Ağız aramak deyiminin anlamı

Ağız aramak deyiminin anlamı
Ağız aramak deyiminin anlamı ve hikayesi nedir, ağız aramak ile ilgili örnek cümleleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ağız aramak deyiminin anlamı:

Birini belli etmeden konuşturarak gerekli bilgiyi edinmek. Karşısındakini kurnazca konuşturarak ağzından söz almak, istediğini öğrenmek. Karşısındakini kurnazca konuşturarak ağzından söz almak, istediğini öğrenmek anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır. Ağız aramak deyimi sıklıkla kullanılan deyimler arasında yer almaktadır.

Ağız aramak ile ilgili örnek cümleler:

  • Şunun ağzını ara da bahçeyi satıp satmayacağını öğren."
  • Anemin ağzını aradım, senin düşüncelerine sıcak bakıyor.
  • Ağzını ara bakalım o konuda bir şey biliyor mu?"

Ağız aramak deyiminin hikayesi:

Bir şeyi öğrenmek, bir sırrı ortaya çıkarmak, bir gerçeği ortaya çıkarmak için insanlar bazı insanların bildiklerini öğrenmek için son derece dikkatli davranarak onları konuşturmaya çalışırlar. Böylece konuştuklarında gayri ihtiyari olarak ağızlarından laf çıkmasını ve bildiklerini öğrenmelerini sağlarlar.

Ağzını aramak bir kişinin onun farkında olmadan bir konu hakkında bildiklerini öğrenmesi anlamına gelen bir deyim olarak kullanılmaktadır. Ağzını aramak, mecaz anlamlı olarak bilgi edinmek, gizli bilgiyi öğrenmek, düşünceyi ortaya çıkarmak amacıyla yapılan faaliyetleri anlatan bir deyimdir. Dilimizde yerleşik halde bulunan ve sıklıkla tercih edilen bir deyimdir.

Deyimler kalıp yargılar olarak kullanılmaktadır. Mecaz ve yan anlama gelmektedir. Deyimler anlam derinliği ve zenginliği oluşturmaktadır. Deyimler tarih boyunca ağızdan ağza nesilden nesle aktarılarak ve devamında yazıyla kaydedilerek günümüze kadar korunmuştur. Bölgesel ağız farklılıklarına uğrasa da deyimler anlam olarak kesinlikle değişmez.

182
61
25
33
133
302
438
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.