AC ve DC ampermetre ile voltmetrenin çalışma ilkelerini

AC ve DC ampermetre ile voltmetrenin çalışma ilkelerini
AC ve DC ampermetre ile voltmetrenin çalışma ilkelerini araştırınız ve bulgularınızı sunu olarak sınıf ortamında paylaşınız.

Ampermetre nedir

Devredeki elektrik akımını ölçer ve devreye seri olarak bağlanır. Yüksek akım ölçülecek DC devrelerde ampermetre şöntü dediğimiz eleman kullanılır. Bu devrede akımı biz miliamper olarak ölçeriz. Ampermetre şöntü devreye seri ölçü aleti şönte paralel bağlanır.
AC devrelerde akım ampermetreyle ölçülür. Ölçüm yapılırken metreyi AC akım pozisyonuna almamız gerekir. Yine bu devrelerde yüksek akım ölçüleceği zaman akım trafosu kullanılarak ölçülebilir.

Voltmetre nedir

Devrenin voltajını ölçer ve iç direnci çok yüksek olduğu için devreye paralel olarak bağlanır.

Soru: AC ve DC ampermetre ile voltmetrenin çalışma ilkelerini araştırınız ve bulgularınızı sunu olarak sınıf ortamında paylaşınız.

Ampermetre ve Voltmetre arasındaki bazı farklar aşağıdaki şekilde sıralanabilir.
Ampermetre akım ölçerken voltmetre gerilim ölçmek için kullanılan aletlerdir.
Ampermetre devreye seri olarak bağlanırken voltmetrenin bağlanış şekli paraleldir.
Ampermetre küçük dirençli ölçü aletiyken voltmetre büyük dirençlidir.

AC Ampermetrenin Çalışma İlkesi

Alternatif akımla (AC) çalışan ampermetre, sıcak telli ampermetredir. Ampermetredeki tel elektrik akımından dolayı ısınarak uzar. Bu uzama miktarı akımın şiddetine bağlı olarak değişim gösterir. Bu tel, yaya bağlı diğer bir tel yardımıyla daima gergin tutulur. Ölçü telinin ısınıp uzamasıyla ikinci telin hareketi gerçekleşir. Bu hareketle kadran karşısındaki iğne de hareket ederek ölçü telinden geçen akımı amper olarak gösterir.

DC Ampermetrenin Çalışma İlkesi

Sadece doğru akımla (DC) kullanılabilen döner bobinli ampermetre, bir mıknatıs alanı içerisine koyulur. Bu magnetik alan akım taşıyan tele kuvvet uygulayarak bobinin bir mil etrafında dönmesini sağlar. Bobinde bulunan ve bobinle birlikte hareket eden bir de iğne vardır. Bu iğne kadran üzerinde bobinden geçen akımı amper olarak gösterir. Döner bobinli ampermetrelerin akım ölçme doğruluğu çok yüksektir.

Voltmetrenin Çalışma İlkesi

Voltmetre, elektrik devresinde iki nokta arasındaki gerilimi (potansiyel farkı) ölçer.

Voltmetrede bulunan bobin bir magnetik alan içerisinde yer alır. Bobinden akım geçmesi voltmetrenin bir devreye bağlanması durumunda gerçekleşir. Bobinden geçmesi esnasında akım bir göstergeyi hareket ettirerek ölçek üzerindeki bir noktaya getirir. Böylelikle ölçekli göstergedeki sivri uç, devrenin iki noktası arasındaki potansiyel farkını (gerilimi) gösterir.

Kaynak:Eğitim Sistem

216
340
116
12
102
39
285
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.