9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 188-190 Cevapları

9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 188-190 Cevapları

9. Sınıf Gün Yayıncılık Coğrafya 3. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 188, 189, 190 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

3. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevapları

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Hangi tür bölgelerin sınırları kısa sürede değişebilir?
Cevap
: Şekilsel beşerî ve işlevsel bölgelerin sınırları kısa sürede değişebilir.

2. Karadeniz Ekonomik İş Birliği Bölgesi’nde hangi ülkeler vardır?
Cevap
: Karadeniz Ekonomik İş Birliği Bölgesi’nde kurucu üyeler: Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya’dır. Diğer üyeler: Arnavutluk, Sırbistan, Yunanistan.

3. Türkiye’de yağış rejimi düzenli olan bölge neresidir?
Cevap
: Türkiye’de yağış rejimi düzenli olan bölge Karadeniz’in kıyı kesimidir

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

Cevap: 1. değişebilen 2. çakışmaktadır. 3. oluşturabilir. 4. turizm

1. Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin sınırları değişebilen bölgelerdendir.
2. İşlevsel bölgelerin belirli bir merkezi çakışmaktadır.
3. Bir merkez birden fazla bölgenin sınırları içinde yer oluşturabilir.
4. Ekonomik bakımdan Marmaris turizm bölgesinde yer almaktadır.

C. Aşağıdaki soruları haritaya göre yanıtlayınız.

1. III numaralı yer, yağış bakımından hangi bölgede yer almaktadır?
Cevap
: Doğu Anadolu Bölgesi.

2. II numaralı yer, iklim tipi bakımından hangi bölgede yer almaktadır?
Cevap
: Karasal İklim.

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. I. Yer şekilleri bölgeleri
II. İklim bölgeleri
III. Afet bölgeleri
IV. Doğal bitki örtüsü bölgeleri
Yukarıdaki bölgelerin haritaları karşılaştırılırsa hangilerinin daha çok benzerlik göstermesi beklenir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV
Cevap: D

2. Farklı özelliklere göre belirlenmiş bölgelerden bazılarının sınırları çakışabilmektedir. Örneğin dünyanın ileri düzeyde sanayileşmiş bölgeleri aynı zamanda doğal nüfus artış hızı az olan bölgelerdir. Aşağıda birlikte verilen bölgelerin hangisinde benzer bir durum söz konusudur?
A) Yer şekilleri – İklim
B) Birleşmiş Milletler – Bağımsız ülkeler
C) Siyasi birlikler – İklim
D) Yer şekilleri – Ülkeler
E) Tarım – Yer şekilleri
Cevap: B

3. I. Bölge sınırları zamanla değişebilir.
II. Bölge sınırlarının oluşturulmasına insan etkisi yoktur.
III. Şekilsel doğal ve beşerî bölgelerin sınırları çakışıktır.
Bölgelerle ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III
Cevap: A

4. I. NATO bölgesi
II. Karasal iklim bölgesi
III. Orman bölgesi
IV. Bağımsız ülkeler bölgesi
Yukarıdaki bölgelerden hangilerinin sınırları kesin bir çizgiyle belirlenebilir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) I ve IV
Cevap: E

5. Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisi ülkemizde yerleşmelerin az olduğu bölgede yer almaktadır?
A) I B) II C) III D) IV E) V
Cevap: D

6. I. Nüfus yoğunluğuna göre bölgeler
II. Pamuk üretim bölgeleri
III. Türkiye İstatistik Kurumu bölgesi
IV. Türkiye Kara yolları bölgesi
Türkiye’nin işlevsel bölgeleri arasında yukarıdakilerden hangileri yer almaz?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV
Cevap: E

7. Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisi sanayi bölgeleri içinde yer almaktadır?
A) I B) II C) III D) IV E) V
Cevap: C

8. Şekilsel beşerî bölgelerin sınırları kısa sürede değişirken şekilsel doğal bölgelerin sınırları kısa sürede değişmez. Buna göre aşağıdaki bölgelerden hangisinin sınırlarının kısa sürede değişmesi beklenmez?
A) NATO bölgesi
B) Birleşmiş Milletler bölgesi
C) Sahra kurak bölgesi
D) Türkiye kırsal bölgesi
E) Ankara ağaçlandırma bölgesi
Cevap: C

9. Aşağıda Himalaya dağlarıyla ilgili bir görsel verilmiştir.
Fotoğrafta görülen yer için;
I. İşlevsel bir bölgenin merkezidir.
II. Yerleşmeye elverişli olmayan bir bölgedir.
III. Sınırları kısa sürede değişen bir bölgedir. yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III
Cevap: B

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
103
0
2
0
0
0
1
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.