8. Sınıf Bir-Yay Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 29-30 Cevapları

8. Sınıf Bir-Yay Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 29-30 Cevapları
8. Sınıf Bir-Yay Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı 1. Ünite Değerlendirmesi Sayfa 29-30 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

8. Sınıf Bir-Yay Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı 1. Ünite Değerlendirmesi Sayfa 29-30 Cevapları

SORULAR

Soru: A. Aşağıdaki cümlelerdeki boşlukları kutudan seçeceğiniz uygun sözcüklerle doldurunuz.

1. Trablusgarp Savaşı / 2. Sofya / 3. Selânik / 4. Fransa / 5. İstanbul / 6. Manastır

1. Mustafa Kemal’in ilk askerî başarısı Trablusgarp Savaşıdır.
2. Mustafa Kemal Sofya'da ateşemiliter olarak çalıştı.
3. Mustafa Kemal’in dünyaya geldiği Selanik çeşitli din ve mezheplerden insanların yaşadığı, Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli liman kentlerinden biriydi.
4. 1910 yılında Fransa’da İngiliz ve Fransız askerî birliklerinin ortaklaşa düzenlediği Picardie (Pikardi) Manevraları’na Osmanlı ordusunu temsilen Mustafa Kemal de katıldı.
5. Mustafa Kemal Harp Okulu ve Harp Akademisini İstanbul’da okudu.
6. Mustafa Kemal askerî idadiyi Manastır’da okudu.

Soru: Aşağıdaki ifadeleri dikkatlice okuyunuz. Doğru ifadelerin sonuna “D” harfi, yanlış ifadelerin sonuna “Y” harfi getiriniz.

(D) 1. Mustafa Kemal Harp Akademisi’nden mezun olduktan sonra Şam’da 5. Ordu emrine atanmıştır.
(D) 2. Ali Rıza Efendi 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’na gönüllü olarak katılmıştır.
(D) 3. Mustafa Kemal Birinci Balkan Savaşı’nda Gelibolu Yarımadası’nda görev aldı.
(Y) 4. Mustafa Kemal’in gittiği ilk askerî okul Manastır Askerî İdadisidir.

C. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.

1. C / 2. C / 3. D / 4. C

1 . Mustafa Kemal’in doğduğu; çocukluk, ilk ve ortaöğrenim dönemini yaşadığı Selânik; çeşitli milletlerin, kültürlerin ve dinlerin kaynaştığı bir şehirdi.
Selânik’in bu durumu Mustafa Kemal’in kişiliğinde hangi özelliğe yol açmamıştır?
A) Hoşgörülü olmasına B) Çeşitli kültürlere saygı duymasına
C) Kültür çatışması yaşamasına D) Farklı düşüncelere açık olmasına
Cevap C

2. Atatürk’ün öğrenim gördüğü dönemde Osmanlı İmparatorluğu’nda;
• Dinî derslerin ağırlıkta olduğu mektep ve medreseler,
• Batı örneklerine göre kurulmuş, çağdaş ve laik eğitimi esas alan okullar
varlığını sürdürmekteydi.
Bu durumun Osmanlı İmparatorluğu’nda;
I . Eğitimde ikiliklerin ortaya çıkması,
II . Toplumda kültür çatışmasının yaşanması,
III . Askerî okullara öncelik verilmesi sonuçlarından hangilerine yol açtığı söylenebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III
Cevap C

3. Mustafa Kemal’in okul yıllarından başlayarak ülke sorunlarıyla yakından ilgilenmesi, Şam’da Vatan ve Hürriyet Cemiyetinin kurulmasına öncülük etmesi, Trablusgarp’ta halkı örgütleyerek İtalyanlara karşı başarılı bir mücadele vermesi onun;
I. Örgütleyici olması,
II. Barışsever olması,
III. İnsan sevgisine sahip olması,
IV. Liderlik özelliğinin olması
özelliklerinden hangilerini kanıtlar niteliktedir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) II ve III D) I ve IV
Cevap D

4. Mustafa Kemal Harp Akademisi yıllarında en çok tabiye öğretmeni Kurmay Yarbay Nuri Bey’den etkilenmişti. Nuri Bey’in anlattığı gerilla savaşları konusu Mustafa Kemal’in özellikle ilgisini çekmiş ve öğretmeninden herhangi bir bölge üzerinde uygulanmasını istemişti.
Mustafa Kemal’in gerilla savaşlarına özellikle ilgi duymasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Askerî başarıların sadece bu savaş türüyle mümkün olabileceğini düşünmesi
B) Osmanlı Devleti’nin düzenli ordusunun bulunmaması
C) Osmanlı Devleti’nden ayrılmayı amaçlayan milliyetçi hareketlerin bu savaş türünü uygulaması
D) Nuri Bey’in ders anlatımının oldukça etkili olması
Cevap C

Ç. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Yanıtlarınızı öğrenci ürün dosyasına koyunuz.

Soru: 1. Birinci Dünya Savaşı öncesinde Avrupa’da yaşanan ve bütün dünyayı etkileyen önemli olaylar ve sonuçları nelerdir?
Birinci Dünya Savaşı Avrupa, Afrika ve Asya topraklarında yer alan ülkelerin itilaf ve ittifak cepheleri şeklinde karşı karşıya gelerek savaştığı ve bütün dünyayı değiştiren bir savaş olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın nedenleri Avrupa dünyasında çeşitli yankılar oluşturarak bütün dünyaya yayılmıştır.

