9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Tutku Yayıncılık

9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Tutku Yayıncılık
9. Sınıf Tutku Yayıncılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 97 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Etkinlik
Araç ve Gereçler

● Kalın uçlu kürdan ● Metilen mavisi ● Lam ● Lamel ● Bitki örnekleri ● Mikroskop

İşlem Basamakları
● Bir lam üzerine bir damla su damlatınız.
● Temiz bir kürdanla yanağın içinden bir parça sıyırıp bunu, lam üzerindeki suya karıştırınız.
Üzerine bir damla metilen mavisi ilave ediniz.
● Lameli lam üzerine kapatıp hücreyi küçük objektifte inceleyiniz. Hücrenin en iyi gözlendiği görüş sahasını belirleyip büyük objektif ile ayrıntılı gözlem yapınız ve hücrenin şeklini çizmeye çalışınız.
● Bitki örneklerinin (telgraf çiçeği, sardunya, kabak, domates vb.) gövde ya da yaprak sapından aldığınız kesitle de preparat hazırlayıp hazırladığınız preparatı mikroskopta inceleyiniz.
● Gördüğününüz hücrelerin şeklini çiziniz.
● Çizdiğiniz iki şekli karşılaştırarak bunların benzerlik ve farklılıklarını liste hâlinde yazınız.

Sonuç
● Ağız içi epitel hücresi ile bitki örneklerindeki hücrelerin benzerlikleri nelerdir? Açıklayınız.

Ağız içi epitel hücresi ile bitki örneklerindeki hücreler arasındaki benzerlikler şunlardır:

  • Hücre Zarı: Hem ağız içi epitel hücresinde hem de bitki örneklerindeki hücrelerde hücre zarı bulunur. Hücre zarı, hücreyi çevreleyen ince bir zar yapısıdır.
  • Sitoplazma: Her iki hücre tipinde de sitoplazma mevcuttur. Sitoplazma, hücre içinde çeşitli organel ve yapıları içeren hücre içi sıvıdır.
  • Çekirdek: Hem ağız içi epitel hücresinde hem de bitki örneklerindeki hücrelerde çekirdek bulunur. Çekirdek, genetik materyali içerir ve hücrenin kontrolünü sağlar.

Farklılıklar:

  • Hücre Duvarı: Bitki örneklerindeki hücrelerde hücre duvarı bulunurken, ağız içi epitel hücresinde bu yapı yoktur. Bitki hücre duvarı hücreyi destekler ve korur.
  • Kloroplastlar: Bitki hücrelerinde kloroplastlar bulunabilir, ancak ağız içi epitel hücresinde bu yapı yoktur. Kloroplastlar, fotosentez sürecinde rol oynarlar.
  • Şekil: Ağız içi epitel hücresi genellikle düzensiz bir şekle sahiptir, bitki örneklerindeki hücreler ise daha düzenli bir yapıya sahip olabilir.

Bu benzerlikler ve farklılıklar, hayvan ve bitki hücrelerinin yapısal özelliklerini yansıtmaktadır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.