8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık Sayfa 131-135 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık Sayfa 131-135 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayıncılık 4. Ünite Değerlendirme Sayfa 131, 132, 133, 134, 135 Soruları ve Cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

4. Ünite Değerlendirme Soruları

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını tablo içinde verilen noktalı yerlere yazınız. Soruları cevaplarken kutucukların içinde karışık olarak verilen harflerden yararlanınız.

1. Maddelerin yalnızca dış görünüşünde meydana gelen değişim türü. (FİZİKSEL)
2. Maddelerin hem iç hem de dış yapısında meydana gelen değişim türü. (KİMYASAL)
3. Kimyasal tepkimeler sonucunda oluşan saf madde. (BİLEŞİK)
4. Katı maddelerin ısı alarak sıvı hâle geçmesi. (ERİME)
5. Elmada bulunan asit türü. (MALİK)
6. Periyodik sistemde bulunan yatay sıralardan her birine verilen ad. (PERİYOT)
7. Saf maddelerin 1 gramının sıcaklığını 1 °C artırmak için gerekli ısı miktarı. (ÖZ ISI)
8. Sulu çözeltilerinde H+ iyonu oluşturan maddelere verilen ad. (ASİT)
9. Katı maddelerin ısı alarak doğrudan gaz hâle geçmesi. (SÜBLİMLEŞME)
10. Boya, temizlik malzemesi, ilaç, gübre ve plastik yapımında kullanılan bir baz. (AMONYAK)
11. Maddelerin kimyasal yapılarını inceleyen ve bu konuda çalışmalar yapan kimse. (KİMYAGER)
12. pH değeri 7’den büyük olan maddelere verilen ad. (BAZ)

B. Periyodik sistemle ilgili aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadenin başındaki kutu içine “D” yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.

1. Periyodik sistemde 7 periyot vardır. (D)
2. Periyodik sistemde 18 grup vardır. (D)
3. Periyodik sistemde elementler metal ve ametal olarak sınıflandırılır. (Y)
4. Periyodik sistem N elementiyle başlar. (Y)
5. Periyodik sistemde aynı grupta bulunan elementler benzer özellikler gösterir. (D)
6. Ametallerin tümü periyodik sistemin sol tarafında bulunur. (Y)

C. Aşağıdaki bulmacada bu ünitede öğrendiğiniz kavramlar (aşağıdan yukarı, yukarıdan aşağı, soldan sağa, sağdan sola) gizlenmiştir. Bu kavramları bularak üzerini çizdiğinizde geriye kalan harflerden bir şifre oluşacaktır. Bu şifreyi bulunuz.
Cevap
: Şifre Kimyasal tepkimelerde kütle korunur.

Ç. Aşağıdaki kapalı kaplarda ilk sıcaklıkları aynı olan farklı miktarlarda su bulunmaktadır. Sular özdeş ısıtıcılarla ısıtılmaktadır. Suların kaynama noktalarına ulaşıncaya kadar geçen süreler arasındaki ilişki nedir?

Cevap: Kaynama sıcaklığındaki 1 gram sıvı maddenin tamamının gaz haline gelmesi için verilmesi gerek ısıya buharlaşma ısısı (Lb) denir. m gram maddeyi aynı sıcaklıkta buhar haline getirmek için verilmesi gerek ısı miktarı ? = ? ?? formülü ile hesaplanabilir. Suyun buharlaşma ısısı 540 cal/g’dır. Bu değer maddenin cinsine bağlıdır ve ayırt edici bir özelliktir. Kaynama noktası saf su için farklı sıcaklık birimlerinde 100 °C, 212 F ve 373 K olarak belirlenmiştir.

D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. • Çamaşır suyu • Diş macunu • Amonyak
Yukarıda verilen maddelerle ilgili;
I. pH değerleri 7’den küçüktür,
II. Bazik maddelerdir,
III. Sulu çözeltilerinde OH- iyonu oluşturur
ifadelerinden hangileri ortak değildir?

