Acıklı (dertli) başta akıl olmaz

Acıklı (dertli) başta akıl olmaz
Acıklı (dertli) başta akıl olmaz atasözünün anlamı, başına bir dert, bir musibet olan kimsenin yaptıklarında mantık ve tutarlılık aranmamalıdır. Çekilen acılar insanın muhakemesini etkiler, yanlış karar vermesine sebep olur.

Büyük bir acı, üzüntü ve sıkıntı içinde bulunan kimsenin yaptığı işlerde ve sözlerinde mantık aranmak doğru olmaz. Çünkü böyle kişiler davranışlarının bilincinde değildir, ne yapacaklarını şaşırabilirler. Bu durumdaki kimselere, anlayışlı davranmalı, hatalı davranışlarını hoşgörüyle karşılamalıyız.

* acıklı: Üzüntülü, acılı, dertli.

Anafikir: Büyük bir acısı olanın yaptıklarında mantık aranmaz. Büyük sıkıntılar içinde bulunanlar mantık dışı işler yapabilirler.

Bu atasözü acılı ve dertli insanlara karşı hoşgörülü davranmamızı öğütler. Çünkü onlardan düşünceli, akılcı işler beklemek haksızlık olur. Büyük bir derde düşenlerin davranışları, duygularının etkisi altına girer. Yaptıkları her işte, her davranışta bunun izleri mutlaka görülür. Çünkü kişiler kendilerini etkileyen olayların etkisinden kolay kolay kurtulamazlar. Bu nedenle, acılı olanların yaptıklarında mantık kuralları olmayacağını bilmeli, ona göre hoşgörülü olmalıyız.

Unutmamalıyız ki günün birinde bizim de başımıza büyük dertler acılar gelebilir ve bu acıların etkisi ile mantık dışı davranışlarda bulunabiliriz. O zaman diğer insanların da bize anlayışlı tavırlar takınmalarını bekleriz.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
42
1
35
85
17
85
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.