9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları Meb Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları Meb Yayınları
9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 125 Uygulama Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

UYGULAMA

Aşağıda Türkiye’de yer alan bazı illerin sıcaklık ve yağış grafikleri ile bu illerde yapılan çeşitli ekonomik faaliyetler gösterilmiştir. Verilenlerden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

İllerde ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesini sağlayan temel faktörler neler olabilir?

Orman varlığı, tarım potansiyeli, iklim koşulları, turistik değerler, sanayi altyapısı gibi faktörler etkili olabilir.

Sinop ve Antalya'nın orman varlığı bakımından zengin olmasının nedenleri neler olabilir?

İklim koşulları, toprak yapısı ve coğrafi konumları, yağış rejimi gibi faktörler etkili olabilir.

Sinop ve Antalya gibi iller orman varlığı bakımından zengin olduğu için orman kaynaklarına dayalı ekonomik faaliyetler geliştirilebilir. Bu illerde ormancılık, ahşap ürünlerin üretimi, turizm (orman içi turizm, doğa sporları gibi), tarım (orman kenarlarında tarım alanlarının bulunması), ve gıda sektörü gibi faaliyetlerin gelişmesi mümkündür.

Erzurum ve Kayseri gibi illerde ise orman varlığı daha az olduğundan tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomik faaliyetlerin gelişimi daha belirgin olabilir. Bu illerde, tarım arazilerinin geniş olması, hayvancılığın yaygın olması ve iklim koşullarının tarımı destekleyici olması gibi faktörler etkili olabilir.

Orman varlığının fakir olması durumunda ise tarım ve hayvancılığın yanı sıra sanayi, ticaret, turizm gibi sektörlere yönelim daha fazla olabilir. Bu illerde, tarım ve orman kaynaklarına dayalı ekonomik faaliyetlerin sınırlı olması, alternatif ekonomik faaliyetlere yönelimin artmasına neden olabilir. Ayrıca, iklim koşulları da bu faktörlerin belirlenmesinde etkili olabilir.

Soru: Aşağıdaki tabloda boş bırakılan yerleri ön bilgileriniz ve grafiklerden yararlanarak uygun ifadelerle doldurunuz.

İllerEtkili Olan İklim TipiEn Çok Görülen Yağış TürüEn Az Yağışlı MevsimEn Yağışlı MevsimDoğal Bitki Örtüsü
SinopKaradenizYağmurYazKışKarışık Ormanlar
ErzurumKarasal İklimKarYazİlkbaharBozkır
KayseriKarasal İklimKarYazİlkbaharBozkır
AntalyaAkdeniz İklimiYağmurYazKışMaki

Antalya'nın bitki örtüsü, kısa boylu ve her mevsim yeşil kalan ağaçlardan oluşan makidir. Orman bakımından zengin olan bölgede, ağırlıklı olarak karaçam, kızılçam ve sedir ormanları yaygındır. Bu türlerin yanı sıra, köknar, ardıç, meşe, çınar, mersin, defne, akça kesme, ladin, zeytin gibi ağaçlara da rastlanır.

53
53
83
40
40
33
83
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.