A. Yalnız I B. Yalnız II C. I ve II D. I ve III
Cevap: A

2. Yandaki şekilde verilen olayla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A. Su kaynaklarında balık ölümlerine sebep olur.
B. Fosil yakıtların yanması sonucu açığa çıkan gazların havadaki su buharı ile birleşmesi sonucu oluşur.
C. Gerçekleşmesini engellemek mümkün değildir.
D. Toprağın mineral miktarını düşürür ve bitkilerin gelişimini olumsuz etkiler.
Cevap: C

3. Asitler ve bazlarla ilgili;
I. Asitler metalleri aşındırır,
II. Bazlar porselen ve kristal eşyaların yüzeyini matlaştırır,
III. Asitler ve bazlar temizlikte aynı anda kullanılmamalıdır
ifadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız II B. I ve II C. I ve III D. I, II ve III
Cevap: D

4. • İstihdam sağlar.
• Birçok sektörün ham madde ihtiyacını karşılar.
• İşsizliğin önlenmesine katkı sağlar.
• İhracatın artmasını sağlar.
Türkiye kimya endüstrisi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden kaç tanesi doğrudur?

A. 4 B. 3 C. 2 D. 1
Cevap: A

5. Aşağıda kütleleri verilen buzlardan hangisi sıvı hâle geçmek için daha fazla ısıya ihtiyaç duyar?
Cevap: C

6. Bir öğrenci, ilk sıcaklıkları aynı olan eşit kütleli dört saf sıvıyı özdeş ısıtıcılarla eşit süreler boyunca ısıtıyor. Sıvıların son sıcaklıkları yandaki tabloda verilmiştir. Buna göre hangi sıvının öz ısısı en küçüktür?

A. K B. L C. M D. N
Cevap: D

7. Aşağıdaki kaplarda bulunan eşit kütleli ve ilk sıcaklıkları aynı olan sıvılar özdeş ısıtıcılarla eşit süreler boyunca ısıtıldığında maddelerin son sıcaklıklarının farklı olduğu gözleniyor. Bu durumun sebebi maddelerin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin farklı olması ile ilgilidir?

A. Yoğunluklarının B. Öz ısılarının C. Renklerinin D. Kaynama noktalarının
Cevap: B

8. Yanda bir maddenin sıcaklığının zamana bağlı değişimi verilmiştir. Bu maddeyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A. İki kere hâl değiştirmiştir. B. 15. dakikada katı-sıvı karışımıdır.
C. Isı vermektedir. D. Donma noktası -117 °C’tur.
Cevap: B

9. Aşağıdaki olaylardan hangisi gerçekleşirken madde bulunduğu ortama ısı verir?

A. Suyun buharlaşması B. Margarinin erimesi
C. Zeytinyağının donması D. Naftalinin süblimleşmesi
Cevap: C

10. Yanda periyodik sistemin bir kesitindeki elementler verilmiştir. Bu elementlerin hangisinin atom numarası en büyüktür?

A. N B. O C. S D. Cl
Cevap: D

11. • K maddesi suya konulduğunda H+ iyonu oluşturuyor.
• L maddesi suya konulduğunda OH iyonu oluşturuyor.
Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A. K bazik bir maddedir.
B. K’nin oluşturduğu çözeltinin pH değeri 0-7 arasındadır.
C. L asidik bir maddedir.
D. L’nin pH değeri 7’den küçüktür.
Cevap: B

12. Kapalı bir cam kabın içinde mum yanmaktadır.
Buna göre;
I. Düzeneğin kütlesi zamanla azalır,
II. Mum yanması kimyasal bir değişimdir,
III. Mumun yanması sonucu oluşan maddeler mumla aynı özelliğe sahiptir
ifadelerinden hangileri doğrudur?

A. Yalnız II B. I ve II C. I ve III D. II ve III
Cevap: A

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
565
52
1003
42
152
46
42
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.