Birinci Dünya Savaşı öncesinde Avrupa’da yaşanan olaylar şu şekildedir:

  • İngiltere ve Almanya arasında ekonomik rekabet yaşanmıştır.
  • Fransa’da yaşanan ihtilal milliyetçilik akımlarını körüklemiştir.
  • Başta İtalya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri de ham madde arayışına girerek sömürgecilik faaliyetleri başlatmak istemiştir.
  • Rusya, Balkanlar üzerinde çıkar elde etmek istemiştir.

Soru: 2. Osmanlı Devleti’ni bir arada tutma amacını taşıyan Osmanlıcılık düşüncesi doğrultusunda yaşanan gelişmeler nelerdir?

Osmanlı Devleti’nin son dönemine doğru bazı fikir akımları ortaya çıkmıştır. Bu fikir akımları arasında Osmanlıcılık akımı da bulunmaktadır. Osmanlıcılık akımı, Osmanlı Devleti’ni bir arada tutmak ve eşitliğin sağlanması için çabaların yerine getirmesinde çok önemli olmuştur.

Osmanlı Devleti’nin Avrupa kıtasında bulunan toprakları elinde bulundurmak istemesi ve Balkan coğrafyasındaki hareketliliği dindirmek istemesi bu politikanın benimsenmesinde oldukça etkili olmuştur. Osmanlıcılık akımı neticesinde, Balkan Savaşları yaşanmıştır ve Arnavutluk da bağımsızlığını ilan etmiştir. Böylece Osmanlıcılık akımı da son bulmuştur. Osmanlı Devleti bütün bunlara rağmen kayıplar vermeye devam etmiştir.

Soru: 3.Mustafa Kemal’in çocukluk yıllarında Selanik’in sosyal, ekonomik ve kültürel ortamı hakkında kısaca bilgi veriniz.

Mustafa Kemal’in doğum yeri olan Selanik; Müslüman, Musevi, Rum, Ermeni, Bulgar ve Ulahlar gibi çeşitli milletlerin, kültürlerin ve dinlerin iç içe olduğu bir şehirdi. Selanik’te uyum içinde yaşayan milletler arasındaki uyum, Fransız İhtilalinin yaydığı milliyetçilik akımının etkisi ve İngiltere, Fransa ve Rusya gibi büyük devletlerin kışkırtmaları sonucunda bozuldu. Mustafa Kemal’in doğduğu yıllarda Balkanlardaki bazı Osmanlı topraklarında olduğu gibi Selanik’te de iç karışıklıklar ve huzursuzluklar ortaya çıktı.

Soru: 4. Mustafa Kemal’in öğrenim hayatı süresince okuduğu okulları ve bu okulların bulunduğu şehirleri kronolojik olarak yazınız.

  • Mahalle Mektebi (İlkokula burada başladı.) (Selanik)
  • Şemsi Efendi İlkokulu (Burada ilkokulu bitirdi, ortaokul eğitimine başladı.) (Selanik)
  • Selanik Mülkiye Rüştiyesi (Ortaokula burada başlangıç yaptı, mahalle arkadaşına özenerek 7. sınıfta okulunu değiştirdi.) (Selanik)
  • Selanik Askeri Rüştiyesi (Ortaokul eğitimi burada tamamladı.) (Selanik)
  • Manastır Askeri İdadisi (Lise eğitimine burada başlamış ve burada bitirmiştir.) (Manastır Şehri Makedonya)
  • Daha sonra Harp okulunu bitirmiştir. 13 Mart 1899-10 Şubat 1902 ( İstanbul)
  • Son olarak Harp Akademisinden mezun olarak asker olarak atanmıştır. 1902 - 11 Ocak 1905 ( İstanbul)

Soru: 5. Mustafa Kemal’in düşünce dünyasının oluşmasında etkili olan yabancı ve yerli düşünürler hakkında kısaca bilgi veriniz.

Mustafa Kemal, bir Osmanlı askeri olarak yetişmiştir. Yaşadığı dönem 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başı olarak en önemli tarihlerdir. Dünya genelinde fikir, sanat, bilim, siyaset alanında değişim ve dönüşümlerin yaşandığı yıllarda Mustafa Kemal de bu akımlardan etkilenmiştir. Mustafa Kemal’in düşünce dünyasının oluşmasında etkili olan yerli düşünürler arasında Namık Kemal, Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul gibi isimler bulunmaktadır.

Mustafa Kemal’in düşünce dünyasının oluşmasında etkili olan yabancı düşünürler arasında Montesgue, Rousseau, Voltaire gibi isimler bulunmaktadır. Mustafa Kemal, bir Osmanlı askeri olarak bu isimlerden önemli ölçüde etkilenmiştir.

Soru: 6. Mustafa Kemal’in askerî başarılarını ve bu başarılara ulaşmasında etkili olan kişilik özelliklerini ilişkilendiriniz.

Mustafa kemal kararlıdır, mücadelecidir, vatanseverdir, ileri görüşlüdür, idealisttir. Mesela vatanseverliği vatan sevgisi Atatürk’ün en önemli özelliklerinden biridir. Vatanın savunulmasında hiçbir fedakarlıktan kaçmamıştır vatan savunmasını her şeyden üstün gören Atatürk ün istiklal savaşının kazanılmasında vatan sevgisi büyük rol oynadı ,ileri görüşlülüğü Atatürk olayların gidişini değerlendirerek sonucu tespit ederdi. Çanakkale muharebesi sırasında düşman donanmasının nereden çıkarma yapabileceğini önceden sezerek gerekli tedbiri alması savaşın sonucunu değiştirmiştir

Soru: 7. Şemsi Efendi Okulunda uygulanan eğitimin Mustafa Kemal’e katkıları hakkında bilgi veriniz.

230
552
160
75
110
130
305
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum