8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık Sayfa 80-83 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık Sayfa 80-83 Cevapları

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayıncılık 3. Ünite Değerlendirme Sayfa 80, 81, 82, 83 Soruları ve Cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

3. Ünite Değerlendirme Soruları

A. Aşağıda verilen maddeler özdeş küplerle oluşturulmuştur. Bu maddelerin ters çevrilmesi durumunda yere yaptıkları basınçların nasıl değişeceğini sebepleriyle birlikte noktalı yerlere yazınız.

B. Bir bardak suya aşağıdaki işlemler uygulanıyor. Her işlem sonucunda sıvı basıncının nasıl değişeceğini noktalı yerlere yazınız.

1. Bardaktaki su daha geniş bir kaba boşaltılıyor. (Sıvı basıncı azalır.)
2. Bardaktaki sudan bir miktar alınıyor. (Sıvı basıncı azalır.)
3. Bardaktaki su miktarı artırılıyor. (Sıvı basıncı artar.)
4. Bardaktaki su daha dar bir kaba boşaltılıyor. (Sıvı basıncı artar.)
5. Bardaktaki suya tuz karıştırılıyor. (Sıvı basıncı artar.)

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Derinlere inildikçe baraj duvarlarının kalınlığı artar. Barajların bu şekilde yapılmasının sebebi nedir?
Cevap
: Baraj duvarlarının derine indikçe daha kalın olmasının nedeni BASINÇ olacaktır. Barajın derinleştiği kısımlarda su kuvveti fazla olduğundan dolayı basınç fazla olur.

2. Aylin, karlı bir zeminde tek ayağı üzerinde dururken mi yoksa iki ayağı üzerinde dururken mi daha fazla batar? Neden?

Cevap: Cevabımız tek ayak üzerinde duran olacaktır. Bunun sebebi yüzey alanıdır. Basınç yüzey alanı ile ters orantılıdır. Bu yüzden tek ayakta duran daha az yer kaplayacağı için basıncı daha fazla olacaktır.

Ç. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. • Hidrolik fren sistemleri
• Dişçi koltukları
• Araç kaldırma liftleri
• İtfaiyeci merdivenleri
Yukarıda verilenlerden kaç tanesi Pascal prensibinden yararlanılarak geliştirilmiştir?

A. 4 B. 3 C. 2 D. 1
Cevap: A

2. Şekildeki kap, yarısına kadar su ile doludur. Kaptaki suyun tabana yaptığı basınçla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. Suyun yarısı boşaltılırsa suyun tabana uyguladığı basınç azalır.
B. Kaptaki su miktarı artırılırsa suyun tabana uyguladığı basınç artar.
C. Kabın K noktasındaki delik açıldığında suyun tabana uyguladığı basınç azalır.
D. Musluk açıldığında suyun tabana uyguladığı basınç azalır.
Cevap: D

3. Aşağıdaki durumların hangisinde amaç, cismin temas ettiği yüzeye yaptığı basıncı artırmaktır?

A. Trenlerin tekerlek sayısının çok olması
B. Ekmek bıçağının bilenmesi
C. İş makinelerinin paletlerinin olması
D. Kar ayakkabılarının geniş tabanlı olması
Cevap: B

4. Yandaki görselde verilen saksının yere yaptığı basıncı azaltmak için;
I. Çiçeği sulamak,
II. Saksıya toprak koymak,
III. Saksıdan toprak almak
uygulamalarından hangisi veya hangileri yapılabilir?

A. Yalnız II B. Yalnız III C. I ve II D. I ve III
Cevap: B

5. Bir öğrenci “Cismin yere yaptığı basınç, yere temas ettiği yüzey alanıyla ters orantılıdır.” hipotezini ispatlamak istiyor. Öğrenci bu amaçla aşağıdaki şekilde ağırlıkları verilen özdeş tuğlaları kumlu zeminin üzerine koyuyor ve tuğlaların kumda bıraktığı izlerin derinliklerini ölçüyor. Öğrenci hangi tuğlaların derinliklerini karşılaştırdığında amacına ulaşabilir?

A. K ve L B. L ve M C. K ve N D. M ve N
Cevap: A

6. Yandaki şekilde verilen kap yarısına kadar suyla doludur. Kabın tabanındaki musluk tamamen dolu kabı 16 dk.da boşaltmakta, duvara sabitlenmiş musluk ise boş kabı 10 dk da doldurmaktadır. Her iki musluk aynı anda açılıyor. Buna göre kabın tabanına etki eden sıvı basıncıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A. Sürekli artar.
B. Önce artar, sonra azalır.
C. Önce azalır, sonra artar.
D. Önce artar, sonra değişmez.
Cevap: D

7. Bir sıvının kabın tabanına yaptığı basınç;
I. Kabın şekli,
II. Sıvının yoğunluğu,
III. Sıvının derinliği,
IV. Kabın taban alanı
değişkenlerinden hangilerine bağlıdır?

A. I ve III B. I ve IV C. II ve III D. II ve IV
Cevap: C

8. Bir öğrenci önce tek ayağı üzerinde, sonra iki ayağı üzerinde duruyor. Öğrencinin bu iki durumda yere yaptığı basınçla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A. Her iki durumda yere yaptığı basınç aynıdır.
B. İki ayağı üzerinde dururken yere yaptığı basınç daha fazladır.
C. Tek ayağı üzerinde dururken yere yaptığı basınç daha fazladır.
D. Soruyu cevaplayabilmek için öğrencinin ağırlığı bilinmelidir.
Cevap: C

9. Açık hava basıncıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. Havanın yeryüzündeki cisimlere uyguladığı basınçtır.
B. Deniz seviyesinden yükseğe çıktıkça azalır.
C. Havanın ağırlığından ve taneciklerinin hareketliliğinden dolayı uyguladığı basınçtır.
D. Hava insanlara basınç uygulamaz.
Cevap: D

10. Yandaki şekilde verilen dalgıç, denizde bulunduğu konumdan farklı yönlere hareket edebiliyor. Dalgıç hangi rakamlarla belirtilen yönlerde hareket ettiğinde üzerine etki eden sıvı basıncı azalır?

A. 1 ve 2 B. 1 ve 5 C. 3 ve 4 D. 4 ve 5
Cevap: A

11. Yukarıdaki şekilde verilen kaplarda belirtilen yüksekliklerde K, L ve M sıvıları bulunmaktadır. Sıvıların kap tabanlarına yaptığı basınçlar arasındaki ilişki M > L > K şeklindedir. Buna göre sıvıların yoğunlukları arasındaki ilişki aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A. K > M > L B. K > L > M C. M > L > K D. L > M > K
Cevap: C

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
817
424
1523
240
287
367
1088
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.