Abe fenotipindeki bir bitkinin genotipini belirlemek için aşağıda genotipleri verilen bitkilerden hangisi kontrol çaprazlamasın

Abe fenotipindeki bir bitkinin genotipini belirlemek için aşağıda genotipleri verilen bitkilerden hangisi kontrol çaprazlamasın
Abe fenotipindeki bir bitkinin genotipini belirlemek için aşağıda genotipleri verilen bitkilerden hangisi kontrol çaprazlamasında kullanılabilir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Abe fenotipindeki bir bitkinin genotipini belirlemek için aşağıda genotipleri verilen bitkilerden hangisi kontrol çaprazlamasında kullanılabilir?
A) AAbbee
B) AABBee
C) aabbEE
D) AABBEE

Cevap : C) aabbEE
Kontrol çaprazlaması, incelenen bir karakterin (örneğin fenotipindeki belirli bir özellik) domine eden genotipini belirlemek amacıyla kullanılır. Bu tür bir çaprazlama, homozigot resesif karakteri (aabb veya aaBb gibi) taşıyan bir organizmayla homozigot dominant karakteri (AABB veya AAbb gibi) taşıyan bir organizmanın çaprazlanmasıyla gerçekleştirilir.

Verilen seçeneklere baktığımızda:

  • A) AAbbee: Bu organizma, homozigot dominant (AA) ve homozigot resesif (bb) karakterleri taşıyor. Ancak, kontrol çaprazlaması için homozigot resesif bir genotip gereklidir.
  • B) AABBee: Bu organizma, homozigot dominant karakterleri taşıyor. Kontrol çaprazlamasında homozigot resesif karakteri içermelidir.
  • C) aabbEE: Bu organizma, homozigot resesif karakterleri taşıyor. Kontrol çaprazlamasında homozigot resesif karakter taşıyan organizmayla çaprazlanabilir.
  • D) AABBEE: Bu organizma, homozigot dominant karakterleri taşıyor. Kontrol çaprazlamasında homozigot resesif karakteri içermelidir.

Cevap "C) aabbEE" olmalıdır, çünkü kontrol çaprazlaması için homozigot resesif karakteri taşıyan organizma gereklidir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.