8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık Sayfa 191-195 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık Sayfa 191-195 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayıncılık 6. Ünite Değerlendirme Sayfa 191, 192, 193, 194, 195 Soruları ve Cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

6. Ünite Değerlendirme Soruları ve Cevapları

A. Aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” kutucuğuna “✓” işareti koyunuz. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız

(D) 1. Oksijenli solunum mitokondri organelinde gerçekleşir.
(Y) 2. Fotosentez sadece güneş ışığında gerçekleşir.
(D) 3. Fotosentez ve solunum, karbon ve oksijen döngüsünün gerçekleşmesinde
etkilidir.
(D) 4. Azot döngüsü olmasaydı proteinler oluşmazdı.
(D) 5. Kaynakları tasarruflu kullanmak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlar.
(Y) 6. Kullandığımız bütün maddeler geri dönüşümlüdür.
(Y) 7. Bitkiler solunum yapmaz.
(D) 8. Geri dönüşüm istihdamın artmasını sağlar.
(D) 9. Kyoto Protokolü küresel iklim değişiklikleri konusunda mücadale sağlamaya
yönelik bir anlaşmadır.
(Y) 10. Bitkiler sadece geceleri solunum yapar.
(Y) 11. Besin zincirleri bir tüketici canlıyla başlar.
(D) 12. Küresel iklim değişikliği sonucunda dünyanın ortalama sıcaklığı artar.
(Y) 13. Küf mantarları üretici canlılardır.
(Y) 14. Yıldırım ve şimşek gibi doğa olayları su döngüsünün gerçekleşmesinde etkilidir.
(Y) 15. Su döngüsü sayesinde dünyadaki su miktarı sürekli artar.

B. Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.

1. Dünya’yı Güneş’ten gelen morötesi ışınlara karşı koruyan tabakadır. (OZON TABAKASI)
2. Üretici canlıların ışık varlığında karbondioksit ile sudan besin ve oksijen elde etmesidir. (FOTOSENTEZ)
3. Bitkilere yeşil rengini veren pigmenttir. (KLOROFİL)
4. Oksijenli solunum sonucunda açığa çıkan gazdır. (KARBONDİOKSİT)
5. Su döngüsünde suyun su buharına dönüşmesini sağlayan hâl değişimidir. (BUHARLAŞMA)
6. Ayı, kedi, tavuk, insan, balık ve kuş gibi kendi besinini kendisi üretemeyen canlı grubudur. (TÜKETİCİ)
7. Birden fazla besin zincirinin iç içe geçmesiyle oluşan beslenme şeklidir. (BESİN AĞI)

C. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Fotosentezle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. Sonucunda besin ve oksijen üretilir.
B. Karbon ve oksijen döngüsünün gerçekleşmesini sağlar.
C. Yalnız güneş ışığında gerçekleşir.
D. Güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür.
Cevap: C

2. Yukarıda verilen besin zinciriyle ilgili;
I. Ot, üretici canlıdır,
II. Çekirge, kurbağa, yılan ve atmaca tüketici canlıdır,
III. Küf mantarı besin ihtiyacını fotosentez yaparak karşılar
ifadelerinden hangisi veya hangileri doğrudur?

A. Yalnız II B. Yalnız III C. I ve II D. I ve III
Cevap: C

3. İki ayrı cam fanusa birer tane saksı bitkisi ve fare konuluyor. 1. fanus karanlık bir ortamda, 2. fanus ise yapay ışıkla aydınlatılmış bir ortamda bekletiliyor. 2. fanustaki farenin 1. fanustaki fareden daha uzun süre yaşadığı gözlemleniyor. Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A. Fotosentez yapay ışıkta da gerçekleşir.
B. 1. fanusta azot döngüsü gerçekleşir.
C. 2. fanusta karbon ve oksijen döngüsü gerçekleşir.
D. 2. fanusta farenin uzun süre yaşamasının sebebi, bitkinin fotosentez sonucu oksijen gazı üretmesidir.
Cevap: B

4. Yanda görseli verilen sembolün üzerinde olduğu ürünlerle ilgili aşağıda- kilerden hangisi söylenemez?

A. Geri dönüşümlü üründür.
B. Bu ürün gerekli aşamalardan geçtikten sonra ham madde olarak kullanılabilir.
C. Sürdürülebilir kalkınma için üzerinde bu işaretin olduğu ürünler kullanılmalıdır.
D. Geri dönüşüm kumbaralarına atılmaması gereken bir üründür.
Cevap: D

5. Yukarıdaki görselde verilen Venn şemasındaki taralı kısma aşağıdaki canlılardan hangisi yazılabilir?

A. Maydanoz B. Maya mantarı C. İnsan D. Fare
Cevap: A

6. Bir araştırmacı her bakımdan özdeş K, L ve M saksı bitkilerini yukarıda belirtilen ortamlarda bekletiyor. Araştırmacı bir hafta sonra bitkilerin yaprak sayısını, boy uzunluğunu ve yaprak rengini karşılaştırıyor.
Buna göre araştırmacı bu deneyde;
I. Fotosentez için ışık gereklidir,
II. Fotosentez için karbondioksit gereklidir,
III. Fotosentez için su gereklidir
hipotezlerinden hangisini test edemez?

A. Yalnız I B. Yalnız II C. Yalnız III D. I ve II
Cevap: B

7. Aşağıdakilerden hangisi kaynakları tasarruflu kullanmak için alınması gereken önlemlerden biri değildir?

A. Bütün katı atıklar çöp kutularına atılmalıdır.
B. Elektrikli araç gereçler uzaktan kumandasından kapatılmamalıdır.
C. Damlayan musluklar tamir ettirilmelidir.
D. Kâğıt, cam, plastik ve metal atıklar geri dönüşüm kutularına atılmalıdır.
Cevap: A

8. Bu tabloda oksijenli ve oksijensiz solunum arasındaki farklar verilirken bir hata yapılmıştır. Kaçıncı satır veya satırlardaki ifadeler yer değiştirdiğinde tablo doğru olur?

A. Yalnız 1. B. Yalnız 3. C. 1 ve 2. D. 2 ve 3.
Cevap: B

9. Fotosentez ve oksijenli solunum arasında madde alışverişi ilişkisi yukarıdaki gibidir. Buna göre K ve L harfleriyle gösterilen maddeler aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A. Oksijen Karbondioksit B. Karbondioksit Oksijen
C. Azot Karbondioksit D. Oksijen Azot
Cevap: A

10. Aşağıdaki canlılardan hangisi bir besin zincirinin ilk basamağında yer alamaz?

A. Gül B. Öglena C. Mantar D. Yulaf
Cevap: C

11. Kaynakları tasarruflu kullanmak için;
I. Kişisel temizliğimizi yaparken musluğu sürekli açık bırakmama,
II. Geri dönüşümlü ürünleri kullanma,
III. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma
uygulamalarından hangisi veya hangilerini yapmalıyız?

A. Yalnız II B. I ve III C. II ve III D. I, II ve III
Cevap: D

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
930
37
459
37
23
319
131
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.