9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 142-144 Cevapları

9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 142-144 Cevapları

9. Sınıf Gün Yayıncılık Coğrafya 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 142, 143, 144 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Asor ve Sibirya basınç merkezleri Türkiye’nin iklimini nasıl etkilemektedir?
Cevap
: Asor sıcaklığı artırırken Sibirya basınç merkezi sıcaklığı düşürmektedir.

2. Yaz döneminde Türkiye’nin en sıcak yeri neresidir? Neden?
Cevap
: Yaz döneminde Türkiye’nin en sıcak yeri Güneydoğu Anadolu’dur. Bunun nedenleri güneyde bulunması, karasallık, yükseltisinin az olması ve güneyden gelen sıcak hava akımlarıdır.

3. Akdeniz kıyılarının Karadeniz kıyılarından daha sıcak olmasının nedeni nedir?
Cevap
: Akdeniz kıyılarının Karadeniz kıyılarından daha sıcak olmasının nedeni Akdeniz kıyılarına güneş ışınlarının daha büyük açılarla düşmesidir.

4. Türkiye iklimi üzerinde etkili olan etmenler hangileridir?
Cevap
: Türkiye iklimi üzerinde etkili olan etmenler mutlak konum, yükselti, yer şekilleri, çevresindeki denizler ve karalar ile basınç merkezleridir.

5. Türkiye’nin en fazla yağış alan yerleri nerelerdir?
Cevap
: Türkiye’nin en fazla yağış alan yerleri Doğu Karadeniz, Batı Karadeniz, Menteşeler, Toroslar ve Güneydoğu Toroslardır.

6. Karadeniz ikliminin özelliklerini açıklayınız.
Cevap
: Karadeniz iklim bölgesinde her mevsim yağış görülür. Yazlar çok sıcak olmadığı gibi kışlar da çok soğuk olmaz.

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.
Cevap
: 1. Yükseltisinin fazla olması, karasallık ve enlem etkisidir. 2. Karadeniz kıyıları 3. yazdır. 4. yükseltisinin fazla olmasıdır. 5. yaz sıcaklığının dolayısıyla buharlaşmanın şiddetli olmasıdır.

1. Kışın en düşük sıcaklıkların Kuzeydoğu Anadolu’da yaşanmasının nedenleri Yükseltisinin fazla olması, karasallık ve enlem etkisidir.
2. Karadeniz kıyıları Türkiye’de yağış rejiminin düzenli olduğu yerdir.
3. Ilıman karasal iklim bölgesinde yağışın en az düştüğü mevsim yazdır.
4. Doğu Anadolu’nun İç Anadolu’dan soğuk olmasının nedeni yükseltisinin fazla olmasıdır.
5. Türkiye’de kuraklığın en şiddetli olduğu yer Güneydoğu Anadolu’dur. Bunun nedeni yaz sıcaklığının dolayısıyla buharlaşmanın şiddetli olmasıdır.

C. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 5 ve 6 Mayıs 2019 tarihlerine ait hava tahmini şöyledir: Ülkemizin genelinin parçalı ve çok bulutlu Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Batı Karadeniz ile Ankara, Eskişehir, Konya, Karaman ve Mersin çevrelerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak ve yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Rüzgârın genellikle güney ve güneybatı yönlerinden esmesi beklenmektedir.

1. Bu günlerde ülkemizde etkili olabilecek rüzgârların adları nelerdir?
Cevap
: Lodos ve Karayel.

2. Ülkemizin genelindeki bağıl nem oranı ve basınç durumu nasıl olacaktır? Yorumlayınız.
Cevap
: Ülkemizdeki bağıl nem oranı artacak ve basınç durumu azalacaktır.

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Ocak ayında en yüksek sıcaklıkların Akdeniz kıyılarında yaşanması,
I. enlem,
II. deniz etkisi,
III. yükseklik
etmenlerinden hangileriyle ilgilidir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III
Cevap: E

2. Yukarıdaki haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisi Türkiye’nin en az yağış alan yerlerindendir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) II ve IV
E) III ve IV

  • Cevap: B

3. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de sıcaklık dağılışına bakı durumunun etkisidir?
A) Kışın Rize’nin Erzurum’dan sıcak olması
B) Yıl boyunca Antalya’nın Sinop’tan sıcak olması
C) Iğdır’ın Kars’tan sıcak olması
D) Erciyes Dağı’nın güney yamaçlarındaki karların kuzey yamaçlarındaki karlardan erken erimesi
E) İç Anadolu’da doğuya gidildikçe sıcaklığın azalması
Cevap: D

4. Enleme bağlı olarak Türkiye’de kuzeyden esen rüzgârlar sıcaklığı düşürür, güneyden esenler sıcaklığı artırır. Aşağıdaki rüzgârlardan hangisi, hangi yönden eserse essin sıcaklığı arttırır?
A) Poyraz B) Lodos C) Föhn D) Keşişleme E) Karayel
Cevap: C

5. I. Asor
II. İzlanda
III. Basra
IV. Sibirya
Yukarıdakilerden hangileri Türkiye’nin iklimini etkileyen alçak basınç merkezleridir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV
Cevap: C

6. Aşağıda bazı illerin ocak ayı sıcaklık ortalamaları verilmiştir. Bu illerden hangileri arasındaki sıcaklık farkı enlem etkisiyle çelişir?
A) Rize- Ankara B) Antalya-İzmir
C) Şanlıurfa-Ankara D) Antalya-Rize E) İzmir-Rize
Cevap: A

7. Aşağıda, Türkiye’de yer alan bir merkezin yağış ve sıcaklık grafiği verilmiştir. Bu merkezle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz?
A) Kış yağışları 500 mm’den fazladır.
B) Kış yağışları kar şeklindedir.
C) Kızılçam ormanları ve makilere rastlanır.
D) Yaz kuraklığına dayanıklı bitkiler yetişebilir.
E) Akdeniz iklim bölgesinde yer almaktadır.
Cevap: B

8. Türkiye’de yıllık sıcaklık farkının en fazla olduğu yerin Doğu Anadolu olmasında,
I. enlem,
II. karasallık,
III. yükseklik
etmenlerinden hangileri etkili olmuştur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III
Cevap: E

9. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde lodos ve keşişlemenin etkili olacağı bildirildiği bir günde haritada numaralarla gösterilen doğrultulardan hangilerinden rüzgâr esecektir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV
Cevap: A

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
109
45
457
36
39
32
33
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum