Abur cubur ve yemek buharı astımı tetikliyor

Abur cubur ve yemek buharı astımı tetikliyor
Bugün Dünya Astım Günü. Bu hastalığın görülme sıklığı dünyada son yıllarda arttı. Astımı tetikleyen nedenler arasında fast food yemek de var, yemek kokusu ve buharı da. Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, astımlı kişileri rahat ettirecek önerilerde bulundu.
Dünyada hızla yaygınlaşan ciddi bir halk sağlığı sorunu, astım. Türkiye’de yaklaşık her 100 yetişkinden 5’inde, her 100 çocuktan 15’inde görülür hale gelen astım, bazı önlemler alınmadığı taktirde atağa dönüşerek büyük sıkıntılara yol açabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, 2 Mayıs Dünya Astım Günü kapsamında astımı tetikleyen unsurları anlattı.
 
Polenler: Polenlerin yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmayın, pencereleri kapalı tutun, dışarı çıkmanız gerekiyorsa maske takın. Kıyafetleriniz sık sık yıkayın.
 
Klimalar: Özellikle filtresiz, bakımı yapılmamış klimalar ciddi tehlikelere yol açıyor. Lejyoner adı verilen enfeksiyon hastalığına, zatürreye neden olabildiği gibi astım ataklarını tetikliyor.
 
Temizlik ürünleri, parfüm, spreyler: Solunum yolu hassas olan kişilerde astımı tetikliyor. Astım iltihabi olmayan bir enflamasyon ve pek çok nedenle reaksiyon ortaya çıkabiliyor. Evde oturulan odada çamaşır kurutmamak ve çamaşırları polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarı asmamak da önemli.
 
Yemek kokusu ve yemek buharı: Solunum yolu hassas olan kişilerde bronşlar şişip ödemleniyor, balgam üretimi başlıyor, solunum yolları daralarak kişide nefes darlığı, göğüste baskı hissi ve öksürük ortaya çıkıyor.
 
Odada toz barındıran eşya ve halı: Halılar, kadife perdeler, eşyaların üzerinde mite denilen çıplak gözle görülemeyen canlılar, tüylü pelüş oyuncaklar birer önemli risk unsuru.
 
Fast food ve katkı malzemeli yiyecekler: Günümüzde fast food ve dışarıda kontrolsüz yağlı beslenmelerin artması nedeniyle reflü şikayetlerinde artış yaşanıyor. Reflü ise öksürüğü tetikliyor. Katkı maddeli, şekerli yiyecekler, gazlı içecekler astım hastalarının şikayetlerinin artmasına neden oluyor.
 
Stres, ağlama hatta gülme: Yapılan bilimsel çalışmalar stresin astım hastalarında şikayetlerin daha da artmasına neden olduğunu ortaya koyuyor. Nasıl ısı farkıyla bronşlardaki değişiklikleri gözlüyorsak, stres de astım hastalarının bronşlarında şişmelere, kasılmalara neden oluyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.