9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 99 Cevapları

9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 99 Cevapları
9. Sınıf Gün Yayıncılık Coğrafya Sayfa 99 Etkinlik ve Hazırlık Çalışmaları Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Hazırlık Çalışmaları

Bir yerde hava basıncının değişmesinin nedenlerini ve rüzgârın nasıl oluştuğunu araştırınız. Elde ettiğiniz verileri rapor hâline getiriniz. Raporunuzu sınıfa sunduktan sonra ürün dosyanızda saklayınız.

Bir yerde hava basıncının değişmesinin nedenleri: Yükseklik, sıcaklık, yoğunluk ve yer çekimidir.
Rüzgârın nasıl oluşur: Rüzgar havanın basınç farklılığından dolayı oluşur.

Etkinlik

Evangelista Torricelli (Evıngılista Toriçelli) adlı bilim insanı, deniz seviyesinde, 0 °C sıcaklıkta ve 45° paralelinde bir deney yapmıştır. Yaptığı bu deneyde bir cm çaplı ve bir metre boyunda, içi cıvayla dolu boruyu, içinde cıva bulunan bir kaba, borunun ağzı cıvaya batacak şekilde yerleştirmiştir. Borudan kaba bir süre cıva boşaldıktan sonra havanın kaptaki cıvaya uyguladığı basınçtan dolayı cıva, 76 cm yükseklikte dengede kalmıştır. Bu değer her cm2de 1033 gramlık bir ağırlığa ya da 1013 milibara denk gelmektedir. Bu değer standart atmosfer basıncı olarak kabul edilmektedir.

Yukarıda aktarılan ve Evangelista Torricelli (Evıngılista Toriçelli) adlı bilim insanının yaptığı deneyde, hangi faktörlerin basınca etkisi göz önünde bulundurulmuştur?

Cevap: Toriçelli deneyini etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir;

Ortamın nemi: Ortamdaki nemin artması ile sıvı yüksekliği de artacaktır.
Ortamın Sıcaklığı: Sıcaklığın artması ile civanın yüksekliğinde de artış olur.
Sıvının Cinsi: Sıvı cinsinin değişmesi ile öz kütlede değişim meydana gelmektedir.
Yükseklik: Deney yapılan yer deniz seviyesinden yüksek olursa kap içerisindeki sıvının yüksekliği de bu durumdan etkilenecektir.

4
2
2
7
1
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.