8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık Sayfa 38 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık Sayfa 38 Cevapları
8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayıncılık Sayfa 38 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

2. Aşağıdaki tabloda verilen özelliklere sahip bezelyelerin genotiplerini belirleyiniz.

Baskın aleller büyük harfle, çekinik aleller ise aynı harfin küçüğü ile ifade edilir. Düzgün tohumlu olma aletini D, buruşuk tohumlu olma alelini d harfiyle gösterelim.

Bezelyelerin ÖzellikleriBezelyelerin Genotipleri
Saf döl düzgün tohumluBezelye saf döl olduğuna göre tohum şekline etki eden alellerin her ikisi de aynıdır. Düzgün tohumluluk alelini D harfi ile gösterdiğimize göre bezelyenin genotipi DD olur.
Melez döl düzgün tohumluBezelye melez döl olduğuna göre tohum şekline etki eden alellerin biri baskın, diğeri çekinik aleldir. Baskın aleli D, çekinik aleli d harfiyle gösterdiğimize göre bezelyenin genotipi Dd olur.
Buruşuk tohumluBezelyelerde buruşuk tohumluluk aleli çekiniktir. Çekinik alelin etkisini fenotipte gösterebilmesi için saf döl olması gerekir. Bu nedenle bezelyenin genotipi dd olur.

1. Mendel saf döl düzgün tohumlu bir bezelye ile buruşuk tohumlu bir bezelyeyi çaprazlamıştır. İlk kuşak ve ikinci kuşak ürünlerin tohum şekli bakımından genotipi ve fenotipi nasıldır (Bezelyelerde düzgün tohumlu olma aleli, buruşuk tohumlu olma aletine baskındır.)?

Cevap: Önce çaprazlanacak bezelyelerin genotiplerini belirleyelim. Düzgün tohumlu olma alelini D, buruşuk tohumlu olma alelini ise d harfiyle gösterelim. Düzgün tohumlu bezelye saf döl olduğundan tohum şekline etki eden aletlerin her ikisi de aynıdır. Bu nedenle saf döl düzgün tohumlu bezelyenin genotipini DD şeklinde gösterebiliriz.

1065
867
323
104
124
64
4109
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.