunmuyor.

4. Babanın yerinde olsaydınız sahip olduklarınızı evlatlarınızın arasında paylaştırmak için nasıl bir çözüm bulurdunuz?
Cevap
: Eşit bir şekilde paylaştırıp kimsenin üzülmemesini sağlardım.

5. Sizce küçük oğlanın yapmak istedikleri, yaşadığı toplumun geleceğini hangi yönlerden etkileyebilir?
Cevap
: Toplum, iyi yetişmiş, topluma faydalı olacak kişilere sahip olmuş olur. Bu da toplumu geliştirir, toplumdaki insanların daha huzurlu ve mutlu yaşamasına vesile olur.

6. Zengin adamın çocuklarından birisi olsaydınız bir kese altınla neler yapardınız?
Cevap
: Fakir ve yardıma muhtaç insanlara eşit bir şekilde dağıtırdım.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde anlatılan olayların tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, konudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Zengin adam çocukları çağırdığında günlerinin sayılı olduğunu belirtmiştir. Fakat kısa zaman içinde öleceğini tahmin eden adamın oğullarını test etmek için üç yıl süre vermesi mantıksızdır. Zengin adam bu üç yıl içerisinde ölürse, malları nasıl paylaştıracağını düşünememiştir.

5. ETKİNLİK

Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplar oluşturunuz. Grup arkadaşlarınızla derlemiş olduğunuz tekerlemelerden hareketle “Tekerleme Atışması” yapınız.

Cevap: Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

6. ETKİNLİK

Aşağıda “Akıllı Evlat” metninden bir bölüm verilmiştir. Bu bölümde yer alan basit, türemiş ve birleşik fiilleri bularak uygun kutulara yazınız.

Basit Fiiller:

  • gelip
  • öpmüşler
  • binip
  • çıkmışlar
  • gittikten
  • çıkmış
  • yürümüş
  • olmuş
  • esmiş
  • gelmiş
  • çatmış

Türemiş Fiiller:

  • başlamışlar
  • bitirdikleri
  • uzaklaşmışlar
  • kovalamış

Birleşik Fiiller:

  • birleşiverip
  • varamamış

7. ETKİNLİK

7. Sınıf Meb Türkçe Sayfa 129 Cevabı

Dinlediğiniz metnin istediğiniz bir bölümünü arkadaşlarınızla görev dağılımı yaparak canlandırınız.

Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki verilen unsurlardan hareketle bir masal yazınız. Yazdığınız masalın içeriğine uygun bir başlık bulunuz.

Cevap: Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

504
310
802
200
201
202
200
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum