Adamın bahtı kızına çeyiz olurmuş

Adamın bahtı kızına çeyiz olurmuş
Adamın bahtı kızına çeyiz olurmuş atasözünün anlamı, özellikle Türk yapısında ağırlıklı bulunan gelenek ve görenekler, geçmişi bize kolayca aktarabilir ve bunu yaşatmamız için bize aşınlanmış bir gen olarak kalabilir.

Fakat bu güzel gelenek ve göreneklerimiz, yapılan hatalarında beraberinde gelmesine neden olur. Geçmişte hata yapmış bir devlet büyüğünün bütün Türk milletini hataya sokmuş olması veya bir Osmanlı padişahının yaptığı bir hatanın 700 yıl sonra; bugün karşımıza çıkarak, bize engel olması yada bir babanın yaptığı bir hatanın çocuklarına yansıması gibi bir durum söz konusudur. Bunlar gelecek nesillere iyide olsa, kötüde olsa miras olarak kalırlar.

Her kişinin bahtı, yani kaderi Yüce Allah tarafından belirlenmiştir. Bir aile maddi yönden güçlü, ailevi açıdan mutlu ve huzurlu ise, o ailede yetişen bireyler de mutlu, ekonomik olarak güçlü olurlar. Evlendiklerinde de bu kişisel yapı ve ailenin maddi desteği çocuklara güç verecektir. Tersi bir durumda ise; maddi imkanları yetersiz, huzursuz bir ailedeki çocuklar da psikolojik olarak sorunlu, maddi olarak kısıtlı olduklarından kuracakları yuva da ilk etapta pek mutluluk ve huzur verici olmayacaktır.
Bu konu ile ilgili ananın bahtı kızına atasözüne de bakabilirsiniz.

Cümle içinde örnek kullanımı : Eskiden babamın yaptığı bir kötü bir işten dolayı beni’de babam gibi kötü bişey yapacağımı sanıyorlar.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.