Adalet nedir

Adalet nedir
Adalet nedir, İslamda adalet nedir bu konularda sizlere kısa bilgiler vereceğiz. Adalet ne demektir, adaletli bir insan hangi özelliklere sahiptir? Söyleyiniz.

1. Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması, türe.

2. Hak ve hukuka uygunluk, hakkı gözetme: Hiçbir kuvvet beni adaletin tecellisi için çalışmaktan menedemeyecektir. -N. Hikmet.

3. Bu işi uygulayan, yerine getiren devlet kuruluşları: Suçlular adaletin pençesinden kurtulamazlar.

4. Herkese kendine uygun düşeni, kendi hakkı olanı verme, doğruluk. Germiyan'da Süleyman Şahımız adaletle hüküm sürer.- F. F. Tülbentçi.

Adalet; İslâm’ın çok önem verdiği konulardan birisidir. “Hakkı teslim etmek ve kim olursa olsun eşit muamelede bulunmak” manasına gelir. Peygamberimiz buna çok dikkat eder, “suçu işleyen kızım Fatıma bile olsa cezasını veririm” buyururdu.

“Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor." Nahl suresi, ayet 90

Kısaca adalet

  • doğruluktan ayrılmamaktır.
  • kanunların herkese eşit uygulanmasıdır.
  • aşırılıktan uzak ve dengeli olmaktır.
  • herkese hak ettiğini vermektir.
  • bir işi yerli yerine koymaktır.
  • insanlar arasında ayrım yapmamaktır.

11
3
7
3
3
4
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
6 Yorum