8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 80 Cevapları

8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 80 Cevapları
8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sayfa 80 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sevr Antlaşması niçin hukuken geçersiz sayılmıştır? Söyleyiniz.

İngiliz istihbaratında çalışan ünlü tarihçi Arnold Toynbee (Arnıld Toynbi), 1921’de yayımladığı kitapta Sevr hakkında şunları yazıyor:
“Sevr Antlaşmasıyla beraber yapılmış olan ve Anadolu’da nüfuz bölgeleri yaratan İngiliz-Fransız-İtalyan üçlü anlaşması, Batı emperyalizminin en şaşırtıcı örneklerinden biridir. Londra’da, San Remo’da ve Sevr’de İtilaf Devletleri temsilcileri ortak bir bölüşme planı hazırlamışlardı. Bu plana göre “Hasta adam”ın yere serilmiş vücudunu yalnız parçalamakla kalmayacaklar, aynı zamanda önemli bölgelerini, limanlarını işgal ederek hayati parçalarını da alıp götüreceklerdi. Bu emperyalizmin bir zaferiydi. Zafer saatinde mükafatlarını isteyen müttefikleri tatmin etmek için Batı Asya’nın en zengin bölgeleri bunlara koparılıp verilecekti.
Türkiye yenilmiş ve yıkılmıştı…
Sevr Antlaşması gereğince Türkiye, en zengin ve verimli bölgelerinden yoksun bırakılacak ve küçük bir sultanlık olarak Anadolu ’nun ortasında alçaltıcı bir yalnızlık içinde yaşamaya mahkum edilecekti.”
Tonybee, Sevr Antlaşması’na Türkiye’deki tepkiyi şöyle anlatır: “Fakat antlaşma barış değil savaş getirecekti. İmzalandığı gün Türkiye’de millî matem ilan edilmişti. İstanbul gazetelerinin hepsi siyah çerçevelerle çıkmıştı. Şehrin İstanbul yakasındaki bütün eğlenceler yasaklanmış, dükkanlar kapatılmış, bütün gün camilerde memleketin kurtuluşu için dualar edilmişti. ”
(Taha Akyol, 1919-1920 Mondros, Sevr ve Kuva-yı Milliye, s.276-277)

Soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1-Arnold Toynbee, Sevr Antlaşması’nı neden emperyalizmin zaferi olarak görmüştür? Yazınız.
Cevap
: Çünkü, “Hasta adamın yere serilmiş vücudunu yalnız parçalamakla kalmayacaklar, aynı zamanda önemli bölgelerini, limanlarını işgal ederek hayati parçalarını da alıp götüreceklerdi. Bu emperyalizmin bir zaferiydi.

2-Londra, San Remo ve Sevr’in ortak özelliği nedir? Yazınız.
Cevap
: Çünkü, Londra’da, San Remo’da ve Sevr’de İtilaf Devletleri temsilcileri ortak bir bölüşme planı hazırlamışlardır.

3-Arnold Toynbee’ye göre Sevr Antlaşması barış değil savaş getirecektir. Tonybee’nin Sevr Antlaşması ile ilgili bu tespitini antlaşmanın maddelerini dikkate alarak açıklayınız.
Cevap
: İmzalandığı gün Türkiye’de millî matem ilan edilmişti. İstanbul gazetelerinin hepsi siyah çerçevelerle çıkmıştı. Şehrin İstanbul yakasındaki bütün eğlenceler yasaklanmış, dükkanlar kapatılmış, bütün gün camilerde memleketin kurtuluşu için dualar edilmişti. Çünkü antlaşmanın maddeleri çok ağırdır ve sonucunda bir milletin yok olmasına bile neden olacak maddeler içermektedir.

15
38
124
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum